onsdag 31 augusti 2016

Mord i sinnet

Författare: P.D. James
Titel: Mord i sinnet
Genre: Deckare
Antal sidor: 244
Originalspråk: Engelska
Originaltitel: A Mind to Murder
Översättning: Inger Fahlander
Serie: Adam Dalgliesh #2
Utgivningsår: 1963 (min utgåva 1999)
Format: Inbunden
Källa: Biblioteket
Utläst: 26 augusti 2016

Baksidetext: Miss Bolam – korrekt, lojal, pedantisk, men inte särskilt populär föreståndare på en privat psykiatrisk klinik i London – blir brutalt mördad. Så enkelt det hade varit om man kunnat lasta en psykotisk patient för den tragiska händelsen! Men Adam Dalgliesh kan snart visa att mördaren måste vara en av miss Bolams arbetskamrater – någon av läkarna eller sköterskorna. Och det visar sig att under klinikens yta av lugna, effektiva rutiner finns en värld av girighet, svartsjuka, hat och utpressning.

P. D. James föddes 1920 i Oxford och har genom sin snart fyrtioåriga författarkarriär befäst sin ställning som kanske den främsta av de engelska deckarförfattarna. Mest älskad har hon blivit för sina kriminalromaner med den originelle, poetiske polisintendenten vid Scotland Yard – Adam Dalgliesh. 


Min kommentar: Mord i sinnet är del två i serien om kriminalkommissarie Adam Dalgliesh. Boken skrevs redan 1963, men kom inte ut på svenska förrän 1989!

I den här boken får vi lära känna Dalgliesh lite mer, som att han skriver poesi och har gett ut böcker… Storyn utspelar sig till större delen på den psykiatriska kliniken som mordet har begåtts på.

Det är ingen berättelse som stormar fram, nej, sakta men säkert kommer det fram små ledtrådar till vem mördaren kan vara. En klassisk brittisk kriminalhistoria helt enkelt!

Återigen är det ganska många personer att hålla koll på, vilket återigen gör mig lite lätt förvirrad. Liksom i förra boken velade jag fram och tillbaka flera gånger vem som kunde vara mördaren. Med tanke på att miss Bolam inte var så vidare värst poppis så kunde flera av hennes medarbetare vara den skyldige/skyldiga. Till en början verkar det som att varenda en har alibi för tidpunkten då mordet sker, men det ändras allteftersom.

Jag tycker inte att ”Mord i sinnet” riktigt kommer upp i ”Slut hennes ögon”-klass, men å andra sidan brukar tvåan vara den svåraste boken att skriva… Men, samtidigt vill jag lära känna Dalgliesh ännu mer, så visst kommer jag fortsätta serien. Jag har dock några andra böcker som pockar på min uppmärksamhet först!


Betyg: 3

tisdag 30 augusti 2016

Janusstenen

Författare: Elly Griffiths
Titel: Janusstenen
Genre:
Deckare
Antal sidor: 295
Originalspråk: Engelska
Originaltitel: The Janus stone
Översättning: Carla Wiberg
Serie: Ruth Galloway #2
Utgivningsår: 2010 (min utgåva: 2010)
Format: Inbunden
Källa: Biblioteket
Utläst: 
19 augusti 2016

Baksidetext: Vid en utgrävning i Norfolk hittas ett skelett, till synes begravt under en vägg. Ruth Galloway kallas till platsen som arkeologisk expert. En av hennes första teorier är: ett människooffer till guden Janus. Under romartiden var den nämligen under just väggar och dörrar som dessa begravdes.
     Inom kort kallas Ruth även till en byggarbetsplats, där man har hittat skelettet av ett barn.
     Kriminalkommissarie Harry Nelson, som mer än gärna arbetar tillsammans med Ruth Galloway, får ta hand om fallet. Finns det något samband? Och varför denna koppling till romersk mytologi? Till råga på allt är Ruth gravid, och Nelson är den lika överraskade som lycklige fadern – Nelson som har fru och barn där hemma.
     När Ruth börjar trakasseras av en anonym förföljare inser både hon och Nelson att de är en mörk hemlighet på spåren. 


Min kommentar: Jag gillade den första boken om arkeologen Ruth Galloway att jag var tvungen att åka till ett annat bibliotek i kommunen än där jag brukar låna böcker, bara för att få tag på den direkt. Jag orkade inte ens vänta de två-tre dagar det skulle ta att få boken till stadsbiblioteket om jag reserverade boken!

Del två gjorde mig inte besviken, även om den inte riktigt riktigt kommer upp i ettans nivå. Själva kriminalhistorien är inte det som ”drar” för mig, nej det är Ruth och Harry. Jag vill veta mer om de båda karaktärerna. Jag vill veta hur deras relation utvecklas. Det blir nästan onödigt spännande när Michelle, Harrys fru, blir engagerad i Ruths graviditet. Kommer hon att få reda på vem som är fadern till Ruths barn?

Återigen är miljöbeskrivningarna fantastiska, och Griffiths väver in den romerska mytologin fint i berättelsen.

Jag kommer självklart läsa vidare. Jag vill lära känna Ruth ännu mer. Jag har gått och blivit lite småbetuttad i Harry, hård på utsidan, men mjuk på insidan… Ja, till och med Cathbad är jag nyfiken på.

Betyg: 4

måndag 29 augusti 2016

Flickan under jorden

Författare: Elly Griffiths
Titel: Flickan under jorden
Genre:
Deckare
Antal sidor: 249
Originalspråk: Engelska
Originaltitel: The Crossing Places
Översättning: Carla Wiberg
Serie: Ruth Galloway #1
Utgivningsår: 2009 (min utgåva: 2009)
Format: Inbunden
Källa: Biblioteket
Utläst: 
18 augusti 2016


Baksidetext: En man som är ute och går med sin hund i den otillgängliga trakten utanför King’s Lynn i Norfolk får en chock när hunden plötsligt kommer springande med ett ben i munnen. Ett människoben. Kriminalkommissarie Harry Nelson misstänker att det är kvarlevorna av Lucy Downey, en flicka som kidnappades för tio år sedan, och kallar in arkeologen och benexperten Ruth Galloway.
     Ruth Galloway närmar sig fyrtio och har försonats med tanken på att hon kommer vara singel resten av livet. Hon bor ensam med katterna och radion som enda sällskap och föreläser på universitetet. Mot sin vilja finner hon sig indragen i mysteriet med kroppen som begravdes i den sanka marken i hennes hemtrakter.
     När ännu en flicka försvinner blir läget alltmer desperat. Nelson och Ruth närmar sig varandra i jakten på sanningen om flickornas öde samtidigt som Ruth börjar få hotfulla meddelanden. Det visar sig att hon själv svävar i livsfara för att hon hjälper polisen.

Elly Griffiths debut som kriminalförfattare är en fängslande berättelse med huvudpersoner som stannar hos läsaren långt efter sista sidans slut. Flickan under jorden är den första boken i serien om den färgstarka Ruth Galloway. 


Min kommentar: Jag har äntligen läst Elly Griffiths första bok om arkeologen Ruth Galloway som hjälper polisen vid brott i egenskap av benexpert. Jag har stött på Ruth i många bokbloggar, men har av någon anledning inte tagit tag i att läsa böckerna. Förrän nu. Jag har väl haft en massa andra spännande projekt…

Det här en mysig brittisk kriminalroman, typ lite som ”Morden i Midsomer”. Boken (böckerna) är skriven i presens vilket inte är så jättevanligt i deckarvärlden. Men, i min värld så höjer det läsupplevelsen. Jag var verkligen på saltängarna med Ruth och Harry…

Elly behöver inte skriva mängder med ord för att förklara t.ex. saltängen, nej trots att hon är ganska fåordig så fångar hon miljön perfekt! Personligen är jag inte så mycket för en massa omskrivningar för att förklara något.

Jag fattade tycke för Ruth med en gång. Snart 40 år. Lite överviktig. Bor med sina två katter ödsligt ute vid saltängarna… Men, jag tycker det är synd att det är så stort fokus på hennes övervikt. Jag hoppas att det inte blir det i de andra böckerna.
Bitvis är boken mycket otäck, och jag fick liksom lägga undan boken några minuter innan jag kunde läsa vidare! Och, det är precis så jag vill ha det i en deckare. Det behöver inte vara konstant otäckt, men någon passage här och där så att pulsen ökar!

Jag ser verkligen fram emot de påföljande böckerna om Ruth!

Betyg: 4

söndag 14 augusti 2016

Slut hennes ögon

Författare: P.D. James
Titel: Slut hennes ögon
Originaltitel: Close her eyes
Språk: svenska (engelska)
Översättning: Inger Fahlander
Genre: Skönlitteratur, Deckare
Serie: Adam Dalgliesh #1
Utgivningsår: 1962 (min utgåva 1999)
Antal sidor: 214
Format: Inbunden
Utläst: 14 augusti 2016

Baksidetext: Friden råder över den elisabetanska herrgården Martingale. Det är en fin eftermiddag i slutet av juli och mrs Maxie pustar ut efter dagens bestyr. Men lugnet förbyts i chock när den nya kammarjungfrun Sally vid middagen annonserar att hon just förlovat sig med sonen i huset.
     Sally är förförande, vacker, klipsk och har en utomäktenskaplig son – skandalen är ett faktum. Följande morgon påträffas Sally strypt. Detta är kanske ändå inte den lösning mrs Maxie önskat.
     När kriminalkommissarie Dalgliesh kommer för att börja utredningen finner han att den fridfulla byn döljer passioner och hemligheter som mordet tvingar i dagen.

P.D. James är en av alla tiders största deckarförfattare. Slut hennes ögon är hennes debutbok, där vi för första gången får möta hennes hjälte Adam Dalgliesh.



Min kommentar: I min bokhylla så har jag två böcker av P.D. James, och för ett litet litet tag sedan plockade jag ur den ena ur bokhyllan för att börja läsa den. Men, så upptäckte jag att det här var typ den sista boken i serien om Adam Dalgliesh. Och ska jag nu läsa en bok om kriminalkommissarie Dalgliesh, så är det lika bra att ta det från början.

Det märks inte att det här är P.D. James’s debutbok. Och hon kan verkligen skriva deckare, även om detta förmodligen inte är hennes bästa bok. Jag har bara läst ”När döden kom till Pemberley” innan, så jag har ju inte så mycket att jämföra med än.

Men det här är min typ av mordgåta. Engelska landsbygden. Ett litet ”gulligt” mord. Inget blod och splatter här inte. Det finns en hel uppsjö med misstänkta och jag velade fram och tillbaka innan jag fick veta vem mördaren egentligen var. Visserligen misstänkte jag mördaren ganska tidigt, men sedan så kom det ju fram en massa andra spännande detaljer och så vacklade jag!

Självklart ska jag läsa vidare om kriminalkommissarie Adam Dalgliesh, och det är inte bara för att jag har två böcker som väntar i bokhyllan…

Betyget dras ned något då det i mina ögon var ganska många karaktärer att hålla koll på, och jag hade lite svårt att hålla koll på dem ett tag. Men å andra sidan, hade det inte varit det så hade ju mordet haft sin upplösning mycket snabbare!

Betyg: 3

lördag 13 augusti 2016

Fem pärlor till jungfruns krona - Änkan

Författare: Maria Gustavsdotter
Språk: Svenska
Genre: Historisk roman
Utgivningsår: 2010
Antal sidor: 298
Serie: Fem pärlor till jungfruns krona #3
Format: Pocket
Utläst: 12 augusti 2016

Baksidetext: Tredje och avslutande delen i Maria Gustavssons trilogi Fem pärlor till jungfruns krona.
     I de tidigare delarna, Dottern och Hustrun, har läsaren fått följa huvudpersonen Gertraud under hennes uppväxt och liv i Kalmar under första delen av 1500-talet. Änkan inleds med en i flera avseenden dramatisk händelse: ”Den dagen min Nils fördes till sista vilan på Kalmar kyrkogård bar ja mig mycket illa åt.”
     Kraven på den tiden var förstås annorlunda. Men det hindrar inte Gertraud, på många sätten självständig och rakryggad kvinna, agerar efter eget huvud. Nils och Gertrauds äktenskap var grundat på kärlek och sorgen blir svår när han oväntat dör. Gertraud hamnar i opposition när familjen hittar en friare till henne.
     Maria Gustavsdotter gestaltar ett färgstarkt kvinnoliv under en tid som kommer oss nära in i minsta vardagliga detalj. Gertraud framstår som en övertygande litterär kvinno­figur inom den historiska romangenren.

Min kommentar: Den tredje och avslutande delen om de fem pärlorna till jungfruns är lika bra som de två andra böckerna. I den här tredje boken har Gertraud blivit änka och blir ”satt på undantag”, precis som det är brukligt. Utöver sorgen från hennes älskade make så tror jag hon tycker det är helt ok. Även om hon kanske inte riktigt riktigt kommer överens med sin svärdotter i huset. Men, livet har trots allt sin gilla gång, tills det en dag står en friare i huset som vill gifta sig med Gertraud. Gertraud vill till vilket pris som helst avstå detta äktenskap, vilket jag har mer än full förståelse för. Men, på den tiden så hade kvinnorna ingenting att säga till om, utan hennes ena son hade giftosrätt på henne. Han tog alltså beslutet huruvida hans mor skulle gifta om sig eller inte om det kom en friare… Ska hon klara sig undan det nya äktenskapet?

Jag kan verkligen rekommendera den här romanserien. Författaren har påbörjat en fristående fortsättning på denna romanserie. Denna gång får man följa Gertrauds barnbarn Agda. Självklart kommer jag läsa denna serie också.

Betyg: 4

fredag 12 augusti 2016

Delårsrapport...

Efter en enormt lång lässvacka, ca ett år faktiskt så började jag läsa böcker igen runt midsommar. Plötsligt hade lusten kommit tillbaka. Från april förra året och framåt så har jag mer eller mindre enbart läst bokcirkelböckerna. Och även detta var en kamp… Men, så helt plötsligt så började jag bli piggare och kände hur det började klia i lästarmen. Ja, till och med bokbloggen kom igång igen.
Så här kommer då en sorts delårsrapport gällande januari-juli 2016.

Totalt antal böcker: 27
Januari-maj
1. Sven Olov Karlsson - Porslinsfasaderna
2. Lionel Shriver - Store Bror
3. Elin Boardy - Mary Jones Historia: Nedtecknad av mig själv och alldeles uppriktig. Om mitt liv samt om Dolores & John Silver så som jag fått det berättat för mej av dom själva.
4. Louise Walters - Mrs Sinclairs resväska
5. Anne Frank - Anne Franks Dagbok: Den oavkortade originalutgåvan
6. Pooneh Rohi - Araben
7. Frida Skybäck - Norrsken

Juni
8. Marina Lewycka - En kort berättelse om traktorer på ukrainska
9. Tom Malmqvist - I varje ögonblick är vi fortfarande vid liv
10. Amanda Hellberg - Tistelblomman
11. Marita Conlon-McKenna - En liten hattaffär på hörnet

Juli
12. Simona Ahrnstedt - Överenskommelser
13. Jonas Gardell - Har man inget liv får man köpa sig ett som alla andra
14. Jonas Gardell - Jesus sista ord på korset var inte "Härifrån ser man hela Mariannelund"!
15. Jonas Gardell - Livet suger och sedan dansar man disco
16. Muriel Barberry - Igelkottens elegans
17. Jenny Colgan - Det lilla bageriet på strandpromenaden
18. Anders Johansson - Kalmar Från Kattrumpan till slottet
19. Per Gustavsson - Uflykter i Småland
20. Maria Gustavsdotter - Fem pärlor till jungfruns krona - Dottern
21. Emily Brontë - Svindlande höjder
22. Ransom Riggs - Miss Peregrines hem för besynnerliga barn
23. Tony Parsons - Mannen och pojken
24. Amanda Hellberg - Snögloben
25. Jenny Colgan - Sommar på strandpromenaden
26. Charlotte Brontë - Jane Eyre
27. Ransom Riggs - Spökstaden 

Antal lästa sidor: 7162
Genomsnitt/dag: 
34
Genomsnitt/bok: 
286,5
Ljudböcker:
2
Antal lyssnade minuter (ljudböcker):
2062 (ca 34 timmar)

 
Snittbetyg: 3,6
Påbörjade serier: 3
Ingående serier:
1
Avslutade serier (läst senast utgivna/översatta):
0

 
Biografi: 1
Chicklit/Feelgood:
3
Deckare/Kriminalroman:
0
Drama:
9
Fantasy/Äventyr:
2
Historisk roman:
2
Humor:
3
Skräck/Thriller:
2
Klassiker: 2
Ungdom: 2
Bokcirkel: 2

Författare

Kvinnor: 15
Män: 7
Duo: 0
Originalspråk svenska: 13
Originalspråk engelska: 
0
Författare jag inte läst innan: 19

Källa

Biblioteksböcker: 21
Böcker i bokhyllan: 5
Lånade av vänner: 1

Inbundna:
20
Pocket:
5
Ljudbok:
2

Bästa bok: 
Överenskommelser
Sämsta bok: Store Bror 
Överraskning: En kort berättelse om traktorer på ukrainska
Besvikelse: Norrsken
Otäckaste: Snögloben
 

Kommentar:
Om bästa boken: En påläst författare som har lyckats rejält med ”romance” eller historisk kärleksroman.
Om sämsta boken: Boken är egentligen inte dålig, men det är den som tilltalat mig minst under den här perioden.
Om överraskningen: Visste inte vad jag skulle förvänta mig egentligen med tanke på titeln. Men, den är riktigt roligt skriven och den handlar egentligen inte så mycket om just traktorer… En positiv överraskning!
Om besvikelsen: Baksidetexten lät så lovande. Men, det blev platt pannkaka av det hela. Författaren lyckas inte alls på samma sätt som författaren till ”Överenskommelser”. Trots samma genre.
Om den otäckaste: Amanda Hellberg kan det där med suggestiva skräckromaner. Uppenbarligen gillar jag sådana böcker. Åtminstone just nu…

onsdag 10 augusti 2016

Själarnas bibliotek

Författare: Ransom Riggs
Språk: svenska (engelska)
Originaltitel: Library of Souls
Översättning: Jan Risheden
Genre: Ungdomsbok, Spänning
Utgivningsår: 2015 (min utgåva 2016)
Antal sidor: 507

Baksidetext: En pojke med övernaturliga krafter. En armé av livsfarliga monster. Och ett avgörande slag om de besynnerliga barnens framtid.

Min kommentar: Det här är då den avslutande delen i trilogin om Miss Peregrines besynnerliga barn. I den här boken är det full fart från sidan ett. När jag fick hem boken från biblioteket och upptäckte att den är 507 sidor lång så funderade jag hur författaren skulle lyckas att hålla spänningen uppe så många sidor. Men, han höll mig fångad. Jag läste ut boken på tre dagar.

Även om jag inte är rätt målgrupp från början, då det är en ungdomsbok så gillade jag den, liksom de två första böckerna i serien.

Återigen är det, i mitt tycke, fotona som lyfter boken. Tycker det är ett genialt drag att skriva en berättelse utifrån ett antal ”besynnerliga” foton.

Jag ser verkligen framemot filmatiseringen av böckerna. Det är Tim Burton som är regissör och jag tror han är som klippt och skuren för att regissera filmerna. Jag kommer självklart se filmerna. Och som vanligt så har jag väl glömt bort halva handlingen i böckerna så det blir en total överraskning för mig!

Betyg: 3

År jag läste boken: 2016

tisdag 9 augusti 2016

Livet enligt Fikry

Författare: Gabrielle Zevin
Språk: svenska (engelska)
Översättning: Marianne Mattsson
Genre: Skönlitteratur, Roman, Feel-Good
Utgivningsår: 2014 (min utgåva 2015)
Antal sidor: 269

Baksidetext: Livet har inte blivit som Fikry hade tänkt sig. Hans fru har dött, hans bokhandel går sämre än någonsin och dessutom har någon stulit hans mest sällsynta och värdefulla bok.
     Vresig och sur bemöter han de få personer som vågar sig in i butiken på Alice Island. Tills han en dag får en udda leverans som vänder upp och ner på tillvaron. Något som ger honom en ny livsuppgift, får honom att öppna sig för kärleken och hitta tillbaka till litteraturens kraft.
     En rolig, bitsk och tänkvärd berättelse om att få en andra chans, om passion för böcker och passion mellan människor.

Min kommentar: Den här boken fångade mig från sidan ett. Jag vet inte vad jag hade förväntat mig. Det enda jag visste var att den handlade om en bokhandlare...

Den är både rolig, charmig och sorglig. Men, den är skriven på ett sätt som sagt fångade mig direkt. Jag kom på mig själv fnissa när jag läste boken, men det fanns även partier då jag kanske hade behövt en näsduk i närheten.

Jag kan varmt rekommendera denna feel-goodroman. För det är den känslan den lämnar efter sig.


Betyg: 4

söndag 7 augusti 2016

Welcome to Rose Hopkins' Sweet Shop of Dreams

Författare: Jenny Colgan
Språk: Engelska
Genre: Feel-good
Utgivningsår: 2012
Antal sidor: 465

Baksidetext: Were you a sherbet lemon or chocolate lime fan? Penny chews or hard-boiled sweeties (you do get more for your money that way)? The jangle of your pocket money… the rustle of the pink and green striped paper bag…
     Rosie Hopkins thinks leaving her busy London life, and her boyfriend Gerard, to sort out her elderly Aunt Lilians’ sweetshop in a small country village is going to be dull. Boy, is she wrong.
     Lilian Hopkins has spent her life running Lipton’s sweetshops, through wartime and family feuds. As she struggles with the idea that it might finally be time to settle up, she also wrestles with the secret history hidden behind the jars of beautifully coloured sweets.
    Welcome to Rosie Hopkins’ Sweetshop of Dreams - a novel – with recipes. 



Min kommentar: Det här är tredje boken jag läser av Jenny Colgan, och hon har kommit att bli lite av favoritförfattare för mig. Jag läste den här boken på engelska, och det tog ett litet tag innan jag fick in flytet i att inte läsa på svenska.

Jag tycker boken var lite seg i början, men så helt plötsligt så tog den tag i mig, och jag läste mer än halva boken på en dag. Jag ville ju så gärna veta hur det kommer gå för Rosie och Lilian, även om jag anar det redan från början. Det var också intressant med ”tillbakablickarna” och man förstod Lilian mer och mer.

Jenny Colgan kan det där med att skriva feel-good. Jag kommer absolut läsa fler böcker av henne.

Betyg: 4