tisdag 28 februari 2017

T2 Trainspotting

Bilden hittades på Google
Titel: T2 Trainspotting
Originaltitel: T2 Trainspotting
Genre: Drama
Regissör: Danny Boyle
Baserad på: Irvine Welsh roman Cocaine
Skådespelare: Ewan McGregor, Jonny Lee Miller, Robert Carlyle, Ewen Bremner, Kelly Macdonald m.fl.
Utgivningsår: 2017
Längd: 1 timme, 57 minuter
Serie: -
Såg den på: Filmstaden i Jönköping 23 februari 2017
Betyg: 3,5

Handling: Först en möjlighet. Följt av ett svek. Tjugo år har passerat sedan dess. Mycket har förändrats, men lika mycket är detsamma.

Mark Renton (Ewan McGregor) återvänder till den enda plats han kan kalla hem. De väntar alla på honom: Spud (Ewen Bremner), Sick Boy (Jonny Lee Miller) och Begbie (Robert Carlyle). Andra gamla vänner väntar också: sorg, förlust, hämnd, hat, vänskap, kärlek, längtan, rädsla, ånger, starka värktabletter, självförstörelse och dödlig fara - de står alla på rad för att välkomna honom hem. Redo att än en gång bjuda upp till dans.

Min kommentar: När jag fick höra att det var en uppföljare på gång av min favoritfilm Trainspotting, så blev jag överlycklig. När jag fick veta att alla i första filmen var med i uppföljaren blev jag ännu lyckligare.

Första filmen slutar med att Renton blåser sina pundarvänner efter en gynnsam knarkaffär... Nu kommer Renton tillbaka till Skottland och Edinburgh. Och känslan jag har är att det kan väl aldrig sluta väl...

Det var riktigt kul att återse "järngänget" från 1996, men du bör ha sett första filmen för att ha full behållning av den här filmen. Den är inte lika rapp som den första, men det är väl kanske inte så konstigt. Vi har ju hoppat fram 20 år i tiden. Det innebär ju att även karaktärerna är 20 år äldre. Samtidigt så verkar de inte ha ändrats speciellt mycket. Renton försöker (fortfarande) ordna upp sitt liv. Spud har kämpat hela sitt liv med att ta sig ur knarkträsket och ses (fortfarande) som en förlorare. Sick Boy har fortfarande flera spännande affärsprojekt på gång. Han har bytt ut heroinet mot kokainet. Begbie är Begbie. 20 år senare är han fortfarande lika pissed off!

Filmen bjuder på flera tillbakablickar, kanske ett par för mycket, även för min smak. Men, den har sina ljuspunkter och jag fnissar och skrattar högt flera gånger i biomörkret. Och vad är det med Spud som får en (mig i alla fall) att fatta tycker för honom?

Den här kommer inte bli en kultklassiker som första filmen, men den är för den delen inte dålig. Jag velar mellan betyget tre och fyra, och ger den 3,5, men det ska ses som en svag fyra!

måndag 27 februari 2017

Trainspotting

Bilden hittades på Google
Titel: Trainspotting
Originaltitel: Trainspotting
Genre: Drama, Komedi
Regissör: Danny Boyle
Baserad på: Irvine Welsh roman "Trainspotting"
Skådespelare: Ewan McGregor, Ewen Bremner, Jonny Lee Miller, Kevin McKidd, Robert Carlyle, Kelly Macdonald m.fl.
Utgivningsår: 1996
Längd: ca 1 timme 30 minuter
Serie: -
Såg den på: DVD 22 februari 2017
Betyg: 5

Handling: Det här är berättelsen om Mark Renton (Ewan McGregor) och hans så kallade vänner. Ett gäng förlorare, lögnare, psykopater, tjuvar och knarkare... Handlingen utspelar sig under 1980-talet i Edinburgh i Skottland.

Min kommentar: Det här är absolut inte första gången jag ser filmen.  Jag såg den redan på bio 1996! Och jag har älskat den sedan dess. Den både äcklar mig och gör mig förbannad. Men, det är något med den som gör att den alltid kommer finnas på min topplista av filmer! Nu såg jag den för att jag skulle se uppföljaren - T2 Trainspotting.

Även om det jag mest minns är de vansinniga drogscenerna, misären och "Skottlands skitigaste toalett", så finns det flera roliga inslag. I filmen finns en riktig "äckel-rolig"-scen. Det är så äckligt men samtidigt så hysteriskt roligt. Varje gång jag ser filmen och scenen.

Inte för att jag någonsin har provat på knark, eller kommer göra det, men den här filmen har fått mig helt avtänd på den idén. Boyle lyckas verkligen med att göra en film om droger som kan framstå som både cool och fräck, men samtidigt så vidrig att en (hyfsat) normal människa aldrig skulle funderar på att gå samma väg som filmens karaktärer!

Alla skådespelare gör fantastiska rollprestationer. Jag förstår verkligen att det här Ewan McGregors stora genombrott, han bär upp filmen på alla sätt och vis. Rollen som Renton är som klippt och skuren. Robert Carlyle gör rollen som den helt utflippade Begbie makalöst bra. Och man kan väl inte annat än att älska otursförföljde Spud (Ewen Bremner).

Om du trodde att filmen handlar om tågspaning (Trainspotting) har du helt fel. Enligt Irvine Welsh som skrev romanen "Trainspotting" så är titeln en hänvisning till en (mycket engelsk) hobby som går ut på att spana efter tåg och notera deras nummer.... För den som inte utövar denna hobby så är det en fullständigt meningslös hobby/aktivitet. Likaså är det för heroinmissbruk. Om du inte är missbrukare så förstår inte du vitsen med det...

söndag 26 februari 2017

Game of Thrones - säsong 3

Hittade bilden på Google
Titel: Game of Thrones - säsong 3
Originaltitel: Game of Thrones - The Complete Third Season
Genre: Fantasy, Äventyr
Skapad av: David Benioff och D.B. Weiss
Baserad på: George R.R. Martins böcker "A Song of Ice and Fire"
Skådespelare: Peter Dinklage, Kit Harrington, Nikolaj Coster-Waldau, Lena Headey, Emilia Clarke, Iain Glen m.fl.
Premiär: 2013
Antal avsnitt: 10
Avsnittslängd: ca 50 min
Såg den på: DVD februari 2017
Betyg: 4

Handling: Jon Snow förs till kungen bortom väggen. Tyrion handskas med diverse problem i efterdyningarna av Stannis misslyckade anfall. Sansa erbjuds en utväg av Littlefinger. Sir Davos försöker sätta stopp för Melisandre. Robb Stark för sitt krigståg vidare. Arya stöter på ett underligt brödraskap. Och allas vår favoritprinsessa Daenerys Targaryen anländer till Astapor där hon hoppas kunna rekrytera den armé hon behöver för att återta Järntronen... Där har vi säsong 3 av Game of Thrones.

Min kommentar: Om jag tyckte att säsong två var våldsam och blodig, så är det "inget" mot säsong tre. Jag fick blunda flera gånger för jag tyckte det var lite väl våldsamt!

I den här säsongen får vi lära känna ännu fler karaktärer, och nu börjar det bli lite svårt för mig att hålla reda på alla karaktärer och allianser som råder. Men, skam den som ger sig! Vi förflyttas mellan mytiska avlägsna städer, mörka fängelsehålor och mörka obehagliga skogar (frågan är om jag någonsin vågar ge mig ut i skogen mer). Ibland får jag tänka till vart jag har hamnat i storyn. För det är en hel del "storys" man flyttas mellan, men man får aldrig långtråkigt när man ser på Game of Thrones.

Som jag skrev i ett tidigare inlägg om Game of Thrones, så är det livsfarligt att fästa sig vid någon karaktär. I den här omgången så har både Jamie Lannister och Tyrion Lannister fått en plats i mitt hjärta. Vem hade trott det efter första säsongen??

Serien blir bara bättre och bättre för varje avsnitt jag ser. Går man inte igång på själva handlingen så är landskapen återigen fantastiska, specialeffekterna grymma och musiken helt underbar.

tisdag 21 februari 2017

För att du inte ska gå vilse i kvarteret

Författare: Patrick Modiano
Titel: För att du inte ska gå vilse i kvarteret
Genre: Roman, Drama
Antal sidor: 126
Originalspråk: Franska
Originaltitel: Pour que tene te perdes pas dans le quartier
Översättning: Anna Säflund-Orstadius
Serie: -
Utgivningsår: 2014 (min utgåva 2016)
Format: Danskt band
Källa: Biblioteket
Utläst: 18 januari 2017
Betyg: 3
Bokcirkelbok

Baksidetext: "På Rue Puget var Aeros ljusa träfasad och kolorerade fönster ersatta med en vägg i den neutrala vita nyans som är glömskans färg. Också han hade i mer än fyrtio år strukit vitt över perioden då han skrev sin debutroman och över sommaren då han promenerade ensam med det hopvikta pappret i fickan: "FÖR ATT DU INTE SKA GÅ VILSE I KVARTERET".
     Envisa telefonsignaler väcker författaren Jean Daragne ur hans middagsslummer. En för honom okänd man har hittat hans adressbok och är angelägen om att snarast överlämna den till honom. Mötet nästa dag med den påträngande mannen och hans flickvän leder till ett för Daragne motvilligt utforskande av sitt länge förträngda förflutna.

Min kommentar: Det här är den senaste, till svenska, översatta boken av den franske Nobelpristagaren Patrick Modiano. Just fransk litteratur och fransk film är väl inte min starkaste sida, men jag har faktiskt läst en bok tidigare av Patrick Modiano - Lilla Smycket. Båda böckerna jag läst av Modiano är lättlästa. "För att du inte ska gå vilse i kvarteret" läste jag ut första halvan på bara en dag.

Minne och glömska verkar vara ett genomgående tema i Modianos böcker, och så även i denna boken. Det är intressant det där vad som kan trigga igång minnet.

Bitvis hade jag svårt att hänga med i boken, jag fick stanna upp och tänka till lite för att förstå att jag nu befann mig någon annanstans i historien. Boken utspelar sig under flera tidsepoker - Nutid, när Jean var liten - när han skrev boken (för 45 år sedan) och 15 år efter att boken skrevs.

Boken är lite diffus för mig, men samtidigt är jag fast i  de fantastiska detaljer och stämningar som Modiano målar upp för mig.

Boken lämnade en hel del frågor hos mig, men som jag inte vill ta upp här, då det avslöjar boken för mycket...

Jag undrar även hur det kan komma sig att man helt glömmer bort/förtränger sin debutroman, på det viset som Jean har gjort! Jag undrar vad han varit med om...

lördag 18 februari 2017

Onaturlig död

Författare: P.D. James
Titel: Onaturlig död
Genre: Deckare
Antal sidor: 251
Originalspråk: Engelska
Originaltitel: Unnatural Causes
Översättning: Inger Fahlander
Serie: Adam Dalgliesh #3
Utgivningsår: 1967 (min: 1989)
Format: Inbunden
Källa: Biblioteket
Utläst: 16 februari 2017
Betyg: 4

Baksidetext: Byn Monksmere vid Suffolks kust är för Adam Dalgliesh tillflyktsorten undan den brutala verklighet han tvingas leva med vid Scotland Yard. Det är därför med lättnad och förväntan han bilar ner för att hälsa på sin faster Jane Dalgliesh och få en tids välbehövlig semester. Men mitt i den lantliga friden slår skräcken och våldet till: deckarförfattaren Maurice Setons lemlästade kropp, i mörk kritstrecksrandig kostym, hittas drivande i en liten segeljolle...
     Långsamt demaskeras den leende idyllen och de jäsande undertryckta onda krafter som resulterar i ett brutalt mord kulminerar i en mardrömsartad naturkatastrof, där Adam själv med en hårsmån undgår att sätta livet till.
     När Onaturlig död kom ut i England betraktades den som årets bästa deckare, både vad gäller intrig, människoskildring och miljö. Dessutom kunde den presentera deckarförfattarens önskedröm: en mardrömsartad mordmetod, omöjlig att upptäcka vid en obduktion, som bara kan ge utslaget "naturlig död".

Min kommentar: Det tog ett litet tag innan jag kom in i P.D. James tredje bok om Adam Dalgliesh. Det berodde även på att jag läste boken till och från jobbet på bussen, vilket gjorde att läsningen blev lite "hackig" i början.

Det här är då James's tredje bok om Dalgliesh och man märker att hon nu börjar bli "varm i kläderna" och har hittat sin stil! Det här är en klassisk engelsk deckare, med lagom mycket mord, lagom många människor att hålla koll på och underbara miljöbeskrivningar.

Om man jämför med deckare som skrivs idag så går handlingen mycket långsammare framåt, men å andra sidan hade vi ju inte mobiltelefoner, internet och allt vad det är på 60-talet, så utredningar tog ju mycket längre tid. Jag har dock inte ont av det långsamma tempot, det känns på något sätt helt naturligt!

I den här boken hade jag mina misstankar ganska tidigt vem det kunde vara som var mördaren. Men självklart så lurar P.D. James mig iväg på lite villovägar när hon målar upp något tänkbart motiv till en helt annan person i handlingen! Det är hon bra på.

Jag kommer självklart läsa mer av P.D. James, men först ska jag läsa "Harry Potter and the Goblets of Fire", en liten nätt bok på drygt 600 sidor!

fredag 17 februari 2017

Game of Thrones - säsong 2

Hittade bilden på Google.
Titel: Game of Thrones - säsong 2
Originaltitel: Game of Thrones - The Complete Second Season
Genre: Fantasy, Äventyr
Skapad av: David Benniof, D.B. Weiss
Baserad på: George R.R. Martins böcker "A Song of Ice and Fire"
Skådespelare: Peter Dinklage, Kit Harington, Nikolaj Coster-Waldau, Lena Headey, Emilia Clarke, Iain Glen m.fl.
Premiär: 2013
Antal avsnitt: 10
Avsnittslängd: ca 50 min
Såg den på: DVD
Betyg: 4

Handling: Ett avhugget Starkhuvud. Två bröder Baratheon som båda ser sig som rättmätiga arvtagare efter deras döde bror. Tre drakar hungriga att ta över sin moders hemland. Fyra kungar i Westeros som alla vill åt järntronen. Där har vi säsong två av Game of Thrones.

Min kommentar: Säsong två tar vid där säsong ett slutar... Jag missar dock lite av säsong 2, då jag inte kan se de två första avsnitten p.g.a. första DVD-skivan inte fungerar. Jag har nämligen inte HBO, och jag vet inte ens om man fortfarande kan se andra säsongen där. Jag är alldeles för feg för att fulstreama, och då jag inte har råd att köpa serien, så lånar jag den på bibblan... Jag vet dock inte hur mycket jag missar... Men, utöver detta så kan jag säga att den här säsongen är att allt är större, allvarligare och blodigare...

Vi får träffa en hel del nya karaktärer i säsong två, vilket inte är så konstigt, men jag hade lite svårt att hålla koll på alla i början. Men efter några avsnitt började jag få koll på läget. I den här säsongen blir det lite mer fantasy än vad säsong ett bjöd på. Det är ju dock inte så konstigt då det ju faktiskt är en fantasy.

Produktionen är återigen helt fantastisk. Miljöerna, kläderna, you name it. Man tillbringade två-tre veckor på Island för att filma scenerna som utspelar sig norr om muren. Och, man har verkligen lyckats få med det karga och eländiga! Nu har jag ju inte läst böckerna, men jag tycker att man lyckats med rollbesättningen.

Har säsong 3 hemma som väntar på mig att bli sedd, men det får bli efter att besöket som kommer i helgen har åkt hem. Det är inte så schysst att "tvinga" henne att se säsong 3 om hon inte sett de andra säsongerna....

tisdag 14 februari 2017

La La Land

Bilden kommer från IMDB
Titel: La La Land
Originaltitel: La La Land
Genre: Musikal, Romantik, Komedi
Regissör: Damien Cazel
Baserad på: -
Skådespelare: Ryan Gosling, Emma Stone, J.K. Simmons, John Legend, Rosemarie Dewitt,
Utgivningsår: 2017 (Sverige)
Längd: 2 timmar 8 minuter
Serie: -
Såg den på: Filmstaden i Jönköping, 12 februari 2017
Betyg: 4



Handling: Jazzpianisten Sebastian och den aspirerande skådespelerskan Mia blir förälskade men ju mer framgångsrika de blir, desto svårare blir det att hålla kärleken vid liv.

Min kommentar: Jag hade faktiskt inte läst på så mycket inför den här filmen. Jag visste inte så mycket mer än att Ryan Gosling och Emma Stone spelar huvudrollerna. Jag visste inte ens att det är en musikal! Inte förrän ett par dagar innan jag skulle se den! Däremot så har jag ju hört att den ska vara sååå bra osv, så när en kompis frågade om jag hade lust att gå med och se filmen tackade jag ja utan att tveka. Tro dock inte att jag läste på något mer om filmen innan vi såg den!

Jag var och är ingen jazzälskare, men kanske att Sebastian har fått mig att omvärdera det något... Det är en väldigt vacker film. Den är fantastiskt filmad, scenografin är ljuvlig, kläderna (kostym som det heter på filmspråk) är underbara, musiken passar in väldigt bra.

Ibland när jag tittar på en musikal kan jag tycka att det är lite "krystat" när man helt plötsligt brister ut i dans och sång, men så upplevde jag det aldrig i den här filmen! Dock är den kanske något lång för mitt tycke smak, och då hoppar ändå filmen 5 år fram i tiden i slutet av filmen...

Filmen är nominerad till en himla massa Oscars, och jag kan verkligen förstå varför. När eftertexterna rullade och under söndagskvällen så funderade jag mycket på vilket betyg jag skulle ge filmen. Jag var verkligen splittrad. men nu när jag har haft möjlighet att smälta filmen så får den en fyra i betyg. Det här är en blivande klassiker. Ni vet, en av de filmer som man bara måste ha sett. Helst på bio naturligtvis! Och, för en gångs skull kan jag säga "check och bock" på den!

torsdag 9 februari 2017

Skriet från vildmarken

Författare: Jack London
Titel: Skriet från vildmarken
Genre: Roman, Klassiker
Antal sidor: 144
Originalspråk: Engelska
Originaltitel: The Call of the Wild
Översättning: Hans G. Westerlund
Serie: -
Utgivningsår: 1903 (min 1988)
Format: Inbunden
Källa: Bokhyllan
Utläst: 8 februari 2017
Betyg: 3

Baksidetext: Den gamla vargen lyfte nosen mot månen och upphävde det långdragna vargtjutet. De andra vargarna gjorde likadant. Och så kom det fulltoniga skriet från vildmarken.
     Hunden Buck skickas från den amerikanska södern till Alaska. Han blir ledarhund i ett hundspann och upplever många äventyr. Men han dras mer och mer till vildmarken och det fria livet bland vargarna.
     Jack London, 1876-1916, hann med många yrken, luffare, sjöman, guldgrävare innan han blev författare. Han skrev en lång rad böcker men allra mest älskad är kanske boken om hunden Buck och hans äventyr.

Min kommentar: I den här boken får följa med hunden Buck, som är bokens huvudperson, som levt livets glada dagar på en gård i amerikanska södern, när han helt plötsligt, utan sin ägares vetskap, säljs och transporteras upp i det kalla norr, för att jobba som draghund!

Den här boken minns jag att jag läste när jag i slutet på mellanstadiet, kanske högstadiet. Jag minns att jag fullkomligt älskade boken. Nu när jag läser om den, har jag väldigt svårt att förstå att den här kan klassas som en ungdomsbok. På baksidan av min bok står det att den rekommenderas från 12 år!

Den är kall, hård och grym. Det är misshandel, vedermödor och strupar som slits ut. Och jag förfasas, blir jättearg och tårarna närapå rinner ner för kinderna när jag läser om djurmisshandeln som förekommer i boken.

Samtidigt så är miljöbeskrivningarna fantastiska. Det märks att författaren gjort en gedigen research. Ja han har ju till och med varit uppe i Alaska och grävt guld. Han har levt som luffare... Han har varit i vildmarken han beskriver och han har varit i de här guldgrävarstäderna.

Det som drar ner betyget den här gången är just det råa, djurmisshandeln. Det är helt enkelt för mycket för mig. Samtidigt kan jag absolut rekommendera den. Men kanske inte till någon i yngre tonåren...

onsdag 8 februari 2017

Harry Potter och fången från Azkaban

Titel: Harry Potter och fången från Azkaban
Originaltitel: Harry Potter and the Prisoner of Azkaban
Genre: Äventyr, Familj, Fantasy
Regissör: Alfonso Cuarón
Baserad på: Harry Potter and the Prisoner of Azkaban av J.K. Rowling
Skådespelare: Daniel Radcliffe, Emma Watson, Rupert Grint, Alan Rickman, Gary Oldman, Michael Gambon, Maggie Smith, Emma Thompson, Julie Walters m.fl.
Utgivningsår: 2004
Längd: ca 2 timmar och 16 minuter
Serie: Harry Potter
Såg den på DVD: 5 februari 2017
Betyg: 4,5

Handling: När uppblåsta tant Marge flyger över kvällshimlen, beger sig Harry ut på en ny resa till sitt tredje år på Hogwarts. En fartfylld tur på nattbussen ta honom till Diagonalgränd, där han får reda på nyheten, att fången Sirius Black har rymt och är på jakt efter honom.
     Den nya terminen på Hogwarts börjar och Harry och hans vänner lär sig konsten att hantera Hippogriffer (till hälften hästar och till hälften örnar), driva tillbaka föränderliga Boggartar som byter skepnad och får även resa i tiden. Innanför skolans väggar finns en anhängare till "Den-som-inte-får-nämnas-vid-namn. Över skolan svävar de själasugande Dementorerna, och hotar Harry.

Min kommentar: Tredje filmen om Harry Potter och hans vänner följer självklart tredje boken. Jag tycker filmen fångar bokens karaktär och mörka stämning.

Den tar sin början hemma hos Dursley's i slutet av sommarlovet mellan andra och tredje året på Hogwarts. Vid ett besök av tant Marge, kan inte Harry tygla sin ilska och råkar göra tant Marge till en ballong och hon flyger iväg... Harry känner att han inte kan stanna kvar hos Dursley's och packar sin väska och beger sig iväg. Han vet dock inte riktigt vart han ska ta vägen, när en "trollkarlsbuss" kommer och hämtar upp honom och han får åka till Diagonalgränd...

Redan på tåget till Hogwarts händer det otäcka saker, och man vet att det inte kommer bli något lättare under det här läsåret för stackars Harry. Harry som trots att han för bara två år sedan fick veta att han är en trollkarl, redan bemästrar ganska stora trollkonster. Utan att riktigt veta om det...

Filmen är dock lite för kort, och man bör nästan ha läst boken för att riktigt hänga med. Och det ska ni veta att jag är en person som tycker att filmen är lagom lång om den är mellan 90 och 120 minuter. Därefter har jag en tendens att börja skruva på mig, likt ett barn. Men, i den här filmen hade det inte skadat med ytterligare kanske 20 minuter!

I den här filmen gör Emma Thompson entré som professor Sybil Trelawney, och hon är perfekt i den rollen. Gary Oldman spelar Sirius Black, och han gör det med den äran. Jag har sagt det förut, jag säger det igen, och jag kommer säga det igen, man har verkligen lyckats med rollbesättningen i de här filmerna.

lördag 4 februari 2017

Harry Potter and the Prisoner of Azkaban

Författare: J.K. Rowling
Titel: Harry Potter and the Prisoner of Azkaban
Genre: Ungdom, Äventyr, Fantasy
Antal sidor: 317
Originalspråk: Engelska
Originaltitel: Harry Potter and the Prisoner of Azkaban
Översättning: -
Serie: Harry Potter
Utgivningsår: 1999 (min utgåva 1999)
Format: Pocket
Källa: Biblioteket
Utläst: 4 februari 2017
Betyg: 5

Baksidetext: Harry Potter, along with his best friends, Ron and Hermoine, is about to start his third year at Hogwarts School of Witchcraft and Wizardry. Harry can't wait to get back to school after the summer holidays. (Who wouldn't if they lived with the horrible Dursleys?) But when Harry gets to Hogwarts, the atmosphere is tense. There's an escaped mass murderer on the loose, and the sinister prison guards of Azkaban have been called in to guard the school...
     A fantastic new story featuring Harry and his friends from the spellbinding J.K. Rowling.

Min kommentar: Den här gången tog det lite lite tid innan jag fick in flytet i läsningen av boken. Jag vet inte vad det beror på. Men rätt var det var så flöt det på, och jag ville inte lägga ifrån mig boken. Varje gång jag läst en bok så tänker jag, att det kan ju inte bli mörkare, tyngre stämning än vad det var i den här boken. Men, jag borde veta bättre. För det blir det...

Boken tar sin början på sommarlovet mellan andra och tredje året på Hogwarts. Det är inget roligt sommarlov, och det är inte bättre än att Harry faktiskt flyr från Dursleys... Då han använt magi inför mugglare är han säker på att han kommer att bli relegerad från Hogwarts. Men, till hans stora förvåning, så verkar man se mellan fingrarna på detta tilltag. Varför får vi snart veta...

En massmördare vid namn Sirius Black, har rymt från det beryktade fängelset Azkaban, och sägs nu vara på jakt efter Harry Potter. För att skydda Hogwarts, och kanske framför allt Harry så tar man till dementorer som vakter på Hogwarts. Dementorerna, som är riktigt, otäcka, ska även försöka fånga Sirius Black om han kommer till Hogwarts.

I den här boken får vi lära känna några av James och Lilys (Harry Potters föräldrar) vänner och fiender, och vi får veta mer om vad som hände när James och Lily dog. Det är flera vändningar i boken som jag inte riktigt väntat mig (och då har jag ju ändå sett filmen), och slutet var både oväntat och självklart!

fredag 3 februari 2017

The Monuments Men

Bilden kommer från Wikipedia
Titel: The Monuments Men
Originaltitel: The Monuments Men
Genre: Komedi, Drama, Krig
Regissör: George Clooney
Baserad på: The Monuments Men av Robert M. Edsel
Skådespelare: George Clooney, Matt Damon, Bill Murray, John Goodman, Jean Dujardin, Bob Balaban, Hugh Bonneville, Cate Blanchett m.fl.
Utgivningsår: 2014
Längd: 1 timme 58 min
Serie: -
Såg den på: BluRay 29 januari 2017
Betyg: 3

Handling: En grupp arkitekter, konstnärer och historiker skickas 1943 till fronten i Europa för att rädda ovärderliga konstskatter undan nazisterna i detta verklighetsbaserade äventyr.

Min kommentar: Ni vet hur det är. Den här filmen har jag ju främst sett för att George Clooney är med i den. Men här finns idel andra bra skådisar, eller vad sägs om Matt Damon, Bill Murray, John Goodman, Jean Dujardin, Hugh Bonneville och Cate Blanchett. Ja, det är onekligen ett tungt garde som är med i den här filmen. Ja, till och med George Clooneys far har en liten roll...

Storyn i sig är ju verkligen intressant, och baserad på en verklig händelse - att försöka rädda det som nazisterna har stulit. I filmen är det en handfull män som räddar alla dessa konstskatter. I verkligheten var de ca 345 män och kvinnor från 13 olika nationer som utgjorde "The Monuments Men"...

Det hela känns rätt onaturligt om jag ska vara helt ärlig, att en grupp arkitekter, konstnärer och historiker, som utan någon som helst (i princip) militär träning skickas ut i ett brinnande världskrig. Men, det har ju funnits snabbutbildningar förr... Det här är inte heller en krigsfilm i den meningen att vi får se stridscener och massa blod och "splatter", nej man får se en helt annan sida av ett krig. En sida som man inte tror sig finns...

Jag kommer i alla fall läsa boken "The Monuments Men", för att få helheten till mig.

torsdag 2 februari 2017

Happy Valley säsong 2

Bilden kommer från Discshop
Titel: Happy Valley Säsong 2
Originaltitel: Happy Valley
Genre: Drama, Thriller
Skapad av: Sally Wainwright
Skådespelare: Sarah Lancashire, Siobhan Finneran, James Norton, Shane Zaza m.fl.
Premiär:
Antal avsnitt: 6
Avsnittslängd: 58 min
Såg den på: Netflix januari 2017
Betyg: 5

Handling: 18 månader har gått sedan säsong 1 avslutades. Cathrine har fullt upp på jobbet. Hemma planerar hon för barnbarnet Ryans 10-årsdag. Ryans far Tommy Lee Royce avtjänar livstids fängelse på sluten anstalt men lyckas ändå hålla ett öga på Ryan...

Min kommentar: Älskar inledningen av första avsnittet där Cathrine och Clare sitter i trädgården och Cathrine berättar för Clare om sin dag på jobbet! Andra säsongen är inte riktigt lika våldsam som den första, men ack så otäck. Jag sitter på helspänn mest hela tiden.

Det är fantastiska skådespelarinsatser rakt igenom. James Norton är briljant som Tommy Lee Royce, psykopaten med stort P. Trots att han sitter bakom lås och bom, så har han långt ifrån släppt greppet! Catherine känns trovärdig. Och när Clare får ett återfall så sitter jag med tårarna som är på väg nerför kinderna. Jag älskar kärleken som är mellan Cathrine och Clare.

I den här säsongen får vi lära känna några nya personer, eller vad sägs om Neville Longbottom från Harry Potter, poor Mosley från Downton Abbey och Bridget Jones kompis Jude. Nu är det ju förstås inte de här karaktärerna, utan skådespelarna bakom dem!

Nu längtar jag efter säsong 3, men jag förstår att det kan dröja lite innan den är klar. Men, om man är ett Sherlockfan så är man van vid att vänta...

onsdag 1 februari 2017

Månadsrapport - Januari

Årets första månad är till ända, och det är dags att försöka ge sig på någon form av sammanställning av månadens lästa böcker.

Den här månaden blandades det hej vilt mellan skönlitteratur och facklitteratur!

Antal lästa böcker: 9
1. Amanda Hellberg - Jag väntar under mossan
2. August Strindberg - Hemsöborna
3. Åsa Kruse - Tillbaka till jobbet
4. Leif Eriksson, Martin Eriksson - 501 svenska platser du måste se innan du dör
5. J.K. Rowling - Harry Potter and the Philosopher's Stone
6. Jessica Almenäs, Lovisa Sandström - Stora löparboken för kvinnor
7. Patrick Modiano - För att du inte ska gå vilse i kvarteret
8. J.K. Rowling - Harry Potter and the Chamber of Secrets
9. Marina Lewycka - Två husvagnar

Antal lästa sidor: 2056
Genomsnitt/dag: 66,3
Genomsnitt/bok: 228,5
Snittbetyg: 4,2
Påbörjade serier: 1
Ingående serier: -
Avslutade serier (senast utgivna/senast översatta): -

Biografi: -
Chicklit/Feelgood: 1
Deckare/Kriminalroman: -
Drama: 1
Fakta: 3
Fantasy: 2
Historisk roman: -
Humor: -
Skräck/Thriller: 1
Klassiker: 1
Ungdom: 3
Bokcirkel: 1

Författare
Kvinnor: 6
Män: 4
Duo: 2

Originalspråk svenska: 5
Originalspråk engelska: 2
Författare jag inte läst tidigare: 5
Biblioteksböcker: 8
Böcker i bokhyllan: 1
Lånade av vänner: -
Inbundna: 7
Danskt band: 1
Pocket: -
Ljudbok:-
E-bok: 1

Månadens bästa: Harry Potter and the Philosopher's Stone
Månadens sämsta: -
Månadens överraskning: 
Månadens besvikelse: Två husvagnar
Månadens otäckaste: Under mossan

Kommentar
Om månadens bästa: När man som författare lyckas fånga både barn och vuxna, då har man skrivit en en fantastiskt bra bok.
Om månadens sämsta: Läste ingen bok som klassas som dålig.
Om månadens överraskning: Jag har läst Patrick Modiano tidigare, och gillade det inte. Med den här boken är det helt klart annorlunda.
Om månadens besvikelse: Jag älskade "En kort berättelse om traktorer på ukrainska", och hade ganska stora förväntningar på den här boken. Men, det var lite för många personer och lite för rörigt för min smak. Även om den tog sig!
Månadens otäckaste: Amanda Hellberg kan det där med skräck. Och även om det här var en ungdomsbok, så satt jag bitvis med hjärtat i halsgropen!

Brooklyn

Titel: Brooklyn
Originaltitel: Brooklyn
Genre: Drama
Regissör: John Crowley
Baserad på: Brooklyn av Colm Tóibíns
Skådespelare: Saorsie Ronan, Domhnall Gleeson, Emoy Cohen, Jim Broadbent, Julie Walters m.fl.
Utgivningsår: 2016
Längd: 1 timme 41 minuter
Serie: -
Såg den på: DVD 22 januari 2017
Betyg: 3,5

Handling: Lockad av ett jobberbjudande i det förlovade landet på andra sidan Atlanten, lämnar den unga Eilis Lace tryggheten på Irland för 50-talets Brooklyn. Hennes hemlängtan avtar när hon blir blixtförälskad i rörmokaren Tony, men hennes nya, idylliska liv blír abrupt avbrutet av hennes förflutna och hon tvingas snart välja mellan två länder och människorna i dem.

Min kommentar: En vacker film som handlar om Eilis som lämnar trygga Irland för det stora landet i väst. Den är fint filmad, och Saorsie gör rollen som Eilis med bravur, och det är kul att se hur hon förvandlas från en tyst flicka med stor hemlängtan, till att bli en självständig ung kvinna. Två av mina engelska favoritskådespelare är med i den här filmen, och det är Julie Walters och Jim Broadbent. Julie spelar hyresvärdinnan och trots att hon har en väldigt liten roll i den här filmen, så är det hon som lockar fram skratten hos mig. Jim spelar (den katolske) prästen som sponsrar Eilis resa till USA, och han visar sig vara en väldigt mänsklig och omtänksam man.

Det är dock något som gör att filmen inte riktigt kommer upp i en fyra, jag kan inte säga vad det är, men jag hade liksom förväntat mig lite mer av filmen. Men, den är absolut inte dålig, utan jag kan varmt rekommendera den.