lördag 14 januari 2017

Suffragette

Titel: Suffragette
Originaltitel: Suffragette
Genre: Drama
Regissör: Sarah Gavron
Skådespelare: Meryl Streep, Carey Mulligan, Helena Bonham-Carter, Brendan Gleeson, Ben Wishaw, Anne-Marie Duff
Utgivningsår: 2016
Längd: 1 timma 46 minuter
Serie: -
Såg den på: Biostaden Jönköping 7 februari 2016
Betyg: 4

Handling: I den tidiga feministrörelsen tvingades kvinnor under jorden i en farlig katt-och-rått-lek med en alltmer brutal stat. De var arbetande kvinnor som hade sett att den fredliga protesten inte uppnådde någonting. De såg en mer radikal kamp som den enda utvägen till förändring. De var villiga att förlora allt i sin kamp för jämlikhet - sina jobb, sina hem, sina barn och sina egna liv. Maud var en sådan fotsoldat. Berättelsen om hennes kamp för värdighet och en röst är både gripande och kraftfull men också djupt hjärtskärande och mycket inspirerande.

Min kommentar: Det här är en riktigt bra film, som skildrar hur det kunde vara för de som kämpade för kvinnors rättigheter i England. Ofta framställs de brittiska suffragetterna som uttråkade överklassdamer i stora hattar, som i brist på annat, ägnade sig åt politisk aktivism. Så är det inte i den här filmen.

Här får vi följa "fotsoldaterna". I centrum har vi tvätterskan Maud, som trots hennes unga ålder är bruten av sitt hårda liv. Tvätteriet hon jobbar på är en fruktansvärd plats. Det är kallt, hett, fuktigt, farliga kemikalier, chefer som våldför sig på småflickor, långa arbetspass och alldeles för lite betalt.

Det är kanske inte så konstigt att Mauds aktivism mer blir en nödvändighet än ett val. Även om kampen innebär att bränna ned hus, hungerstrejka i fängelset och göra stora personliga uppoffringar, så gör hon det. Hon vill få det bättre, om inte för sig själv så för hennes medsystrar!

Scenografi och kostym är riktigt bra genomarbetat. Hattarna är stora, klänningarna är långa. Och London är så smutsigt, fuktigt, fattigt och hopplöst som bara London i början av 1900-talet kan vara.

Texterna efter filmen som informerade oss biobesökare hur kvinnorättskampen har fortsatt och hur långt eller kort vi egentligen var riktigt starka för mig personligen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar