onsdag 15 mars 2017

Harry Potter och den flammande bägaren

Bilden kommer från Discshop
Titel: Harry Potter och den flammande bägaren
Originaltitel: Harry Potter and the Goblet of Fire
Genre: Familj, Äventyr, Fantasy
Regissör: Mike Newell
Baserad på: Harry Potter and the Goblet of Fire av J.K. Rowling
Skådespelare: Daniel Radcliffe, Rupert Grint, Emma Watson, Maggie Smith, Michael Gambon, Alan Rickman, Robbie Coltrane, Brendan Gleeson, Ralph Fiennes m.fl.
Utgivningsår: 2005
Längd: 2 timmar 37 minuter
Serie: Harry Potter
Såg den på: DVD 12 mars 2017
Betyg: 4

Handling: Harrys fjärde år på Hogwarts inkluderar Triwizard-turneringen i vilken elevrepresentanter från tre olika skolor tävlar i en magisk trekamp med ökande svårighetsgrad. De tävlande väljs av den flammande bägaren som detta år gör ett mycket överraskande uttalande: Hogwarts ska ha två representanter i turneringen inklusive Harry Potter. Som om saker och ting inte var svåra nog börjar tecken på den otäcke trollkarlen Voldemort dyka upp och signalera att han börjar bli redo att komma tillbaka till de levandes värld.

Min kommentar: Ännu en bra Harry Potter-film, men inte den bästa jag sett. Filmen får inte full pott, då jag tycker att man valt bort en del scener i boken som jag mer än gärna hade sett i filmen. Vissa övergångar känns lite väl snabba emellanåt, vilket också drar ner lite på betyget. Men, samtidigt kan det inte vara lätt att göra en film som inte är över tre timmar lång av en bok som består av nästan 640 sidor. Boken är otroligt spännande, men filmen kommer inte riktigt upp i den kalibern.

"Helt plötsligt" har Harry, Ron, Hermoine och de andra vuxit upp och blivit tonåringar, med alla dess bekymmer. Nu är de inte barn längre. Och de råkar ut för allt farligare saker. Efter varje film tänker jag att det kan inte bli en mörkare film än den jag just sett. Men det kan det.

Brendan Gleeson som Mad-Eye Moody och Ralph Fiennes som Voldemort gör riktigt bra prestationer. Men tänk så många timmar Ralph var tvungen att sitta i sminket för att få till den masken. Där har man verkligen lyckats, både med casting och mask!

Självklart ska du se den här filmen. Och den stora frågan, är vem som stoppade i Harrys namn i den flammande bägaren?!

lördag 11 mars 2017

Bridget Jones's Baby: the Diaries

Författare: Helen Fielding
Titel: Bridget Jones's Baby: the Diaries
Genre: Chick-lit, Feel-good
Antal sidor: 217
Originalspråk: Engelska
Originaltitel: Bridget Jones's Baby: the Diaries
Serie: Bridget Jones
Utgivningsår: 2016
Format: Inbunden
Källa: Biblioteket
Utläst: 11 mars 2017
Betyg: 3,5

Baksidetext: 8.45 P.M. Realise there have been som many times in my life when I have fantasised about going to a scan with Mark or Daniel: just not both at the same time.

Before motherhood, before marriage, Bridget, with biological clock ticking very, very loudly, finds herself unexpectedly pregnant at the elventh hour: joyful pregnancy which is dominated, however, by a crucial but terrible awkward question - who is the father? Mark Darcy: honourable, decent, notable human rights lawyer? Or Daniel Cleaver: charming, witty, notable fuckwit?

9.45 P.M. It's like they're two halves of the perfect man, who'll spend the rest of their lives each wanting to outdo the other one. And now it's all enacting itself in my stomach.

In this glourisly funny, touching story of babydeadline panic, maternal bliss and social, professional, technological, culinary and childbirth chaos, Bridget Jones - global phenomenon and the world's favourite Singleton - is back with a bump.

Min kommentar: Det har alltså kommit ut en fjärde bok om Bridget Jones. Men, som utspelar sig mellan Bridget Jones: The Edge of Reason och Bridget Jones: Mad about the boy. Jag har ju läst de tidigare böckerna och jag har sett filmerna, så den här boken blir lite förvirrande till en början. Men det tog inte alltför många sidor innan jag var inne i boken och när den utspelas.

Jag såg filmen "Bridget Jones's baby" innan jag läste boken. Jag hade inte ens koll på att den här boken fanns. Det sägs att filmmanuset skrevs innan boken, men boken är inte baserad på filmen. Fast å andra sidan följer inte de två tidigare filmerna de två första böckerna heller... En del saker känner jag mer än väl igen från filmen.

Jag ser hela tiden Renée Zellweger, Colin Firth och Hugh Grant framför mig när jag läser boken, jag ser deras ansiktsuttryck och hör deras röster i dialogerna! Men, det är absolut inget som stör mig.

Det är en lättläst, rapp och rolig bok, och Bridget är fortfarande Bridget. Och jag älskar ju Bridget. Och Mark... Men, det är en annan historia. Gillar man de tidigare böckerna, och filmerna så kommer du gilla den här boken också.

Det var skönt med en riktigt lättläst bok där jag fnissar och skrattar, och gråter en liten skvätt, efter att ha läst tegelstenen Harry Potter and the Goblet of Fire!

tisdag 7 mars 2017

Harry Potter and the Goblet of Fire

Bilden hittade jag på Google
Författare: J.K. Rowling
Titel: Harry Potter and the Goblet of Fire
Genre: Ungdom, Äventyr, Fantasy
Antal sidor: 636
Originalspråk: Engelska
Originaltitel: Harry Potter and the Goblet of Fire
Översättning: -
Serie: Harry Potter #4
Utgivningsår: 2000 (min: 2004)
Format: Inbunden
Källa: Biblioteket
Utläst: 5 mars 2017
Betyg: 4

Baksidetext: When the Quidditch World Cup is disrupted by lord Voldemort's rampaging supporters and the resurrection of the terrifying Dark Mark, it is obvious to Harry that, far from weakening, Voldemort is getting stronger. The ultimate signal to the magic world of Dark Lord's return would be defeated of the one and only survivor of his death curse, Harry Potter. So when Harry is entered for the prestigous yet dangerous Triwizard Tournament he knows that rather than win it, he must get through the tasks alive.

Min kommentar: Ännu en mycket bra bok av J.K. Rowling. I den här boken börjar det hända saker på allvar och serien tar rejält med fart. Ändå hade jag lite svårt att komma igång att läsa boken och att få in läsflytet. Jag kan tänka mig att det berodde på storleken på boken. 636 sidor är i mastigaste laget för mig. Och är den då på engelska dessutom. Boken är inte på något sätt dålig, och när vi kommer till delarna som handlar om trekampen så är det riktigt riktigt spännande. Slutet är så ruskigt bra och spännande att pulsen ökar. Boken saknar inte humor, även om det är ännu lite mörkare i den här boken än de tidigare...

Det enda som drar ner betyget på boken är att den är så tjock. Den, liksom de andra böckerna om Harry Potter, passar alla, oavsett om du är 12-13 år eller som i mitt fall alldeles strax 40!

måndag 6 mars 2017

Game of Thrones - säsong 4

Bilden hittade jag på Google
Titel: Game of Thrones - säsong 4
Originaltitel: Game of Thrones - The Complete Fourth Season
Genre: Fantasy, Äventyr
Skapad av: David Benioff och D.B. Weiss
Baserad på: George R.R. Martins böcker "A Song of Ice and Fire"
Skådespelare: Peter Dinklage, Kit Harrington, Nikolaj Coster-Waldau, Lena Heady, Emilia Clare, Iain Glen m.fl.
Premiär: 2014
Antal avsnitt: 10
Avsnittslängd: ca 50 minuter
Såg den på: DVD februari-mars 2017
Betyg: 4

Handling: Efter att ha mer eller mindre hela familjen Stark blivit utplånad, så planerar familjen Lannister att stärka sitt grepp om järntronen ytterligare genom ett giftermål mellan kung Joffrey och Margarey Tyrell. Stannis Baratheon fortsätter att bygga upp sin armé, nattväktarna kommer allt närmare en sammandrabbning med Mance Rayders "vildingarmé". Daenerys Targaryen fortsätter sin vandring mot järntronen genom att erövra fler slavstäder...

Min kommentar: Den här serien blir ju bara bättre och bättre. Och blodigare och blodigare. I den här säsongen så dör folk som flugor skulle jag vilja säga. Det jag gillar med den här säsongen är att det inte är så många nya karaktärer att lära känna. Karaktärerna blir mer och mer intressanta, och jag som inte läst böckerna vill såklart veta vad som kommer hända med dem! Och tänka sig att jag gillar Jaime och Tyrion ännu lite mer än jag gjorde efter förra säsongen.

Om det är någon story jag inte tycker är lika intressant just nu är den där man följer Bran och hans följe. Det händer liksom inte så mycket. Förutom i sista avsnittet då, när alla skelett helt plötsligt far upp! Då ökade pulsen rejält kan jag säga...

Ännu en gång fascineras jag av musiken, specialeffekterna och inte minst av miljöerna/landskapen. Nu får jag dock vänta på att se de två de två sista säsongerna. Jag lånar ju serien på bibblan, och det är en liten kö på säsong 5, och jag åker på semester den 18:e mars... Men, jag har ju något att se fram emot när jag kommer hem från värmen.

torsdag 2 mars 2017

Månadsrapport Februari

Årets andra månad är till ända, och det är dags att försöka ge sig på någon form av sammanställning av månadens lästa böcker.

Den här månaden blev det knappt några böcker lästa alls...

Antal lästa böcker: 3
10. J.K. Rowling - Harry Potter and the Prisoner of Azkaban
11. Jack London - Skriet från vildmarken
12. P.D. James - Onaturlig död

Antal lästa sidor: 712
Genomsnitt/dag: 25,4
Genomsnitt/bok: 237
Snittbetyg: 4
Påbörjade serier: -
Ingående serier: 2
Avslutade serier (senast utgivna/senast översatta): -

Biografi: -
Chicklit/Feelgood: -
Deckare/Kriminalroman:1
Drama: 1
Fakta: -
Fantasy: 1
Historisk roman: -
Skräck/Thriller:-
Klassiker: 1
Ungdom: 2
Bokcirkel: -

Författare
Kvinnor: 2
Män: 1
Duo: -

Originalspråk svenska: -
Originalspråk engelska: 1
Författare jag inte läst tidigare: -
Biblioteksböcker: 2
Böcker i bokhyllan: 1
Lånade av vänner: -
Inbundna: 3
Danskt band: -
Pocket: -
Ljudbok: -
E-bok:-

Då jag läst ynka tre böcker den här månaden, väljer jag att inte ha med Månadens bästa, sämsta, överraskning, besvikelse och otäckaste. Men, jag kan säga som så att det var tre bra böcker jag läste.