söndag 16 oktober 2016

How to be single

Bilden är från IMDB.com
Titel: How to be single
Originaltitel: How to be single
Genre: Komedi, Romantik
Regissör: Christian Ditter
Skådespelare: Dakota Johnson, Rebel Wilson, Alison Brie, Leslie Mann
Utgivningsår: 2016
Längd: 1 timme 49 minuter
Serie: -
Såg den på: Blu-Ray 15 oktober 2016
Betyg: 3

Handling: Det finns rätt sätt att vara singel och fel sätt och sen finns... Alice. Och Robin. Lucy. Meg. Tom. David. New York är fullt av singlar som söker rätt partner, oavsett om det är kärlek eller något tillfälligt. Någonstans mellan flörtiga sms och one-night-stands behöver dessa ogifta människor en manual på HUR man är singel i en värld där definitionen av vad kärlek är ständigt förändras. Att ligga runt i staden som aldrig sover har aldrig varit roligare.

Min kommentar: Helt ok film, men det är inget nytt under solen. Den fungerar helt klart om man bara vill ha något att se på. Man behöver inte engagera sig så mycket i filmen/handlingen. Jag fnissade till flera gånger, men det blev aldrig något asgarv.

lördag 15 oktober 2016

De utstötta

Bilden hittade jag på Google.
Författare: Elly Griffiths
Titel: De utstötta
Genre: Deckare
Antal sidor: 304
Originalspråk: Engelska
Originaltitel: The Outcast Dead
Översättning: Gunilla Roos
Serie: Ruth Galloway #6
Utgivningsår: 2014 (min utgåva 2014)
Format: Inbunden
Källa: Biblioteket
Utläst: 14 oktober
Betyg: 4

Baksidetext: När Ruth Galloway frilägger skelettet vid det gamla slottet inser hon att det är ett fascinerande fynd. Ena handen saknas och istället finns där en krok. Allt talar för att det är kvarlevorna av änglamakerskan Jemima Green, även kallad mor Krok. Hon blev hängd i slutet av artonhundratalet för mordet på ett av sina skötebarn. Men var hon verkligen skyldig till det hon anklagades för och vad föreställer den medaljong som hittas bredvid henne? När ett teveteam kommer till Norwich för att dramatisera mor Kroks liv och Ruth lär känna historikern Frank Barker blir Ruth mot sin vilja alltmer engagerad, både i mor Krok och i Frank själv.
     Samtidigt utreder kommissarie Harry Nelson ett fall där en liten pojke hittats död i sin säng. Det ser ut som plötslig spädbarnsdöd men det märkliga är att familjen tidigare har förlorat två söner på samma sätt.

Min kommentar: Den sjätte boken om Ruth Galloway och Harry Nelson gjorde mig inte på något sätt besviken. Och det är som jag skrivit tidigare, det är som att få träffa sina vänner igen när jag läser om Ruth, Harry, Cathbad, Judy, Cloughie, Shona och de andra.

Den här boken var onödigt spännande. Den här gången var det inte den arkeologiska och historiska biten som fångade mig, även om det onekligen var intressant med mor Krok. Nej, det var för att boken handlar om försvunna barn. Även om jag inte själv har några barn, så blev jag väldigt engagerad i detta. Jag kan inte föreställa mig hur det skulle vara om jag hade barn och det försvann.

Tro nu inte att jag förstod vem som var förövaren med en gång, även om jag så här i efterhand inser att jag fått en hint.

Den näst sista boken i serien är redan uthämtad på biblioteket och påbörjad. Enda nackdelen är ju att jag snart läst ut hela serien. Jag hoppas verkligen att Elly skriver fler böcker om Ruth och Harry. Och, jag skulle inte gråta om det blev en TV-serie av det. Eller jo, det skulle jag kanske, men av lycka.

måndag 10 oktober 2016

Dumskallarnas sammansvärjning

Författare: John Kennedy Toole
Titel: Dumskallarnas sammansvärjning
Genre: Roman
Antal sidor: 387
Originalspråk: Engelska
Originaltitel: A Confederacy of Dunces
Översättning: Einar Heckscher
Serie: -
Utgivningsår: 1980 (min utgåva 1983)
Format: Inbunden
Källa: Biblioteket
Utläst: 17 september 2016
Betyg: 4
Bokcirkelbok

Baksidetext: Här stiger Ignatius J. Reilly rakt in i världslitteraturen: den oformligt fete, otroligt late och oförväget stridslystne hjälten i Tooles roman, ett mellanting mellan Helan och Don Quijote med en Gargantuas aptit på popcorn och varm korv. På sitt enmannakorståg mot den moderna tiden och på jakt efter ett lagom lättsamt jobb hamnar Ignatius i en farsartad intrig där vart och ett av de vanvettiga äventyren styrs mot sin egen kusliga logik mot katastrof.

Min kommentar: Jag har jättesvårt att bestämma mig för vad jag tycker om boken. I början gillade jag den inte alls. Jag hade svårt att komma in i läsningen pga språket, som ju är skrivet på New Orleansdialekt, och med en översättning blir det kanske inte alltid så bra...

Fram till sidan 80 åtminstone så ogillar jag boken. Jag kan bara inte se se det roliga i den. Allt jag läser "övertas" av denna Ignatius som jag bara inte klarar av. Vilket svin! Totalt egocentrisk, känner sig helt missförstådd och tror att han är världens mittpunkt... Han har ju totalt noll självinsikt.

Efter typ halva boken så börjar dock ändra inställning till boken. Det finns partier som är riktigt roliga. Jag fnissar till. Till och med skrattar. Men så kommer Ignatius och förstör.

Jag tycker dock det är alldeles för många karaktärer och sidohistorier i boken. Jag ser inte vitsen med alla dessa sidohistorier.

Det märks att författaren kan sitt New Orleans, det var som om jag befann mig i de olika kvarteren. Jag såg denna pompösa Ignatius och de andra framför mig på de olika gatorna, som jag aldrig sett i verkligheten.

När jag läste boken tänkte jag att den skulle kunna bli en mycket bra film. Och när jag sedan googlar lite på boken, efter att den är utläst, så kan jag läsa att den har varit på väg att filmatiseras rätt länge. Planen var att den skulle kommit 2005, med Will Ferrell i huvudrollen! Jag tror han skulle kunna göra rollen som Ignatius helt perfekt.

Från början gav jag boken en trea i betyg, men under bokcirkelns gång så tyckte jag att boken faktiskt blev bättre och bättre, och roligare och roligare, så jag höjde faktiskt mitt betyg till en fyra!

söndag 9 oktober 2016

En orolig grav

Författare: Elly Griffiths
Titel: En orolig grav
Genre: Deckare
Antal sidor: 304
Originalspråk: Engelska
Originaltitel: A dying fall
Översättning: Gunilla Roos
Serie: Ruth Galloway #5
Utgivningsår: 2013
Format: Inbunden
Källa: Biblioteket
Utläst: 7 oktober
Betyg: 4

Baksidetext: Ruth Galloways gamle vän Dan Golding tror att han har gjort en sensationell upptäckt som kommer att förändra arkeologin för evigt. Fyndet rör den legendariske kung Artur och eftersom Ruth är specialist på skelettdelar ber han i ett brev om hennes expertutlåtande. Av Dans redogörelse framgår att han är rädd, men hinner aldrig avslöja varför. När brevet når Ruth är Dan redan död. Innebränd i sitt hus, och ytterdörren låst utifrån.
     Ruth får en inbjudan från Blackpools universitet att undersöka Dans skelettfynd. Kort därefter mottar Ruth hotfulla sms. Det står klart att starka krafter med kopplingar till universitetsvärlden vill undanhålla något från offentlighetens ljus. Individer som är beredda att ta till hot och våld för att dölja vad som döljas kan.

Min kommentar: Femte boken om Ruth Galloway och Harry Nelson gjorde mig INTE besviken. I den här boken tar Ruth och Harrys vän Cathbad en större roll, och vi får även följa med hem till Harrys föräldrahem och träffa en gammal vän till honom.

För varje bok jag läser av Elly Griffiths, ju mer älskar jag hennes sätt att skriva. Humorn. Ironin. Och så är det så där onödigt spännande bitvis. På ett ställe i boken nästan skrek jag rätt ut: NEEEEJ!!! Det var tur jag satt hemma vid köksbordet vid den sekvensen.

Har redan påbörjat den sjätte boken om Ruth och Harry, och det finns ju bara en enda nackdel. Jag har snart läst alla böckerna om Ruth och Harry. Vad ska jag göra sedan? Jag vill verkligen inte avsluta med vänskap med dem båda...

onsdag 5 oktober 2016

Eat, Pray, Love

Bilden hittade jag på Google.
Titel: Eat, Pray, Love
Originaltitel: Eat, Pray, Love
Genre: Drama
Regissör: Ryan Murphy
Baserad på: Eat, Pray, Love av Elizabeth Gilberts
Skådespelare: Julia Roberts, Javier Bardem, James Franco, Tuva Novotny
Utgivningsår: 2010
Längd: 2 h 20 min
Serie: -
Såg den på: DVD september 2016
Betyg: 3

Handling: Liz Gilbert är övertygad om att livet har mer att erbjuda än familj och karriär. Se hur hon hittar ny livsglädje i denna inspirerande och sanna historia som är baserad på den bästsäljande boken med samma titel. Liz lämnar New York och ger sig ut på en årslång resa till Italien, Indien och Bali där hon försöker hitta sig själv med hjälp av god mat, meditation och förhoppningen att få uppleva sann kärlek.

Min kommentar: När det gäller filmer så är jag svag för feel-good och romantik. Jag vill drömma mig bort och jag vill ha lyckliga slut. Så är det. Skräck och thrillers göre sig icke besvär...

Det här är en smågullig film med fina miljöer och riktig matporr. Jag kan känna lukten av pizzorna, känna hur krispiga de är. Jag svettas tillsammans med Liz i Indien. Och jag vill ta första bästa plan till Bali! Men, det är lite väl sockersött emellanåt. Och trots att jag sett filmen flera gånger så minns jag inte riktigt hur det slutar. Men, jag antar att hon hittar sig själv och den sanna kärleken. I filmen gestaltad av Javier Bardem, som jag är lite lite svag för...

Det är hur som helst en perfekt söndag-förmiddag-slappar-film, när man liksom inte orkar ta tag i något vettigt utan bara vill ligga i soffan och softa och slökolla på något!

tisdag 4 oktober 2016

Känslan av död

Författare: Elly Griffiths
Titel: Känslan av död
Genre: Deckare
Antal sidor: 285
Originalspråk: Engelska
Originaltitel: A Room Full of Bones
Översättning: Gunilla Roos
Serie: Ruth Galloway #4
Utgivningsår: 2012
Format: Inbunden
Källa: Biblioteket
Utläst: 29 september
Betyg: 4

Baksidetext: Det är halloween. På det historiska museet i Norfolk förbereds ett speciellt evenemang. En kista ska öppnas och kvarlevorna av en medeltida biskop ska utforskas. Men när arkeolog Ruth Galloway anländer hittar hon i stället museiintendenten livlös bredvid kistan.
     När museets förmögne ägare, lord Smith, dör och kommissarie Harry Nelson oförklarligt insjuknar, anar Ruth att sanningen är mer komplex än vad hon först trodde.

Känslan av död är den fjärde boken om Ruth Galloway och kommissarie Nelson, ett omaka par med komplicerad inbördes relation. Med humor och skickligt sammanvävda intriger har Elly Griffiths fått en stor och hängiven läsekrets.

Min kommentar: Det är alltid lika trevligt att få återse Ruth, Nelson, Cathbad, Judy, Clough och de andra personerna i Grifiths böcker. Det känns nästan som att återse gamla vänner. Och som jag redan skrivit så är det inte mord och elände som lockar mig att läsa böckerna. Nej, det är relationerna mellan de olika personerna.

I den här boken är det ganska många historier/delar att hålla koll på. Den medeltida historien om biskopen, aboriginerna och deras kamp att få tillbaka kvarlevorna av deras förfäder, knarkaffär, Ruths privata kamp som ensamstående mor... Trots detta är jag fast redan från sidan ett. Just knarkaffären kunde jag kanske varit utan, den kändes väldigt förutsägbar.

Jag har redan påbörjat den femte boken om Ruth Galloway och Harry Nelson, och grämer mig redan över att jag snart läst alla böcker som finns. Vad ska jag ta mig till sedan?

måndag 3 oktober 2016

Månadsrapport - september

Nu är september till ända, och det är dags att försöka ge sig på någon form av sammanställning av månadens lästa böcker. Det blev några färre böcker än augusti. Men, det är helt enligt beräkningarna!

Antal böcker: 6
Antal lästa sidor: 2 211
Genomsnitt/dag: 73,7 sidor
Genomsnitt/bok: 368,5 sidor
Snittbetyg: 3,7
Påbörjade serier: 1
Ingående serier: 1
Avslutade serier (läst senast utgivna/översatta): 1

Biografi: -
Chicklit/Feelgood: -
Deckare/Kriminalroman: 2
Drama: 2
Fantasy: -
Historisk roman: 1
Humor: -
Skräck/Thriller: -
Klassiker: -
Ungdom: 1
Bokcirkel:

Författare
Kvinnor: 4
Män: 1
Duo: -

Originalspråk svenska: 1
Originalspråk engelska: 1
Författare jag inte läst innan: 1
Biblioteksböcker: 6
Böcker i bokhyllan: -
Lånade av vänner: -
Inbundna: 4
Pocket: 2
Ljudbok: -

Månadens bästa: Huset vid havets slut
Månadens sämsta: Dumskallarnas sammansvärjning
Månadens överraskning: Harry Potter and the cursed child
Månadens besvikelse: Dumskallarnas sammansvärjning
Månadens otäckaste: Huset vid havets slut

Kommentar
Om månadens bästa: Det var ganska tajt mellan Huset vid havets slut, Harry Potter och Känslan av död, men Huset vid havets slut tog hem det. Det var riktigt spännande med andra världskriget och tidvattnet...
Om månadens sämsta: Den här boken var eg inte dålig, men den når inte upp till de andra böckerna.
Om månadens överraskning: Jag har ju faktiskt bara läst en ynka Harry Potterbok innan, och det är den allra första. Så jag visste egentligen inte vad jag hade att vänta. Idén att skriva en i manusform fungerade väldigt bra. Eller, rättare sagt, manuset blev en bok.
Om månadens besvikelse: På omslaget (eller om det var baksidan) står det att det här är århundradets roligaste bok. Det tycker jag inte att den är. Inte på långa vägar...
Om månadens otäckaste: Det tog ett litet tag, men det var riktigt otäckt ett tag. Gillar inte vatten. Och framför allt inte tidvatten...