torsdag 29 september 2016

Övertalning

Bilden hittades på Google
Titel: Övertalning
Originaltitel: Persuasion
Genre: Kostymfilm, Drama, Romantik
Regissör: Roger Michelle
Baserad på: Persuasion av Jane Austen
Skådespelare: Amanda Root, Ciarán Hinds, Susan Fleetwood, Corin Redgrave
Utgivningsår: 1995
Längd: 1 h 43 min
Serie: -
Såg den på: DVD aug 2016
Betyg: 4

Handling: Änklingen Sir Walter Elliot hyr ut sitt gods Kellynch Hall till amiral Croft och dennes hustru. Sir Walter har tre döttrar, Elizabeth, Anne samt Mary, varav två är på jakt efter en man. Åtta år tidigare blev Anne Elliot övertalad att bryta sin förlovning med Frederick Wentworth, en fattig sjöman. Nu möts de igen och Frederick har blivit en förmögen och framgångsrik kapten, likväl som en eftersökt ungkarl. Vem väljer han nu att gifta sig med? Rostar gammal kärlek?

Min kommentar: Övertalning är nog min favoritbok av Jane Austen. Temat är ungefär som Jane Austens övriga böcker. Föräldrar vill/försöker gifta bort sina giftasvuxna döttrar, och det finns finansiella bekymmer... Militären är självklart närvarande. Det här är en mycket fin filmatisering av BBC, och 1995 var ett bra år ur Jane Austenfilmatiseringar av BBC. Vi har ju TV-serien Stolthet & Fördom, med Colin Firth, och vi har Förnuft & Känsla med Emma Thompson... Det är vackra miljöer, och det är kul att de faktiskt filmat i Bath, då delar av boken utspelar sig här!

onsdag 28 september 2016

Love & Friendship

Titel: Love & Friendship
Originaltitel: Love & Friendship
Genre: Komedi, Romantik, Kostymfilm
Regissör: Whit Stillman
Baserad på: Lady Susan av Jane Austen
Skådespelare: Kate Beckinsale, Chloë Sevigny, Xavier Samuel, Stephen Fry
Utgivningsår: 2016
Längd: 1 h 32 min
Serie: -
Såg den på: Biostaden Jönköping 28 september 2016
Betyg: 3, en stark sådan.

Handling: Lady Susan har bara varit änka i ett par månader, men möts redan av nya uppvaktare var hon än går. Det är nästan så att hon drivs på flykt från sitt tillhåll på godset Langford, för att undfly dessa flirtande herrar. Men det är en flykt hon till synes verkar trivas med, nämligen en jakt på ett nytt lämpligt gemål. Och så förstås en fästman till hennes dotter också.

Min kommentar: Äntligen har det kommit en ny Jane Austenfilm. Och det är inte bara en nyinspelning av tidigare TV-serier eller filmer. Nej, den här filmen bygger på boken "Lady Susan" som utgavs postumt, alltså efter hennes död, 1795. Den är lite annorlunda på så vis att den är skriven i brevform. Filmen har dock lånat namnet av en annan av Austens böcker som heter just Love & Friendship.

Det är vackert filmat, kläderna underbara och musiken ska vi inte prata om. När vi får se en karaktär för första gången i filmen, så får man en kort beskrivning om vem det är och vilket förhållande den personen har till andra i filmen. Kul drag tycker jag.

Det var dock en hel del karaktärer att hålla koll, men å andra sidan brukar det vara det i Austens romaner. Filmen var dock lite annorlunda, lite mer avskalad än andra Austenfilmer. Men, jag gillar't.

Kate Beckinsale gör en underbar rollprestation som den manipulativa Lady Susan. Men, frågan är inte om Sir James Martin ändå är favorit. Så totalt vimsig...

Vill du se en rolig film så gå och se den. Jag skrattade många gånger i filmen. Jane Austen hade verkligen humor.

tisdag 27 september 2016

Bridget Jones's baby

Bilden har jag lånat från SF-bio.
Titel: Bridget Jones's baby
Originaltitel: Bridget Jones's baby
Genre: Komedi, Romantik
Regissör: Sharon Maguire
Skådespelare: Colin Firth, Renée Zellweger, Patrick Dempsey, Emma Thompson
Utgivningsår: 2016
Längd: 2 h 3 min
Serie: Bridget Jones #3
Såg den på: Biostaden Jönköping 19 september
Betyg: 4

Handling: Efter att ha lämnat Mark Darcy blir det plågsamt uppenbart för Bridget Jones att "lyckliga till döden skiljer oss åt" inte var ett löfte hon kunde leva upp till. Som fyrtio-nånting och singel i gen, bestämmer sig Bridget för att satsa på sin karriär och omge sig med gamla och nya vänner. För en gångs skull har hon fullständig kontroll på saker och ting. Vad skulle någonsin kunna gå fel?

Min kommentar: Jag älskar Bridget. Och jag älskar Mark Darcy. Det här är en mycket efterlängtad film. Men, om man läst boken - Mad about the boy, så kommer man inte känna igen sig. För det är nämligen inte samma story. Överhuvudtaget. Ploten i den här filmen är att Bridget blir gravid, men hon vet inte vem som är pappan till barnet. Är det hennes gamla flamma Mark? Eller är det Jack, som hon träffade på en festival?

Det är samma gamla Bridget, även om hon faktiskt numer är riktig duktig på sitt jobb. Visst, hon klantar kanske till det ibland, men inte alls på samma sätt som tidigare... Och Mark. Ja, Mark är ju Mark. Jack är ju en ganska trevlig bekantskap, men det är inte alls samma kemi mellan Jack och Bridget, som med Mark och Bridget!

Ett annat nytt ansikte i den här filmen är Emma Thompson som spelar gynekologen, och hon är (som vanligt) riktigt bra. Hon har ingen jätteroll, men hon levererade repliker som orsakade gapflabb i bioslaongen.

Gillade du de andra två Bridgetfilmerna så kommer du att gilla den här!

Och ja, jag kommer alltid tillhöra team Darcy! <3

måndag 26 september 2016

Förnuft och Känsla

Bilden har jag  hittat på Google
Titel: Förnuft och Känsla
Originaltitel: Sense & Sensibility
Genre: Kostymfilm, Drama, Romantik
Regissör: Ang Lee
Baserad på: Sense & Sensibility av Jane Austen
Skådespelare: Emma Thompson, Hugh Grant, Kate Winslet, Alan Rickman
Utgivningsår: 1995
Längd: 2 h 16 min
Serie: -
Såg den på: DVD 14 september 2016
Betyg: 5

Handling: Förnuft och känsla bygger på Jane Austens klassiska roman Sense and Sensibility från 1811. När Mr Dashwood dör ärver John, hans son från ett tidigare äktenskap, egendomen Norland Park. Mrs. Dashwood och hennes tre döttrar, Elinor, Marianne och Margret, får nöja sig med ett lågt underhåll. Johns snobbiga fru, Fanny, försitter ingen tid med att ta över Norland. Kvinnorna flyttar i stället in hos Mrs. Dashwoods kusin.

Min kommentar: Det här är nog en av de bästa filmatiseringarna av Jane Austens romaner. Emma Thompson har skrivit manuset och filmen regisseras av Ang Lee. Regissören har verkligen fångat miljöerna i Austens roman, och kostymmakarna kan vara riktigt stolta över sitt jobb. Jag skrattar och gråter om vartannat. Jane Austen hade verkligen humor, vilket kommer fram i denna film. Här väller det av brittiska skådespelare, nästan hela eliten är med i denna filmatisering! Hugh Laurie har en ganska liten roll, men ack vilka repliker han levererar! Alan Rickman gör rollen som Colonel Brandon så bra. Men även Emma Thompson och Kate Winslet är superbra. Hugh Grant, ja han är Hugh Grant. ;-) Det enda jag har emot filmen är väl egentligen att Emma Thompson känns lite gammal för sin roll...

Den allvarsamma leken

Bilden kommer från SF.se
Titel: Den allvarsamma leken
Originaltitel: Den allvarsamma leken
Genre: Drama
Regissör: Pernilla August
Baserad på: Den allvarsamma leken av Hjalmar Söderberg
Skådespelare: Sverrir Gudnason, Karin Franz-Körlof, Liv Mjönes
Utgivningsår: 2016
Längd: 1 h 56 min
Serie: -
Såg den på: Biostaden Jönköping 25 september 2016
Betyg: 3

Handling:
Journalisten Arvid Stjärnblom och konstnärsdottern Lydia Stille träffas i skärgården en vacker försommarkväll. Omedelbar förälskelse uppstår. De inleder en romans men på grund av sociala omständigheter glider de ifrån varandra. De finner ett tryggt liv med någon annan och gifter sig på var sitt håll. Tio år senare träffas de igen. Drömmen om den rena, stora och oförstörda kärleken är magnetisk och de inleder en passionerad affär. Priset för affären kräver större offer än vad de båda kan ana.

Min kommentar: Det här en filmatisering av boken med samma namn skriven av Hjalmar Söderberg. Då vi i lilla bokcirkeln läst boken, och jag även promenerat runt i Arvid och Lydias fotspår i Stockholm i december 2015, så var det inte så svårt val att gå och se filmen på bio. Jag har även pratat med en person i produktionen, då de undrade om museet jag då jobbade på hade någon tidningslöpsedel gällande Andréexpeditionen, då de ville ha med det i filmen...

Det är bra skådespelarinsatser och Pernilla August gör ett bra jobb bakom kameran. Det är kul att man i början av filmen faktiskt ser en löpsedel om Andréexpeditionen, men om den kommer från museet är ju en helt annan historia.

Jag fick dock aldrig se Arvid vid gravstenen på Johannes kyrkogård tittandes upp  mot Lydias bostad. Fast, å andra sidan skulle han inte se hennes bostad därifrån. Åtminstone inte om han stod med gravstenens text framför sig tittandes upp mot bostaden, då den står på andra sidan kyrkan...

Interiörmiljöerna känns mycket äkta, och det är ju svårt att filma exteriörerna "utzoomat" då filmen utspelar sig i början på 1900-talet. Mycket har ju hänt sedan dess...

Pernilla August har gjort både Arvids fru och Lydia lite mänskligare och inte bara "ondsinta" kvinnor, som Hjalmar framställer dem...

Men, borde inte Arvid och hans far prata lite värmländska i alla fall, då Arvid ju är ifrån Värmland?

söndag 25 september 2016

Absolutely Fabulous - The Movie

Bilden har jag lånat från SF-bio.
Titel: Absolutely Fabulous - The Movie
Originaltitel: Absolutely Fabulous - The Movie
Genre: Komedi
Regissör: Mandie Fletcher
Baserad på: -
Skådespelare: Jennifer Saunders, Joanna Lumley, Jane Horrocks, Julia Sawalha
Utgivningsår: 2016
Längd: 1h 31 min
Serie: -
Såg den på: Biostaden Jönköping 7 september 2016
Betyg: 4

Handling: De hysteriska favoriterna Edina och Patsy är tillbaka och precis som i TV-serien får vi följa dem i deras glamourösa liv med shopping, sena utekvällar och drinkar. När de får skulden för en stor incident vid en releasefest blir de indragna i en mediestorm utan dess like och jagade av paparazzisa. Räddningen blir den Franska Rivieran, dit de flyr för att leva sitt lyxliv i fred - för alltid!

Min kommentar: Ja vad ska man säga egentligen? Det är verkligen helt hysteriskt, precis som den svenska titeln på serien. Jag har sett serien flera gånger, och jag älskar Edina och Patsy, men även Edinas mamma och icke att förglömma Edinas assistent Bubble!

Jag tror att om man gillar serien så gillar man filmen. Det är kanske i längsta laget med en film, men jag tycker ändå att det håller. Hade det varit lite fler besökare i biosalongen hade jag nog gapflabbat lite mer, men av någon anledning så höll jag igen lite.

Grey

Författare: E L James
Titel: Grey
Genre: Roman
Antal sidor: 559
Originalspråk: Engelska
Originaltitel: Grey
Översättning: -
Serie: Fifty Shades #4
Utgivningsår: 2015
Format: Storpocket
Källa: Biblioteket
Utläst: 24 september 2016
Betyg: 3, en svag sådan.

Baksidetext: SEE THE WORLD OF FIFTY SHADES OF GREY ANEW THROUGH THE EYES OF CHRISTIAN GREY.

In Christians's own words, and through his thoughts, reflections, and dreams, E L James offers a fresh perspective on the love story that has enthralled millions of readers around the world.

Christian Grey exercises control in all things; his world is neat, disciplined, and utterly empty - until the day that Anastacia Steele falls in to his office, in a tangle of shapely limbs and tumbling brown hair. He tries to forget her, but instead is swept up in  a storm of emotions he cannot comprehend and cannot exist. Unlike any woman he has known before, shy unwordly Ana seems to see right through him - past the business prodigy and the penthouse lifestyle to Christian's cold, wounded heart.
     Will being with Ana dispel the horrors of his childhood that haunt Christian every night? Or will his dark sexual desires, his compulsion to control, and the self-loathing that fills his soul drives this girl away and destroy the fragile hope she offers him?

Min kommentar: Jag har ju självklart läst de andra tre böckerna om Christian Grey och Anastasia Steele, så när man nu får chansen att se det hela ur Christians perspektiv så är det ju ett måste att läsa även denna bok.

De tre första böckerna i serien var väl inga höjdare precis, språkmässigt. Detsamma gäller den här boken. Men, ändå måste jag läsa vidare. För jag vill ju veta storyn ur Christians synvinkel. Varför är han som han är egentligen?

Men, författaren gör det ju ändå ganska lätt för sig, för det är ju faktiskt samma bok som Fifty Shades of Grey. Och har man läst de andra böckerna, så vet man ju exakt vad som händer! Men, som jag redan skrivit - jag vill veta mer om Christian. Försöker därför att inte hänga upp mig på språket, som inte är vidare bra...

Och, en sak kan jag redan nu lova, och det är att om även de andra två böckerna kommer ur Christians synvinkel, så kommer jag att läsa dem!

tisdag 20 september 2016

Huset vid havets slut

Författare: Elly Griffiths
Titel: Huset vid havets slut
Genre: Deckare
Antal sidor: 303
Originalspråk: The House at Sea's End
Översättning: Gunilla Roos
Serie: Ruth Galloway #3
Utgivningsår: 2011 (min utgåva 2012)
Format: Pocket
Källa: Biblioteket
Utläst: 19 september 2016
Betyg: 4

Baksidetext: Några fältarkeologer gör en oväntad upptäckt när de kartlägger kusterosionen vid en by i Norfolk. I en djup klippskreva hittas skelettdelar begravda i sanden. Det är en  udda fyndplats, nästan otillgänglig på grund av tidvattnet.
     Rättsarkeolog Ruth Galloway, som just börjat jobba efter föräldraledigheten, kallas dit. Undersökningen visar att benen är gamla, från 1940-talet, och att det rör sig om sex män som kallblodigt  skjutits i huvudet. Vilka var de? Vad utspelade sig egentligen i den idylliska lilla byn under kriget?
   Tillsammans med kommissarie Harry Nelson börjar Ruth nysta i fallet. Men ledtrådarna är inte många och få personer som var med på den tiden lever ännu. När två av dem hastigt avlider misstänker Nelson att det inte handlar om naturlig död - någon är desperat angelägen om att skydda den gamla hemligheten.
     Genuint brittisk atmosfär, stegrande spänning och ett stänk av torr humor - Huset vid havets slut är den tredje boken om Ruth Galloway och kommissarie Nelson, ett udda kriminalpar vars inbördes relation är lika komplicerad som fallen de löser.

Min kommentar: Det här är tredje boken om Ruth Galloway och Harry Nelson. Det var ett mycket kärt återseende av Ruth och Harry. Jag gillar verkligen både Ruth och Harry, och hur de kompletterar varandra när de jobbar med sina fall.

I den här boken så har Ruth fått en dotter, och kommit tillbaka efter mammaledigheten. Och livet som ensamstående mamma är inte alltid så lätt... Den här gången är historien förlagd till andra världskriget, men även Balkankrigets fasor skildras lite i den här boken, då vi får stifta bekantskap med Tatjana, en gammal vän till Ruth.

Återigen har Griffiths lyckats med karaktärerna och miljöbeskrivningarna. Liksom de två första böckerna är jag på plats, jag ser Ruth och Harry framför mig, och lilla Kate. Nackdelen med Griffiths böcker är att jag läser ut dem så himla snabbt. Jag vill ju veta vad som händer, både vad gäller fallet och hur det går för Ruth och Harry. Kommer det uppdagas vem som är fadern till Kate. Har man läst de två första böckerna, så vet man självklart vem som är fadern, men kommer Ruths familj, vänner och kollegor få veta det. Och hur kommer faderns familj, vänner och kollegor reagera om det kommer ut... Även om jag verkligen gillar att en arkeolog har huvudrollen i den här serien, så är det just nu i alla fall, inte historiebiten, eller kriminalbiten som lockar mig att läsa vidare. Nej, jag vill veta mer om Ruth, Harry, Cathbad och alla de andra. Dessutom är jag lite kär i Nelson. Precis som Ruth...

Det är dock något med språket som gör att jag inte riktigt riktigt kommer in i boken i början, men det visar sig att det inte är samma översättare som till de andra två böckerna.

Så fort jag läst ut den här boken så reserverade jag del fyra och fem och serien på biblioteket, och jag kan knappt hålla mig tills de kommer. Enda nackdelen är ju att jag kommer läsa ut serien alldeles för snabbt...

tisdag 6 september 2016

Spegelskärvor

Författare: Maria Gustavsdotter
Titel: Spegelskärvor
Genre: Historisk roman
Antal sidor: 325
Originalspråk: Svenska
Originaltitel: Spegelskärvor
Översättning: -
Serie: En gyllene tråd #1
Utgivningsår: 2012
Format: Inbunden
Källa: Biblioteket
Utläst: 5 september 2016
Betyg: 4

Baksidetext:
Mitt liv är som en krossad spegel
                     I varje del finns mitt ansikte
                     men för att riktigt se vem jag är
                    måste du söka rätt på alla delarna och foga dem samman.


Agda har ett brunt och ett blått öga och hon kan se det andra inte ser. En dag hämtar jungfru Maria hennes älskade mormor från bänken under äppelträdet. Mormor har alltid stått henne nära och livet blir ensamt och svårt utan kärlek och uppmuntran. I arv får Agda det vackra täcket med de broderade bilderna och de dyrbara pärlorna som mormor samlat under hela livet.
     Agda har trots sin förmåga svårt att bedöma andra - och hon kan inte försvara sig. När hon möter kärleken blir livet komplicerat på ett sätt som ingen kunde förutse - och sveket dubbelt. Samtidigt som Agda söker efter kärlek och närhet blir hon alltmer reserverad. En krossad spegel blir ödesdiger - och Agda fortsätter att skylla på sig själv. I det förbjudna och i kärleken till sin dotter kanaliserar hon allt som gömmer sig under den avvisande ytan.

Maria Gustavsdotter hör till våra skickligaste historiska författare. I Spegelskärvor manar hon fram ytterligare ett kvinnoliv i historiens skuggor: Agda, dotterdotter till Gertraud från uppskattade romanserien Fem pärlor till jungfruns krona. Spegelskärvor inleds i Kalmar 1574.

Min kommentar: Den här boken hamnade helt naturligt på min läslista efter att ha läst Maria Gustavsdotters böcker i serien: "Fem pärlor till jungfruns krona", där vi i tre böcker får följa Gertraud i 1500-talets Kalmar, från det att hon var barn tills hon dog. Spegelskärvor inleds, som det står i baksidetexten, i Kalmar 1574. I den här boken är det Gertrauds barnbarn, Agda, som vi får följa.

I den här boken visar Maria Gustavsdotter återigen att hon kan det där med historiska romaner. Hon lyckas beskriva miljöerna så bra att jag får för mig att jag står och iakttar Agda och hennes liv.

När jag läser boken blir jag både arg och ledsen. Jag har svårt att förstå, nej jag kan inte förstå, hur det måste ha varit på den tiden, då kvinnan var helt underlägsen mannen.

Jag tycker boken var lite seg i början, men rätt var det var så tog det sig, och det rejält, jag kunde inte sluta läsa. Jag var ju tvungen att veta hur det går för Agda. Och, boken slutar med en riktig cliffhanger, och jag väntar med spänning på fortsättningen. Jag hoppas det inte dröjer allt för länge innan jag får läsa om Agda igen.

lördag 3 september 2016

Harry Potter and the cursed child

Författare: J.K. Rowling
Titel: Harry Potter and the cursed child
Genre: Fantasy, Ungdom
Antal sidor: 352
Originalspråk: Engelska
Översättning: -
Serie: Harry Potter #8
Utgivningsår: 2016
Format: Inbunden
Källa: Biblioteket
Utläst: 1 september 2016
Betyg: 4

Baksidetext: Eighth story. Nineteen years later.

Min kommentar: Så här är det. Jag har INTE läst alla Harry Potterböcker sedan tidigare. Jag har faktiskt bara läst den första boken, och detta i en av de två bokcirklarna jag är med i. Planen har sedan dess varit att läsa alla Harry Potterböcker, men det har kommit så himla mycket emellan. Men, jag har sett alla filmerna. Flera gånger om. När jag fick veta att den här åttonde storyn skulle komma så ville jag självklart läsa den. Samtidigt så ville jag läsa de andra böckerna innan. Men, jag kunde inte hålla mig. Så alltså har jag läst den åttonde Harry Potterboken.

Då den bara finns på engelska i nuläget så var valet inte så svårt, men jag hade valt engelska oavsett, för jag rätt säker på att de här böckerna ska läsas på originalspråket.

Den här berättelsen är inte skriven som en bok, utan det är faktiskt ett manuskript till en pjäs vi läser. Pjäsen spelas för fullt i London. Det var lite ovant i början att läsa ett manuskript/en pjäs, men jag kom ändå in i det ganska fort. I och med de små anvisningarna inför varje ny scen så såg jag ändå framför mig de olika miljöerna och karaktärerna. Och det var ett kärt återseende.

Det är ett högt tempo igenom hela boken, och det är ju inte så konstigt eftersom det vi läser är själva pjäsen. Det finns liksom ingen tid/plats för några lugnare partier. Boken är inte svårläst, utan jag hade läst klart den på ett dygn. Jag ville ju så klart veta vad som händer...

I den här boken är det inte Harry som är huvudpersonen, utan hans son Albus Severus Potter. Han har, liksom sin nyvunna vän Scorpius, inte så lätt på Hogwarts. De har båda svårt att motsvara förväntningarna på dem, med tanke på vem deras fäder är. Scorpius är son till Draco Malfoy.

Man behöver ha läst de tidigare böckerna eller åtminstone sett filmerna för att hänga med i den här storyn.

Idén att lägga storyn 19 år framåt i tiden (egentligen bara fortsätta där sista boken slutar) är helt rätt. Men, jag tycker det är rätt så schablonaktigt att Harry är en obekväm pappa, Ron säljer skämtartiklar och är allmänt omogen och pinsam. Hermoine är självklart trolldomsminister. Det var inga höga odds på detta precis. Men, ändå, så gillar jag boken, och skulle gärna vilja se pjäsen!

fredag 2 september 2016

Spill

Författare: Sigrid Combüchen
Titel: Spill
Genre: Roman, Drama
Antal sidor: 449
Originalspråk: Svenska
Originaltitel: Spill
Översättning: -
Serie: -
Utgivningsår: 2010
Format: Inbunden
Källa: Bokhyllan
Utläst: 30 augusti 2016
Betyg: 3
Bokcirkelbok

Baksidetext: En författare får ett brev från en av sina läsare, Hedwig Langmark, som känt igen sig i ett beskrivet foto i en av författarens böcker. Genom brevväxlingen och författarens egna efterforskningar växer en berättelse om Heddas liv som ung. Hur detta liv kom att formas av tillfälligheter och ogenomtänkta beslut när hon var nitton, tjugo. Slumpen, eller ödet, kastade henne ur den lugna kurs som verkade given för en flicka ur övre medelklassen.
     Mellan författaren och den gamla Hedda råder dragkamp om mening. Författaren förälskar sig i dåtid och det som inte blev, Hedda är intresserad för nuet som är . Och protesterar mot idén att hennes liv kanske blev förspillt.

Min kommentar: I jakten på bokcirkelbok har jag vid flera tillfällen kikat på hyllan med "diskussionsböcker" på biblioteket, och nästan varje gång har jag kikat på den här boken. Men, sedan har jag ändå valt någon annan bok. När jag sedan hittade boken i en second handbutik så slog jag till och köpte den. Men, den blev aldrig läst... Inför den här omgången så tänkte jag att jag väljer den här boken, den står ju ändå i "diskussionshyllan" på biblioteket. Efter att ha läst baksidetexten ännu en gång kändes boken väldigt lovande.

Det är en ojämn bok. Vissa bitar är jättebra, andra förstår jag inte ens. Varför är de ens med? Jag har svårt för bokens disposition, det är att det på många ställen i boken är en radbrytning bara ett par tre ord i in i raden. Vad är syftet med det? Meningsuppbyggnaderna är otroligt konstiga på flera ställen. Det är sällan jag måste läsa om en mening så många gånger som jag fick göra i den här boken. Combüchen kan konsten att skriva, inget snack om saken. Men, det är alldeles för krångligt och svårt för mig.

Person- och miljöbeskrivningarna är helt makalöst bra. Jag dras in i händelserna, vare sig jag vill eller inte. Jag står och iakttar Hedda i hennes rum i Stockholm, bara för att nämna ett exempel.

För min del var det jobbigt med de ojämna hoppen i tiden. Jag hade lite svårt att hålla koll på var i berättelsen jag var. Det är många sidospår som inte tillför boken/storyn något, utan rör bara till det.

Jag är glad att jag läst boken, och det är en perfekt bokcirkelbok, för vi hade en mycket bra diskussion. Men, hade det inte varit för att det var just en bokcirkelbok, och mitt val, så är risken överhängande att jag gett upp den. Vilket i sig hade varit synd. För storyn är underbar.

torsdag 1 september 2016

Månadsrapport - Augusti

Augusti månad är nu till ända och det är dags för en liten sammanfattning av de böcker jag läst under månaden. Hela tio stycken blev det till slut. Det är jag mer än nöjd med. Tror inte jag kommer få ihop så många böcker under september. Visserligen har jag semester till den 12 september och har inget inplanerat, men sedan när jag börjar jobba igen så går jag upp till 75% vilket gör att jag kommer hem lite senare på dagarna. Jag ska även läsa franska på kvällstid en gång i veckan med start den 8:e...

Det var en härlig blandning av historiska romaner,  ungdomsböcker/young adults, fantasy, deckare och feelgood den här månaden!

Antal böcker: 10 st.
28. Maria Gustavsdotter - Hustrun
29. Jenny Colgan - Welcome to Rose Hopkin's sweet shop...
30. Gabrielle Zevin - Livet enligt Fikry
31. Ransom Riggs - Själarnas bibliotek
32. Maria Gustavsdotter - Änkan
33. P.D. James - Slut hennes ögon
34. Elly Griffiths - Flickan under jorden
35. Elly Griffiths - Janusstenen
36. P.D. James - Mord i sinnet
37. Sigrid Combüchen - Spill

Antal lästa sidor: 3 521
Genomsnitt/dag: 113,5
Genomsnitt/bok: 352
Snittbetyg: 3,5
Påbörjade serier: 2
Ingående serier: -
Avslutade serier (läst senast utgivna/översatta): 3

Biografi: -
Chicklit/Feelgood: 2
Deckare/Kriminalroman: 4
Drama: 1
Fantasy: 1
Historisk roman: 2
Humor: -
Skräck/Thriller: -

Klassiker: -
Ungdom: 1
Bokcirkel: 1

Författare
Kvinnor: 7
Män: 1
Duo: -

Originalspråk svenska: 3
Originalspråk engelska: 1
Författare jag inte läst innan: 4
Biblioteksböcker: 9
Böcker i bokhyllan: 1
Lånade av vänner: -
Inbundna: 8
Pocket: 2
Ljudbok: -

Månadens bästa: Flickan under jorden
Månadens sämsta: Spill
Månadens överraskning: Livet enligt Fikry
Månadens besvikelse: Spill
Månadens otäckaste: Flickan under jorden

Kommentar
Om månadens bästa: Har hört så mycket om Elly Griffiths böcker, och älskar när boken motsvarar förväntningarna. Lagom mycket historia, spänning och fantastiska miljöbeskrivningar.
Om månadens sämsta: Boken är alldeles för rörig och svårskriven för min smak.
Om månadens överraskning: Visste inte riktigt vad jag skulle förvänta mig av boken. Men, den överraskade mig positivt, och även om den handlade om sorgliga saker så finns det väldigt många ljusglimtar!
Om månadens besvikelse: Boken är alldeles för rörig och svårskriven för mig.
Om månadens otäckaste: Boken är inte rätt igenom otäck, men vissa bitar fick pulsen att stiga rejält och jag fick ta en paus på ett par minuter innan jag kunde läsa vidare.