tisdag 31 januari 2017

Spotlight

Titel: Spotlight
Originaltitel: Spotlight
Genre: Drama, Thriller
Regissör: Tom McCarthy
Baserad på: -
Skådespelare: Mark Ruffalo, Michael Keaton, Rachel McAdams, Liev Schreiber, John Slattery, Stanley Tucci m.fl.
Utgivningsår: 2016
Längd: 2 timmar, 3 minuter
Serie: -
Såg den på: DVD 22 januari
Betyg: 4

Handling: Spotlight är en spännande thriller som nystar upp en av de största brottshärvorna i modern tid. Vi får följa den gripande och sanna berättelsen om tidningen Boston Globes Pulitzerbelönade utredning där de ihärdiga journalisterna i tidningens "Spotlight"-team börjar gräva i påståenden om övergrepp inom katolska kyrkan.

Min kommentar: Den här filmen har liksom flimrat förbi mig ett tag, men jag har aldrig tagit tag i att se den. Det är en intressant film som tog mig med på en resa där jag får ta del av hur en av den katolska kyrkans största skandaler genom tiderna nystas upp. Det var spännande att se hur journalisterna jobbade för att publicera sin story. Det är en ganska namnkunnig uppställning i den här filmen. Men, jag har svårt för Mark Ruffalo i vanliga fall, och han övertygar mig inte i den här filmen heller. Jag gillar Liev Schreiber, men är inte van att se honom i en sådan här typ av film/roll. Han har säkert spelat i sådana här "lugna" filmer tidigare, men de har gått mig förbi.

Jag kan helt klart rekommendera filmen.

måndag 30 januari 2017

Harry Potter och hemligheternas kammare

Titel: Harry Potter och hemligheternas kammare
Originaltitel: Harry Potter and the Chamber of Secrets
Genre: Äventyr, Fantasy, Familj
Regissör: Chris Columbus
Baserad på: Harry Potter and the Chamber of Secrets av J.K. Rowling
Skådesepelare: Daniel Radcliffe, Rupert Grint, Emma Watson, Kenneth Branagh, John Cleese, Robbie Coltrane, Alan Rickman, Maggie Smith, Julie Walters m.fl.
Utgivningsår: 2002
Längd: 2 timmar 36 minuter
Serie: Harry Potter
Såg den på: DVD 21 januari 2017
Betyg: 5

Handling: Bilar flyger, träd slår tillbaka och en mystisk husalf kommer för att varna Harry Potter. Så startar det andra året av hans förtrollande resa till en värld fylld av trolldom. Under det här året på Hogwarts, talar spindlar, brev skriker och Harrys förmåga att prata med ormar får hans vänner att bli misstänksamma mot honom. Från duellklubbar till skurkaktiga Dunkare är det här ett år fyllt av äventyr och fara när det med blod står skrivet på väggen att Hemligheternas Kammare har öppnats. Det krävs både magiska trollformler och stort mod av Harry, Ron och Hermione för att kunna rädda Hogwarts i den här förtrollande filmen baserad på den andra succéboken av J.K. Rowling.
     Gör er redo att underhållas och fängslas när Harry Potter visar att han är mer än bara en trollkarl - han är en hjälte!

Min kommentar: Andra filmen om Harry Potter gjorde mig inte besviken. Inte för fem öre. Det var ett kärt återseende att komma tillbaka till Hogwarts och eleverna och lärarna och de andra. I den här filmen får vi lära känna ett par nya karaktärer, en av dem är Gilderoy Lockhart, en narcisstisk person som självklart gjort både det ena och det andra, och flickor och kvinnor är alla "dökära" i honom. Kenneth Branagh gör ett toppenjobb som Gilderoy. Vi får även träffa husalven Dobby, som varnar Harry från att komma tillbaka till Hogwarts.

Det är en mörkare och tyngre stämning i den här filmen, jämfört med första filmen. Det händer något mest hela tiden, och pulsen stegrade vid flera tillfällen. Tänk då hur det ska vara för den yngre publiken som ser på filmen... Eller så är det bara jag som är riktigt harig av mig...

söndag 29 januari 2017

Harry Potter and the Philosopher's Stone

Titel: Harry Potter and the Philosopher's Stone
Originaltitel: Harry Potter and the Philosopherr's Stone
Genre: Äventyr, Fantasy, Familj
Regissör: Chris Columbus
Baserad på: Harry Potter and the Philosopher's Stone av J.K. Rowling
Skådespelare: Daniel Radcliffe, Rupert Grint, Emma Watson, Richard Harris, Maggie Smith, Julie Walters, Robbie Coltrane, Alan Rickman m.fl.
Utgivningsår: 2001
Längd: 2 timmar 32 minuter
Serie: Harry Potter
Såg den på: Blu-Ray 21 januari 2017
Betyg: 5

Handling: J.K. Rowlings underbara bestseller har blivit en oförglömlig film. Och mitt i händelsernas centrum befinner sig Harry Potter, föräldralös, oälskad, räddad, inskriven för trollkarlsundervisning för Häxkonster och Trolldom och, som  hans avslöjande ärr i pannan visar, ämnad för stora ting. Om ni vill vara med med om hur mycket magi som helst, så ses vi på perrong 9 3/4!

Min kommentar: Snacka om att lyckas med en filmatisering av en bok. Det är bara så bra. Man har lyckats med castingen och miljöerna är helt fantastiska. Och även om regissören själv inte är så jättenöjd med specialeffekterna så fungerar det alldeles ypperligt i min värld. Man har följt boken väldigt troget, även om man självklart måste ta bort en del, för att hålla filmen på en lagom lång längd.

Jag säger bara en sak; se filmen!

lördag 28 januari 2017

Två husvagnar

Författare: Marina Lewycka
Titel: Två husvagnar
Genre: Feel-Good
Antal sidor: 382
Originalspråk: Engelska
Originaltitel: Two Caravans
Översättning: Thomas Grundberg
Serie: -
Utgivningsår: 2007 (min upplaga 2008)
Format: Inbunden
Källa: Biblioteket
Utläst: 26 januari 2017
Betyg: 3,5

Baksidetext: Två husvagnar är en fantastiskt rörande och kvick roman av succéförfattaren till En kort berättelse om traktorer på ukrainska.
     Den unga och troskyldiga Irina kommer till England från Ukraina med drömmar om ett nytt och bättre liv. Snart visar det sig dock att ingenting är enkelt i det förmodade paradiset i väst. Hon hamnar genast i klorna på landsmän som gärna tar tillvara på illegal och tacksam arbetskraft.
     Efter att ha blivit fråntagen sitt pass och en del av sina illusioner skickas Irina ut på landet för att plocka jordgubbar. Här träffar hon en milt sagt brokig skara människor från olika delar av världen. En av dem är Andrij - även han från Ukraina - med guldkantade förhoppningar om hur det nya livet ska gestalta sig.
     Två husvagnar handlar om att mot alla odds skapa sig ett eget liv, och hitta sin plats i en ny och främmande miljö. Eller ska man kanske ge upp och återvända hem?

Min kommentar: Jag gillade, ja till och med älskade, Marinas förra bok - En kort berättelse om traktorer på ukrainska, så jag hade ganska höga förväntningar på den här boken. Men, den är inte fullt lika bra. I denna boken får vi följa två ukrainare som söker lyckan i England, men vi får även lära känna deras vänner som kommer från olika delar av Europa, och Afrika!

Det är lite för många karaktärer att hålla koll på. Det blir lätt rörigt när man får följa flera personer samtidigt. Samtidigt är det ju intressant att läsa/se om en händelse i olika synvinklar.

Det är tempo genom hela boken, även om det blir lite lite lugnare mot slutet. Det händer i princip något hela tiden, och känslan av att ständigt vara på flykt är påtaglig.

Författaren har gjort bra research, det märker man, vissa delar i boken var riktigt obehagliga och jag ville bara komma förbi dessa partier. Samtidigt var det riktigt intressant att läsa, och det har fått mig att fundera lite på min kosthållning, om jag säger som så...

Trots de obehagliga delarna i boken, så är det ändå en varm bok som handlar om vänskap, kärlek och drömmar. Jag kan verkligen rekommendera boken. Det som drar ner betyget, är att det är lite för många personer (i mitt tycke och smak) att hålla koll på.

fredag 27 januari 2017

Sherlock Säsong 4

Bilden hittade jag på Google
Titel: Sherlock säsong 4
Originaltitel: Sherlock Season 4
Genre: Drama, Crime,
Skapad av: Steve Moffat, Mark Gatiss
Baserad på: Arthur Conan Doyles böcker om Sherlock Holmes
Skådespelare: Benedict Cumberbatch, Martin Freeman, Mark Gatiss, Amanda Abbington, Una Stubbs, Rupert Graves, Louise Brealey, Andrew Scott m.fl.
Premiär: januari 2017
Antal avsnitt: 3 (4 inkl. julavsnittet)
Avsnittslängd: 90 min
Såg den på: Netflix, januari 2017
Betyg: 4

Handling: Serien tar vid exakt där säsong tre slutade. Sherlock Holmes har precis mördat utpressningsexperten Charles Magnussen. Mycroft, Sherlocks bror, tvingas hitta ett sätt att rentvå Sherlock. Sherlocks ärkefiende Moriarty, som förmodas vara död, är tillbaka igen, och ingen vet var han kommer dyka upp härnäst. Har John Watsons fru Mary, någon koppling till Moriarty och vem jobbade hon för när hon var spion?

Min kommentar: Som jag har väntat på säsong fyra. Då jag upptäckte Sherlock något senare än alla andra, så har ju min väntan inte varit riktigt lika lång som de som följt serien sedan den startade 2010.

Den här säsongen är mycket mörkare än de tidigare, och även om det inte är så mycket klassiska mordgåtor i den här säsongen, så är tempot uppskruvat och vändningarna många. Det är knappt så jag hänger med. I den här säsongen sätts vänskapsband på prov rejält. Men, även om det är en mörk och tung säsong, så finns humorn där.

Benedict Cumberbatch gör rollen som Sherlock otroligt bra och Martin Freeman som Watson är minst lika bra. Jag önskar dock att jag fått se lite mer av Molly, Lestrade och Mrs. Hudson, som har ovanligt små roller i den här serien.

Titeln på sista avsnittet - The final problem, hintar ju om att det här var slutet på supersuccén. Men, hoppet är ju det sista som överger en, så jag hoppas verkligen på en fortsättning!

torsdag 26 januari 2017

Happy Valley Säsong 1

Bilden kommer från IMDB.com
Titel: Happy Valley Säsong 1
Originaltitel: Happy Valley
Genre: Drama, Thriller
Skapad av: Sally Wainwright
Baserad på: -
Skådespelare: Sarah Lancashire, Siobhan Finneran, James Norton, Shane Zaza m.fl.
Premiär: 2014.
Antal avsnitt: 6
Avsnittslängd: 58 min
Såg den på: Netflix, januari 2017
Betyg: 5

Handling: Catherine Cawood är polisinspektör på landsbygden i Yorkshire. I en småstad där fylla, droger och tonårsgraviditeter är en del av vardagen leder hon ett team av kollegor. Hon bor med sin syster Claire, före detta narkoman, och sitt barnbarn Ryan. Cathrines värld vänds upp och ner när Tommy Lee Royce, mannen hon tror bär ansvaret för hennes dotters död, släpps från ett längre fängelsestraff. Cathrine är övertygad om att Tommy är farlig och att det inte kommer dröja länge förrän någon råkar illa ut.
     Samtidigt känner sig den tystlåtne revisorn Kevin Weatherill inte uppskattad på jobbet. Desperat efter att ge sina döttrar en bra utbildning och plats på privatskola ber han sin framgångsrike chef Nevison om en löneförhöjning. När Nevison nekar händer något inom Kevin; han anlitar den lokala smågangstern Ashley för att kidnappa Nevisons dotter mot en lösensumma. Men när Ashley involverar Tommy Lee Royce i kidnappningen dröjer det inte länge förrän det börjar spåra ur. Samtidigt som polisens sökande efter Nevisons dotter intensifieras når Catherines besatthet av Tommy nya höjder.

Min kommentar: Jag är svag för brittiska serier. Jag är kanske lite extra svag för brittiska "polisserier". Ändå har jag lyckats missa Happy Valley, ända fram tills nu. Jag upptäckte serien på Netflix i höstas/vintras då jag letade efter något att se på. Jag fastnade för rubriken och bilden på Catherine Cawood. Jag tror knappt jag läste vad den handlade om.

Så det var med helt öppna ögon som jag gav mig i kast med säsong ett nu i början av januari. Jag var fast efter första avsnittet. Engelsmännen (BBC) kan det där med dramaserier, det är helt klart. Serien känns väldigt trogen och miljöerna är fantastiskt. Men, det är inte särskilt mycket som är Happy i den där dalen. Nej, nej. Flera gånger kom jag på mig själv sitta med kudden i knät, beredd att slänga upp den framför ögonen då det blev för spännande/intensivt.

Det är flera skådisar som jag känner igen, och framför allt är det James Norton, ni vet prästen i Grantchester. Här i Happy Valley spelar han värsta bad-asset. Riktigt otäck är han. Snabbt insåg jag att Claire "spelas av" Sara O'Brien, och som den Hem till gårdenfantast jag är så upptäckte jag snabbt även att han som spelade Robert Sugden är med i den här serien.

I helgen sätter jag nog tänderna i säsong två!

onsdag 25 januari 2017

Mamma Mia

Bilden kommer från IMDB.com
Titel: Mamma Mia! The Movie
Originaltitel: Mamma Mia! The Movie
Genre: Komedi, Musikal
Regissör: Phyllida Lloyd
Baserad på: Mamma Mia! The Musical!
Skådespelare: Meryl Streep, Pierce Brosnan, Colin Firth, Stellan Skarsgård, Julie Walters,
Dominic Cooper, Amanda Seyfried, Christine Baranski m.fl.
Utgivningsår: 2008
Längd: 1 timme 44 minuter
Serie: -
Såg den på: TV3 jul- och nyårshelgen
Betyg: 5

Handling: Filmen bygger på succémusikalen med samma namn där den blivande bruden Sophie (Amanda Seyfried) är på jakt efter sin pappa inför den stora dagen. Det är bara ett problem - hon vet inte vem han är. Men efter att ha tjuvläst sin mammas (Meryl Streep) dagböcker, kommer hon fram till att han är någon av hennes tre gamla pojkvänner. Hon bjuder in dem alla tre, även om hon vet att hennes mamma inte kommer att bli glad...
Sophie försöker desperat hemlighålla deras närvaro, men det dröjer inte länge förrän hemligheten avslutas och det roliga börjar!

Kommentar: Rent krasst, nej det är ingen vidare story. Replikerna har en del att önska. Och det mest är faktiskt inspelat i en studio. Men, jag älskar filmen. Det kan bero på att jag älskar ABBA:s musik, även om jag rent krass är lite för ung för att ha upplevt dem. Och jag älskar Meryl Streep, Pierce Brosnan, Colin Firth (det kan inte ha undgått någon), Stellan Skarsgård och Julie Walters.

Jag kan förbise att herrarna i filmen, förutom Dominic då, egentligen inte kan sjunga. Jag dras ändå med i varje sångnummer, och kan absolut inte hålla tyst. Jag sjunger med, ja, jag till och med säger replikerna i förväg! Det här en sån där film som inte kräver det minsta av dig som tittar på filmen, det är liksom bara att flyta med. Och jag ser den minst en gång per år. Det bara är så.

tisdag 24 januari 2017

Pride & Prejudice

Bilden kommer från IMDB.com
Titel: Pride & Prejudice
Originaltitel: Pride & Prejudice
Genre: Drama
Regissör: Joe Wright
Baserad på: Pride & Prejudice av Jane Austen
Skådespelare: Keira Knightley, Matthew MacFadyen, Brenda Blethyn, Donald Sutherland,
Judi Dench m.fl.
Utgivningsår: 2005
Längd: 2 timmar 2 minuter
Serie: -
Såg den på: DVD 30 november 2016
Betyg: 4,5

Handling: På den engelska landsbygden i början av 1800-talet, bor Mr. Bennet med maka och fem döttrar. Familjen har det bra ställt utan att leva i överflöd. Hans hustru är angelägen att det fem döttrarna ska bli bortgifta så att deras framtid kan bli säkrad; gården är nämligen ett fideikommiss och kommer att ärvas av en släkting, Mr Collins.
     Till trakten flyttar den rike Mr. Bingley. Han är ogift och Mrs. Bennet ser i honom ett lämpligt parti för sina döttrar, särskilt för den äldsta dottern Jane. Bingley har också med sig en kamrat, Mr. Darcy, som många, och i synnerhet den näst äldsta dottern Elizabeth snart uppfattar som högdragen och reserverad.
     Bingley verkar förtjust i Jane, men reser snart till London. Elizabeth får på omväg hör att det var Mr. Darcy som låg bakom det. Hennes ogillande mot honom växer. Tills den dagen hennes liv plötsligt blir en storm av händelser...

Min kommentar: Jag är svag för Jane Austens romaner. Och jag är svag för filmatiseringar av hennes verk. Dock hade jag lite svårt för den här filmen första gången jag såg den. Jag var ju redan fast i BBC:s serie "Stolthet och Fördom" från 1995, med en viss Colin Firth i rollen som Mr. Darcy. Samtidigt, så har jag haft, och har fortfarande till viss del, svårt för Keira Knightley. Men, efter att ha gett filmen ett par chanser, så växer den något varje gång jag ser den.

Miljöerna i den här filmatiseringen är helt fantastisk, kläderna och rollprestationerna likaså. Jag gillar till och med Keira Knightley i den här filmen. Matthew MacFadyen gör rollen som Mr. Darcy mer än rättvis. Och slutet... Jag säger bara slutet... Jag sitter och fånler varje gång...

måndag 23 januari 2017

Harry Potter and the Chamber of Secrets

Författare: J. K. Rowling
Titel: Harry Potter and the Chamber of Secrets
Genre: Barn- och ungdom, Äventyr, Fantasy
Antal sidor: 251
Originalspråk: Engelska
Originaltitel: Harry Potter and the Chamber of Secrets
Översättning: -
Serie: Harry Potter #2
Utgivningsår: 1998 (min upplaga 2004)
Format: Inbunden
Källa: Biblioteket
Utläst: 21 januari 2017
Betyg: 5

Baksidetext: Harry can't wait for his holidays with the dire Dursleys to end. But a small, self-punishing house-elf warns Harry of mortal danger awaiting him at Hogwarts School. Returning to the castle neverthless, Harry hears a rumour about a chamber of secrets, holding unknown horrors for wizards of Muggle parentage. Now someone is casting spells that paralyse people, making them seem dead, and a terrible warning is found painted on the wall. The chief suspect - and always in the wrong place - is Harry. But something much darker has yet to be unleashed.

Min kommentar: Redan i andra boken så är det en mycket mörkare stämning i den första. Man anar att det inte bara är "guld och gröna skogar" i trollkarlsvärlden. Tänk så mycket som kan hända på ett år.

Harry genomlider ett sommarlov på Privet Drive 4, och kan inte komma tillbaka till Hogwarts snabbt nog. Men, han blir varnad för att komma tillbaka till Hogwarts, då han kan bli dödad om han återvänder dit... Efter att ha blivit räddad av Fred, George och Ron Weasley, och ha tillbringat sista delen av sommarlovet hos dem, så återvänder Harry till Hogwarts. På ett mycket spektakulärt sätt...

Det dröjer inte länge förrän det börjar hända otäcka saker på Hogwarts, och även om jag inte är "rätt" målgrupp från början, och jag vet vad som händer (jag har ju sett filmen), så är jag på helspänn. Pulsen går upp. Jag måste veta hur det går. Då har man lyckats som författare.

Vad är det som händer på Hogwarts egentligen? Vem har öppnat Hemligheternas kammare? Vad finns där? Är det någon som går säker?

Nu känner man ju till miljöerna på Hogwarts och man är verkligen med där på skolan. Vi får lär känna ett par nya karaktärer, t.ex. Gilderoy Lockhart, Lucius Malfoy och husalfen Dobby! Det ska bli spännande att fortsätta resan med Harry, Ron, Hermione och alla de andra på Hogwarts.

söndag 22 januari 2017

Broadchurch - säsong 2

Bilden är lånad från CDON.com
Titel: Broadchurch - säsong 2
Originaltitel: Broadchurch - series 2
Genre: Deckare, Drama
Skapad av: Chris Chibnall
Baserad på: -
Skådespelare: David Tennant, Olivia Colman, Jodie Whittaker, Andrew Buchan, Matthew Gravelle
Premiär: 5 januari 2015
Antal avsnitt: 8
Avsnittslängd: ca 45 min
Såg den på: Netflix december 2016
Betyg: 4

Handling: Invånarna i staden Broadchurch försöker förlika sig med det som hänt och de plågas fortfarande av mordet på Danny, samtidigt som hans mördare förbereder sig för rättegång...

Min kommentar: Det var ett kärt återseende att få komma tillbaka till Broadchurch. Även om jag, efter att ha sett hela säsong 1, svårt att förstå hur de skulle få till en fortsättning. Men, självklart har den gripne för mordet, och som ju i princip erkände att han mördade Danny, ångrat sig. Han tar tillbaka sitt erkännande. Det borde ju inte överraska mig så värst mycket egentligen.

I den här säsongen är det en sidohistoria som jag mycket väl kunde ha varit utan, men å andra sidan hade det kanske varit svårt att få till en hel säsong om man inte tagit med den. Sidohistorien handlar om ett tidigare fall som Alec har misslyckats med.

Även om säsong 2 kanske inte naglar fast mig lika hårt som säsong 2 är den helt klart sevärd. Det blir trots allt en fyra i betyg för den här säsongen. Nu väntar jag bara på att få sätta tänderna i säsong 3 som väntas komma nu i början av 2017!

lördag 21 januari 2017

Ett år med Gilmore Girls

Bilden är lånad från Movizine
Titel: Ett år med Gilmore Girls
Originaltitel: Gilmore Girls: A Year in the Life
Genre: Drama, Komedi
Skapad av: Amy Sherman-Palladino
Baserad på: -
Skådespelare: Lauren Graham, Alexis Bledel, Scott Patterson mfl
Premiär: 25 november 2016
Antal avsnitt: 4
Avsnittslängd: 90 min
Såg den på: Netflix 25-26 november 2016
Betyg: 4

Handling: Vi får följa Lorelai, Rory och Emily Gilmore genom fyra årstider i Stars Hollow.

Min kommentar: När jag fick höra att det skulle bli en miniserie med Gilmore Girls så blev jag överlycklig. Jag är en av de dem som följt serien från början och engagerat mig i Lorelai, Rory, Emily, Richard, Luke och alla de andra.

Det var rena rama julafton när jag bänkade mig framför Netflix den 25 november då det var seriepremiär. Jag kom på mig själv sitta och fånle flera gånger när jag återsåg alla karaktärer. Men, det var samtidigt lite sorgligt då Edward Herrmann (Richard) gick bort för ett par år sedan. Så nu är ju även Richard död...

Serien tar vid nästan 10 år efter att Gilmore Girls slutade och varje avsnitt utspelar sig under en viss årstid. Jag tycker nog att serien håller, även om det är jättesvårt att ta in att Rory nu är 30-nånting. Hon ser ju fortfarande ut att vara runt 18-20... Lorelai och Luke har knappt åldrats heller... Vi får följa hur Emily kämpar med sorgen efter sin makes död. Rory har strulat till det kan man säga. Luke och Lorelai verkar lyckliga, samtidigt så fortsätter livet i Stars Hollow. Borgmästaren är lika fanatisk, Michel är fortfarande fransk...

Jag ser gärna en fortsättning. Och slutscenen öppnar upp för en sådan. Men, den som lever får se.

fredag 20 januari 2017

Money Monster

Titel: Money Monster
Originaltitel: Money Monster
Genre: Drama, Thriller
Regissör: Jodie Foster
Skådespelare: George Clooney, Julia Roberts, Jack O'Connell
Utgivningsår: 2016
Längd: 99 min
Serie: -
Såg den på: DVD 19 november
Betyg: 3 (svag)


Handling: Lee Gates är en bombastisk TV-personlighet vars populära program om finansvärlden har gjort honom till Wall Streets främsta ekonomiguru.
Men efter att ha hypat en teknologiaktie som plötsligt kraschar på börsen tar en besviken investerare Gates, hans personal och hans stjärnproducent Patty Fenn gisslan i direktsändning. I dramat, som utspelas i realtid, måste Gates och Fenn hitta ett sätt att hålla sig själva vid liv, och samtidigt avslöja sanningen bakom en konspiration där stora pengar står på spel.

Min kommentar: Thrillers är inte min cup of tea, men om George Clooney är med i en sådan film, så är risken överhängande stor att jag ändå ser filmen. Jag har varit svag för herr Clooney sedan Cityakutens tid, och ser typ allt han gör. Är då även Julia Roberts med, så gör det inte saken sämre...

Själva filmen är väl egentligen ingen höjdare, storyn däremot känns verklighetstrogen. Men, det är ingen nagelbitarthriller precis. Och det är inte långt ifrån att jag tar fram skämskudden då George, nej förlåt Lee Gates, glider in i studion och sedan dansar till hip-hop-musik. Han är inte tillräckligt cool för detta... Men, då det är George Clooney så kommer han ju såklart undan med det. ;-)

Betyget blir en svag trea, då storyn i sig känns verklighetstrogen, men filmen i sig är ojämn.

torsdag 19 januari 2017

Hail, Caesar!

Titel: Hail, Caesar!
Originaltitel: Hail, Caesar!
Genre: Komedi
Regissör: Ethan & Joel Cohen
Skådespelare: Scarlett Johansson, Channing Tatum, Jonah Hill, Josh Brolin, George Clooney, Tilda Swinton, Frances McDormand
Utgivningsår: 2016
Längd: 1 timme 46 minuter
Serie: -
Såg den på: Biostaden Jönköping 19 februari 2016
Betyg: 3

Handling: "Hail Caesar!" skildrar livet för en Fixare på en stor Hollywood-studio som under en och samma dag råkar ut för en lång rad problem som han måste lösa.

Min kommentar: Så här är det. Den här filmen såg jag bara för att George Clooney spelar en av huvudrollerna. Och att bröderna Coen har skrivit och regisserat den.

Jag kan väl säga som så här att det är inte en av de bästa filmerna jag sett. Men inte heller en av de sämsta. Jag tycker inte den riktigt lever upp till Coens andra briljanta filmer. Den är lite smårolig och jag fnissade till flera gånger, men gapskrattet uteblev. Det kan också bero på att övriga publiken i biosalongen inte skrattade. Av någon anledning så kan det låsa sig för mig då också. Risken är överhängande att gapskratten kommer när jag ser om den hemmavid! Men, missa för Guds skull inte Channing Tatum när han dansar!

onsdag 18 januari 2017

Grantchester - julspecial

Bilden hittade jag på Google
Titel: Grantchester - julspecial
Originaltitel: Grantchester - A Christmas Special
Genre: Deckare, Drama
Skapad av: Daisy Coulam
Baserad på: The Grantchester Mysteries av James Runcie
Skådespelare: James Norton, Robson Green, Morven Christie m.fl.
Premiär: 28 december (Sverige)
Antal avsnitt: 1
Avsnittslängd: ca 64 min
Såg den på: SVT Play, 30 december 2016
Betyg: 4

Handling: I ett förlängt julavsnitt återser vi den unge pastorn Sidney Chambers fullt upptagen med alla kyrkliga förberedelser under veckan före jul. Men en försvunnen brudgum vid ett vinterbröllop drar åter in Sidney i ett nytt brottsfall tillsammans med polisen Geordie. Och som inte allt detta vore nog, så väntas dessutom Amanda nedkomma med en förstfödd när som helst.

Min kommentar: Det verkar vara poppis att göra små "julspecialer", jag menar Downton Abbey och Sherlock har gjort det. Det finns säkert ännu fler. Och inte mig emot. Jag tar gärna emot ett litet "mellanavsnitt" mellan två säsonger.

Gillar man Grantchester så blir man inte besviken. Det rullar på i samma fotspår som innan. Den rätt så udda duon polisen Geordie och pastorn Sidney löser brott tillsammans. Sidney är inte Guds bästa barn, som mer än gärna tar sig ett glas eller två. Alkohol löser inga problem sägs det ju, men det vete 17 när det gäller Sidney och Geordie, de, eller oftast Sidney brukar oftast komma på lösningen efter att ha druckit lite! :-)

Här är det julkänsla så det förslår. Man förbereder inför det årliga julspelet i kyrkan, och att hålla koll på alla barn som ska vara med, verkar vara lättare sagt än gjort. Ett vinterbröllop planeras men när brudgummen inte dyker upp, ja då kopplas till slut Geordie in... Inte blir det bättre av att Sidneys ex. Amanda nu ska till att föda precis när som helst...

tisdag 17 januari 2017

Stora löparboken för kvinnor

Bilden kommer från Google
Författare: Jessica Almenäs, Lovisa Sandström
Titel: Stora löparboken för kvinnor
Genre: Fakta, Träning
Antal sidor: 192
Originalspråk: Svenska
Originaltitel: Stora löparboken för kvinnor
Översättning: -
Serie: -
Utgivningsår: 2015 (min utgåva 2015)
Format: Inbunden
Källa: Biblioteket
Utläst: 15 januari 2017
Betyg: 4

Baksidetext: Älskar du att springa? Eller önskar du att du gjorde det? Då är det här boken för dig!
     Jessica Almenäs, programledare och maratonlöpare, och Lovisa "Lofsan" Sandström, erfaren PT och TV-profil, har skrivit den perfekta handboken för alla kvinnor som vill börja springa eller ta sin löpträning till nästa nivå. Här får du skräddarsydda träningsråd och program som passar just dig - oavsett om du siktar på 5 km eller maraton, om du är gravid eller nybliven mamma, vill lära dig att springa smartare eller gå ner i vikt med löpträning.
     Boken innehåller också en mängd styrkeövningar som är inriktade på att stärka ditt löpsteg, ge dig en starkare och snyggare bål och rumpa eller helt enkelt den där extra kicken under löpträningen. Dessutom får du de bästa kostråden och tips om hur du förebygger, rehabiliterar vanliga löparskador.
     Helt enkelt en fullspäckad, inspirerande löparbok med fokus på kvinnans kropp och förutsättningar oavsett ålder och kondition - den perfekta kompisen i löparspåret.

Min kommentar: Funderar du på att börja löpträna? Eller har du redan börjat, men behöver lite tips och idéer? Då är det här den perfekta boken för dig. Här finns konkreta tips på det mesta. Gällande övningarna så finns det förutom en beskrivning, även en bild så man kan se hur man ska stå/sitta/hoppa... Den här boken är verkligen anpassad för kvinnor, av kvinnor. Förutom tipsen på träningsprogram så kan du läsa om träningskläder, skor, kost, skador m.m. Jag kommer att använda mig av ett av träningsprogrammen inför halvmaran jag ska springa den 19 augusti. Varje program har tre nivåer och passar även dig som aldrig sprungit förut.

måndag 16 januari 2017

Harry Potter and the Philosopher's Stone

Författare: J.K. Rowling
Titel: Harry Potter and the Philosopher's Stone
Genre: Barn- och Ungdom, Fantasy
Antal sidor: 223
Originalspråk: Engelska
Originaltitel: Harry Potter and the Philosopher's Stone
Översättning: -
Serie: Harry Potter #1
Utgivningsår: 1997 (min upplaga 1997)
Format: Inbunden
Källa: Biblioteket
Utläst: 14 januari 2017
Betyg: 5

Baksidetext: Harry Potter thinks he is an ordinary boy - until he is rescued by a beetle-eyed giant of man, enrols at Hogwarts School of Witchcraft and Wizardry, learns to play Quidditch and does a battle in a deadly duel.
     The Reason...
     HARRY POTTER IS A WIZARD!

Min kommentar: Det här är faktiskt andra gången jag läser första boken om Harry Potter. Anledningen till att jag nu läser om boken är att jag bestämt mig för att läsa alla böckerna i serien. Jag har nämligen bara läst första boken i denna otroligt populära bokserie. Jag har däremot sett alla filmerna.

Även om jag först läser boken i vuxen ålder så har jag stor behållning av den. Även om boken från början var tänkt för barn- och ungdomar i 10-15-årsåldern så passar den oss vuxna. Det är en varm och ganska oskyldig bok nu, då vi får lära känna Harry, Ron, Hermoine och alla de andra. Trots att jag redan vet vad som kommer att hända så är det riktigt riktigt spännande emellanåt, och jag kan tänka mig hur det är för någon 10-12-årsåldern som läser boken för första gången (och inte sett filmen) upplever den. Jag var tvungen att läsa en sida till, och en till, och en till...

Jag tycker J.K. Rowling har lyckats med att ge oss en inblick i hur det är på en trollkarls- och häxskola! Vad jag inte visste innan var att även om man är född i en s.k. mugglarfamilj, så kan man vara trollkarl/häxa. Då jag inte fick något brev från Hogwarts när jag fyllde 11 år, så kan jag ju konstatera att jag inte är någon häxa...

Har du inte läst Harry Potter-böckerna, så gör det. Du kommer inte ångra dig. Jag valde och kommer att fortsätta att läsa de här böckerna på engelska. Detta för att inte förlora något i en översättning. För det gör man alltid. Oavsett vilken bok det är, så är alltid originalspråket bäst.

söndag 15 januari 2017

501 svenska platser du måste se innan du dör

Författare: Leif Eriksson & Martin Svensson
Titel: 501 svenska platser du måste se innan du dör
Genre: Resor
Antal sidor: 416
Originalspråk: Svenska
Originaltitel: 501 svenska platser du måste se innan du dör
Översättning: -
Serie: -
Utgivningsår: 2015
Format: Inbunden
Källa: Biblioteket
Utläst: 13 januari 2017
Betyg: 4

Baksidetext: 501 svenska platser du måste se innan du dör är ett måste för både den som redan tycker sig känna till Sverige och den som nästan bara ser stora vita fläckar på Sverigekartan. För här finns många av de kända platserna och sevärdheterna som verkligen måste upplevas en gång i tiden - men också en rad mer udda och obekanta resmål, som James Bond-museet i Nybro och bilkyrkogården i Ryd.
     Det har blivit alltmer populärt att ha en så kallad bucket list, alltså en lista över sådant som bör göras och hinnas med innan det är för sent. Och vad kan då vara bättre än en bok över platser i det egna landet, platser som du kanske aldrig har hört talas om eller av någon anledning aldrig kommit till. Här får du tips på allt du verkligen inte bör missa.

501 svenska platser du måste se innan du dör är den perfekta reseguiden och inspirationsboken för dig och din familj, eller presenten till vänner som tror sig ha sett allt. Den är på samma gång information och underhållande.

Min kommentar: Jag är helt klart svag för sådana här "restipsböcker". Men så älskar jag att åka ut på utflykter. Är det även lite "udda" sevärdhet så vill jag hemskt gärna dit. UFO-monumentet i Ängelholm är ett sådant ställe till exempel som jag besökt.

Som det står på baksidan så har man här tagit med både kända och en rad mer udda och (kanske) obekanta resmål.

Nu har jag inte läst boken från pärm till pärm, men det här är självklart en bok jag skulle vilja ha min bokhylla. Men, jag får väl nöja mig med att låna syrrans C:s bok någon gång då och då när jag är på visit hemmavid.  Syrrans C fick den i julklapp, så att de kan få lite tips på vart de ska åka med sin husbil. Jag var självklart tvungen att låna boken på bibblan, så snart jag kom hem från jul- och nyårsledigheten.

Jag har roat mig med att räkna samman hur många av de 501 platserna som nämns som jag har besökt. Det är 155 stycken. Jag har en del kvar att upptäcka med andra ord! :-)

Det är svårt att sätta betyg på en sådan här bok, men den är bra. Dock så har man missat i korrekturen bak i registret. För när man kollar i "landskapslistan" så står det bl.a. att Trollhättefallen ligger i Bohuslän. Man har dock fått Saab Bilmuseum (som visserligen heter SAAB Car Museum) som ligger i samma stad som Trollhättefallen i rätt landskap - Västergötland. I den här landskapslistan har man även placerat Trolleholms slott utanför Eslöv i Skåne, i landskapet Småland. Det är kanske inte så himla häpet. Men rätt ska vara rätt...

lördag 14 januari 2017

Tillbaka till jobbet

Författare: Åsa Kruse
Titel: Tillbaka till jobbet. Hållbar återgång efter stressrelaterad ohälsa
Genre: Fakta, Psykologi
Antal sidor: 180
Originalspråk: Svenska
Originaltitel: Tillbaka till jobbet. Hållbar återgång efter stressrelaterad ohälsa
Översättning: -
Serie: -
Utgivningsår: 2016
Format: Inbunden
Källa: Biblioteket
Utläst: 7 januari
Betyg: 4

Baksidetext: Hur vet man vad som är lagom takt vid rehabilitering? Vilka reaktioner är vanliga? Hur ser arbetsgivarens roll och ansvar ut?

Denna bok ger kunskap om hur och varför stressreaktioner och utmattningsproblematik uppkommer och hur de yttrar sig. Framför allt får du redskap för hur man tar sig igenom förloppet från sjukskrivning, återhämtning och planering till arbetsåtergång. Exempel varvas med konkreta strategier och författaren berättar för hur man stegvis tar sig tillbaka. Vanliga frågor, farhågor och situationer som kan uppstå beskrivs, samt hur man hanterar dem - både som medarbetare och som chef.
     Forskning visar att en välplanerad återgång vid stressrelaterad problematik kraftigt ökar möjligheterna att komma tillbaka i arbete. Den här boken hjälper den sjukskrivna och arbetsgivaren att tillsammans ta de steg som behövs, genom att underlätta förståelse och samordning. Att skapa nya beteendemönster - hos individen och på arbetsplatsen - är av stor betydelse för att återgången ska bli hållbar i längden.

Tillbaka till jobbet vänder sig både direkt till dig som är drabbad av stressproblematik och till chefer och HR-personal som följer medarbetare genom en rehabilitering. Boken är även till hjälp för närstående och andra som vill förstå och veta mer om området.

Min kommentar: Den här boken lånade jag hem från bibblan efter tips av Feelgood-bibliotikarien. För ungefär ett år sedan sade min kropp till slut stopp efter att, som det heter, kört på i 120 lite för länge. Jag har ingen annan än mig själv att skylla, men till slut blev jag halvtidssjukskriven i ca fyra månader. Därefter gick jag upp till 75% för att till slut återgå till 100%. Men nog om detta. Det är ju boken jag ska kommentera. :-)

Jag har inte läst boken från pärm till pärm. Ska jag vara helt ärlig så har jag mest skumläst boken. Men, det var stor igenkänning på flera punkter när jag läste boken. Jag har även fått en del användbara tips på hur jag ska fortsätta min "rehabilitering". För även om jag nu sedan oktober jobbar heltid igen så har jag mina små bakslag... Men, det är fullkomligt normalt.

Jag kan varmt rekommendera den här boken om du är drabbad av stressproblematik. Men även om du jobbar som chef. För här finns flera bra tips till dig också. :-)

Suffragette

Titel: Suffragette
Originaltitel: Suffragette
Genre: Drama
Regissör: Sarah Gavron
Skådespelare: Meryl Streep, Carey Mulligan, Helena Bonham-Carter, Brendan Gleeson, Ben Wishaw, Anne-Marie Duff
Utgivningsår: 2016
Längd: 1 timma 46 minuter
Serie: -
Såg den på: Biostaden Jönköping 7 februari 2016
Betyg: 4

Handling: I den tidiga feministrörelsen tvingades kvinnor under jorden i en farlig katt-och-rått-lek med en alltmer brutal stat. De var arbetande kvinnor som hade sett att den fredliga protesten inte uppnådde någonting. De såg en mer radikal kamp som den enda utvägen till förändring. De var villiga att förlora allt i sin kamp för jämlikhet - sina jobb, sina hem, sina barn och sina egna liv. Maud var en sådan fotsoldat. Berättelsen om hennes kamp för värdighet och en röst är både gripande och kraftfull men också djupt hjärtskärande och mycket inspirerande.

Min kommentar: Det här är en riktigt bra film, som skildrar hur det kunde vara för de som kämpade för kvinnors rättigheter i England. Ofta framställs de brittiska suffragetterna som uttråkade överklassdamer i stora hattar, som i brist på annat, ägnade sig åt politisk aktivism. Så är det inte i den här filmen.

Här får vi följa "fotsoldaterna". I centrum har vi tvätterskan Maud, som trots hennes unga ålder är bruten av sitt hårda liv. Tvätteriet hon jobbar på är en fruktansvärd plats. Det är kallt, hett, fuktigt, farliga kemikalier, chefer som våldför sig på småflickor, långa arbetspass och alldeles för lite betalt.

Det är kanske inte så konstigt att Mauds aktivism mer blir en nödvändighet än ett val. Även om kampen innebär att bränna ned hus, hungerstrejka i fängelset och göra stora personliga uppoffringar, så gör hon det. Hon vill få det bättre, om inte för sig själv så för hennes medsystrar!

Scenografi och kostym är riktigt bra genomarbetat. Hattarna är stora, klänningarna är långa. Och London är så smutsigt, fuktigt, fattigt och hopplöst som bara London i början av 1900-talet kan vara.

Texterna efter filmen som informerade oss biobesökare hur kvinnorättskampen har fortsatt och hur långt eller kort vi egentligen var riktigt starka för mig personligen.

fredag 13 januari 2017

Jag väntar under mossan

Bilden är lånad från Bonniers
Författare: Amanda Hellberg
Titel: Jag väntar under mossan
Genre: Ungdomsbok, Skräck
Antal sidor: 146
Originalspråk: Svenska
Originaltitel: Jag väntar under mossan
Översättning: -
Serie: -
Utgivningsår: 2012
Format: E-bok
Källa: Biblioteket
Utläst: 7 janauari 2017
Betyg: 4

Baksidetext: "Om solen lyst, om huset varit omskött och bebott, då hade det kunnat vara mysigt som ett pepparkakshus.
     Men här, i det bleka spökskenet från en dold måne, fick stugans flagnande sneda väggar och blinda fönster mig att darra."

I en värld av sällsamma skuggväsen, undangömda kråkslott, en bottenlös näckrosdamm och en uråldrig maktkamp söker Tilda sanningen: Vad hände med Tildas försvunna mormor? Vem ligger bakom den ondskefulla stämningen vid sjön? Hur känns den stora kärleken? Och vem är Tilda själv egentligen?

Skräckdrottningen Amanda Hellberg skriver blodisande och underhållande om nordiska oknytt, en förtrollande sommar, häftig förälskelse och inre styrka. "Jag väntar under mossan" är hennes första roman för unga läsare.

Min kommentar: Den här boken "hittade" en vän och kollega till mig då han letade efter böcker skrivna av Amanda Hellberg för att låna hem från biblioteket. Jag har länge tjatat på honom att han måste läsa Hellbergs böcker. Då upptäckte han den här boken i listan. Efter att han hade läst baksidetexten för mig så var jag fast.

Man känner verkligen igen Hellbergs stil i boken, och den är mer än lovligt otäck på sina ställen. Hon kan sin genre. I den här boken får vi stifta bekantskap med häxmästare, häxor, väktare, mylingar och Näcken. Ja de allra flesta övernaturliga väsen man var och är rädd för finns med i den här boken.

Bitvis tyckte jag att boken var "enkel" och jag förstod relativt snabbt vad som var på gång. Vad jag inte visste förrän jag hade läst ut boken var att det faktiskt är en ungdomsbok. Trots detta lyckas Hellberg skriva så att jag inte vågar läsa boken när mörkret fallit, och allra minst i samband med läggdags. Och jag som är rädd för att kika ut genom fönstren i vanliga fall, och framför allt när mörkret fallit, då jag är rädd för vad jag ev ska se utanför, har medvetet hållt mig borta från fönstren i och med den här boken.... Tänk då om jag varit 13-14 år och läst den här boken. Antagligen hade jag gjort på mig av skräck!

torsdag 12 januari 2017

En man som heter Ove

Titel: En man som heter Ove
Originaltitel: En man som heter Ove
Genre: Drama, Komedi
Regissör: Hannes Holm
Baseras på: En man som heter Ove av Fredrik Backman
Skådespelare: Rolf Lassgård, Bahar Pars, Filip Berg, Ida Engvoll, Catharina Larsson, Stefan Gödicke, Klas Wiljergård, Johan Widerberg, Börje Lundberg
Utgivningsår: 2015
Längd: 1 timme 56 minuter
Serie: -
Såg den på: Biostaden i Jönköping 25 januari 2016.
Betyg: 4

Handling: 59-årige Ove är kvarterets vresige ordningsman som flera år tidigare avsattes som ordförande i bostadsrättsföreningen, men det ger han blanka fan i och ser med järnhand över kvarteret. När höggravida Parvaneh med familj flyttar in i radhuset mittemot och backar in i Oves brevlåda blir det upptakten till en komisk och hjärtevärmande historia om tilltufsade katter, oväntad vänskap och kärlek så stark att bara döden ser ut som den enda utvägen. Ove är en man som vet att rätt ska vara rätt och man ska hjälpa sin medmänniska och som med stor träffsäkerhet betraktar sin samtid.

Min kommentar: Det här är en av de bättre svenska filmerna jag sett faktiskt. Rolf Lassgård gör rollen som Ove fantastiskt bra. Ibland fick jag till och med faktiskt intala mig själv att det var Rolf Lassgård där på vita duken. Visst har väl de flesta som bott i ett radhusområde träffat på en Ove? Efter att ha läst boken där jag ömsom skrattade och ömsom grät närapå som ett barn, så var jag beredd på diverse känslostormar. Och de uteblev inte. Jag kanske inte grät närapå som ett barn som när jag läste boken, men snörvlade det gjorde jag.

Filmen är till stora delar inspelad hemma i Trollhättan och Vänersborg, vilket gjorde att jag satt och tänkte att nu är de här, och här... Scenen som ska föreställa väntrummet på sjukhuset, är faktiskt inte mindre än foajén i stadshuset i Trollhättan!

onsdag 11 januari 2017

Domaren

Författare: Ian McEwan
Titel: Domaren
Genre: Roman, Drama
Antal sidor: 258
Originalspråk: Engelska
Originaltitel: The Children Act
Översättning: Niclas Hval
Serie: -
Utgivningsår: 2014 (min upplaga 2015)
Format: Inbunden
Källa: Biblioteket
Utläst: 13 december 2016
Betyg: 4
Bokcirkelbok

Baksidetext: Fiona May, överrättsdomare, erkänd för sin skicklighet att döma i  ytterst svåra dilemman, kallas in för att ta ett beslut i ett fall där en sjuttonårig pojke av religiösa skäl vägrar ta emot en blodtransfusion som kan rädda hans liv. Kan han med lagens hjälp tvingas till det?
     Fiona besöker pojken på sjukhuset, ett möte som väcker starka känslor och ger henne anledning att fundera över sina egna prioriteringar i livet. Hennes långa äktenskap är i gungning samtidigt som hon nu måste fatta ett beslut som ytterst handlar om liv eller död. Tiden är på väg att rinna ut och hennes dom kommer att få konsekvenser hon inte hade förutsett.

Med tonsäkert gehör och omisskännlig stilistisk känsla bygger Ian McEwan upp en nästan gastkramande tät stämning när han ställer frågor om kärlek, liv och död på sin spets.

Min kommentar: Det här är faktiskt den första boken jag läser av Ian McEwan, så jag har inget att jämföra med vad gäller hans andra böcker. Det är en välskriven berättelse och jag dras in i den med en gång. Författaren beskriver väldigt bra hur en rättegång kan gå till, utan att det blir för tungt att hänga med. Men, själva fallet och dilemmat som boken handlar om upptar en väldigt liten del av boken. Vi får veta desto mer om Fiona och hennes man och deras bekymmer, hennes intresse för klassisk musik. Då klassisk musik inte är min starka sidan så tycker jag faktiskt att just den biten är lite tråkig, och vissa partier skumläste jag faktiskt bara igenom.

Språket är väldigt bra i den här boken, och generellt behöver författaren inga jätteomskrivningar för att förklara något.

tisdag 10 januari 2017

Hemsöborna

Författare: August Strindberg
Titel: Hemsöborna
Genre: Roman, Drama, Klassiker
Antal sidor: 140
Originalspråk: Svenska
Originaltitel: Hemsöborna
Översättning: -
Serie: -
Utgivningsår: 1887 (min utgåva 2007)
Format: Inbunden
Källa: Bokhyllan
Utläst: 10 januari 2017
Betyg: 4

Baksidetext: Den förslagne fastlänningen Carlsson anländer till Hemsö med storartade planer för sin egen framtid: att gifta sig rikt med madam Flod. Han erövrar så småningom madam Flods hjärta men möter oväntat motstånd från sonen Gusten som inte tänker släppa gården ifrån sig. En serie händelser utvecklar sig till ett drama med mörka undertoner och tragisk utgång.
     Berättelsen om Carlsson och madam Flod är ett dramatiskt och psykologiskt mästerstycke och samtidigt en frisk, humoristisk skildring av livet i Stockholms skärgård.
     Förebild för romanens Hemsö är Kymmendö, där Strindberg vistades under många år och där man än idag kan besöka hans skrivarstuga.

Min kommentar: Jag har inte läst så mycket av Strindberg tidigare, så jag har inte så mycket att jämföra med. Men vad jag förstått, så är det här en av Strindbergs mest populära romaner. Och det kan jag mycket väl förstå. Det är ingen tjock bok, upplagan jag läste var bara 140 sidor, men han får ändå med mycket.

Strindberg har väldigt bra miljöbeskrivningar och det var som att jag var på plats på Hemsö. Däremot får jag ingen känsla för hur personerna ser ut. Förutom Carlsson då, som jag vet har spelats av Allan Edwall.

Det är alltid intressant att läsa litteratur från ett visst århundrade, kontra litteratur som är skriven idag, men utspelar sig t.ex. på 1800-talet.

Jag kan förstå om Strindberg inte alltid var så populär, för han hymlade inte med sina åsikter. Skildringen av pastorn kan jag tänka mig inte var allt för populär. :-) Samtidigt som han kunde vara kritisk, så har (hade) han humor. Jag fnissade till flera gånger när jag läste boken, vilket är ett bra betyg.

Det här är en klassiker som jag verkligen kan rekommendera. Och ja, jag är självklart sugen på att åka till Kymmendö som ju är verklighetens Hemsö!

söndag 8 januari 2017

The Revenant

Titel: The Revenant
Originaltitel: The Revenant
Genre: Drama
Regissör: Alejandro G. Innaritu
Baserad på: The Revenant: A Novel of Revenge av Michael Punke
Skådespelare: Leonardo DiCaprio, Tom Hardy
Utgivningsår: 2016
Längd: 2 timmar 36 minuter
Serie: -
Såg den på: Biostaden i Jönköping den 31 januari 2016
Betyg: 4


Handling: Under en expedition i den outforskade amerikanska vildmarken blir Hugh attackerad av en björn och lämnad att dö av de andra. I sin kamp att överleva får han utstå obeskrivlig sorg och att ha blivit bedragen av sin närmaste vän John Fitzgerald. Nu är han på jakt efter upprättelse i den bittra vintern och drivs bara av ren viljestyrka och kärlek till sin familj.

Min kommentar: Hade det inte varit för att en kollega hade ett presentkort på SF-bio som var på väg att gå ut, så hade jag aldrig sett den här filmen. Vilket hade varit en riktig miss. Det är en rå och brutal film om pälsjägare där det hela går fel, då man blir attackerade av indianer. Leos karaktär blir kvarlämnad i ödemarken då man tror att han dött i sviterna av en björnattack. Men, han överlever, och gör nu allt för att komma tillbaka till civilisationen och även få upprättelse. Det är kallt, öde och eländigt.

Filmen är faktiskt baserad på en verklig äventyrares öden i Missouris vilda landskap på 1820-talet. en man som faktiskt övergavs av sina kamrater efter en björnattack, och som mot alla odds överlevde, och återvände för att hämnas. Den naturälskande advokaten Michael Punke, skrev en roman om denna händelse, som nu då även har blivit film.

Det är otroligt bra filmat, jag känner råheten och kylan, men den är lite för lång för min smak. Den kunde gott och väl kortats ner något.

lördag 7 januari 2017

Läsmål 2017

Det är ju alltid kul att ha lite mål, eller utmaningar, hur man nu väljer att se på det. Så i år tänkte jag försökte strukturera upp det lite...

Mina mål för 2017 är följande:
- Läsa 55 skönlitterära böcker
- Läsa minst tio böcker som redan finns i bokhyllorna här hemma
- Läsa minst 5 klassiker, spelar ingen roll om det är svenska eller utländska
- Kunde inte hålla mig, utan det blir en läsutmaning som heter duga som jag ska försöka mig på, nämligen: Kaosutmaningen 2017. Separat inlägg om denna utmaning kommer. :-)

Men framförallt ska läsningen vara lustfylld. Nu köööör vi...

Star Wars VII: The Force Awakens

Titel: Star Wars VII: The Force Awakens
Originaltitel: Star Wars VII: The Force Awakens
Genre: Äventyr, Fantasy, Sci-Fi
Regissör: J. J. Abrams
Skådespelare: Domhnall Gleeson, Gwendoline Christie, Oscar Isaac, Lupita Nyong'O, Adam Driver, Carrie Fisher, Mark Hamill, Harrison Ford, Peter Mayhew, Anthony Daniels, Kenny Baker, Andy Serkis, Max von Sydow
Utgivningsår: 2015
Längd: 2 timmar 16 min
Serie: Star Wars #7
Såg den på: Biostaden i Jönköping 15 januari 2016.
Betyg: 4

Handling: Trettio år har gått sedan rebellerna störtade Rymdimperiet och de fruktade Sith. Än en gång kastar ondskan sin skugga över galaxerna. Det är tid för gamla hjältar att kliva fram från legenderna för att kämpa mot förtrycket från den mörka sidan av kraften.

Min kommentar: Tja, vad ska man säga. Antingen så älskar man Star Wars, eller så gör man det inte. Jag är en av de som älskar Star Wars. Jag har sett de sex första filmerna ett antal gånger. Och då är jag inget fan av Sci-Fi generellt... Men, det är något speciellt med de här filmerna.

Det är tempo från början till slut, och det är knappt så jag hinner hämta andan emellanåt. Regissören har lyckats med det ruffiga och lite smutsiga som det var i de första filmerna. De som nu är episod 4-6! Att få återse prinsessan Leia, nu som rebellernas general, och Han Solo, som återgått till att vara smugglare och Chewbacca, var ett stort nöje.

Liksom de tidigare filmerna så är det de onda mot de goda och under hela tiden undrar jag liksom både fascisterna och rebellerna i filmen vart Luke Skywalker tagit vägen!

Att man ska behöva vänta ända till 2018 innan episod åtta kommer är ju som att vänta en hel evighet. Att det släppts en sidostory/-film är väl en liten tröst. Fast å andra sidan, då jag blivit ett Sherlockfan, så vet jag vad det innebär att vänta i en hel evighet innan nästa säsong drar igång.

fredag 6 januari 2017

Hundraettåringen som smet från notan och försvann

Bilden är lånad från SF.
Titel: Hundraettåringen som smet från notan och försvann
Originaltitel: Hundraettåringen som smet från notan och försvann
Genre: Komedi
Regissör: Måns Herngren, Felix Herngren
Baserad på:-
Skådespelare: Robert Gustafsson, Iwar Wiklander, David Wiberg, Shima Niavarani, Jens Hultén, Ralph Carlsson
Utgivningsår: 2016
Längd: 1 timme 48 minuter
Serie: "Hundraåringen"
Såg den på: Biostaden i Uddevalla 26 december 2016
Betyg: 3

Handling: Allan Karlsson och hans vänner är nu rastlösa på Bali efter ett år i lyx. Men när Allan bjuder på den oförglömligt goda läsken Folksoda så blir det fart igen. Inte bara på Allan och sällskapet, men även på hämndlystna gangsters, ryska bekanta från förr och amerikanska CIA. I uppföljaren till Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann bjuder Hundraettåringen in till ett nytt, fantastiskt kapitel om hans osannolika liv.

Min kommentar: Jag hade inga höga förväntningar på denna film, men den överraskade mig positivt. Filmen fortsätter i samma spår som Hundraåringen, man får följa med på tillbakablickar från Allans minst sagt äventyrliga liv. Men i den här filmen så är det centrerat till storyn om Folksodan. Det smäller en del även i den här filmen, till Allans stora glädje!

Du bör ha sett Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann innan du ser den här filmen, och har du inte nyligen sett den, bör du nästan se om den innan. För jag fick tänka till ett litet tag gällande någon karaktär varför h*n var med!

Filmen får en stabil trea (av fem) i betyg. Popcornen, som jag åt och som är ett måste när jag går på bio, får 4,5 av 5. Men det beror bara på att jag lyckades översalta syrrans popcorn så hon fick mina popcorn och jag tog hennes! ;-)

måndag 2 januari 2017

Något av en årssammanställning

Nu när 2016 är till ända så tänkte jag försöka mig på något av en årssammanställning.

Efter en mycket trög start på året, då jag knappt ens orkade med att läsa bokcirkelböckerna så kom helt plötsligt lusten tillbaka fram på sommaren. Oktober var något av en svacka igen, men det kan kanske förklaras med att jag då återgick till att jobba heltid efter att ha varit sjukskriven 50 och 25% under våren, sommaren och början av hösten...

Det blev i alla fall 54 böcker totalt till slut. Två av dessa var ljudböcker. Jag har också läst min första, men inte sista, e-bok. Det blev 15 978 sidor till slut. Delar man upp det på antalet dagar så har jag läst 43.7 sidor/dag. Delar man upp det på antal böcker (52 stycken, då jag inte räknar med ljudböckerna) så blev det 307 sidor/bok. Snittbetyget blev 3,7.

En sång för Marion

Titel: En sång för Marion
Originaltitel: Song for Marion
Genre: Dram, Komedi
Regissör: Paul Andrew Williams
Baserad på: -
Skådespelare: Gemma Arterton, Terence Stamp, Vanessa Redgrave
Utgivningsår: 2012
Längd: 1 timme 33 minuter
Serie: -
Såg den på: DVD december 2016
Betyg: 4

Handling: En äkta feel good-historia om den buttre, men kärleksfulle, Arthus som älskar sin fru Marion över allt annat, men som inte delar hennes passion för sång och uppträdande. Hon sjunger i den lokala pensionärskören, medan han har svårt att förlika sig med pensionärer som sjunger heavy metal och dansar robotdans. En dag händer det som inte får ske, Marion blir sjuk och Arthur "tvingas" ta hennes plats i kören. Ett beslut som kommer ändra hans syn på livet och sin omgivning.

Min kommentar: Det här var verkligen en feel-goodfilm, som passade mig som handen i handsken! Jag är svag för brittiska feel-goodfilmer. Engelsmännen kan den genren, den saken är klar! Det är svårt att inte fatta tycke för buttre Arthur. För någonstans innanför fasaden så ser man att det är en person som älskar sin familj! Filmen känns väldigt trovärdig, och jag har träffat några Arthur(s), så jag vet att även om han kan verka butter och bara tänka på sig själv, så vill han bara sin fru sitt bästa. Frun däremot vill leva på som vanligt... Filmen bjuder på härliga skratt men även tårar. Av oss tre som såg filmen så var det åtminstone två av oss som satt och snörvlade på ett par ställen...

Jag kan verkligen rekommendera den här filmen!