fredag 5 augusti 2016

Fem pärlor till jungfruns krona - Hustrun

Författare: Maria Gustavsdotter
Språk: svenska
Genre: Historisk roman
Utgivningsår: 2008
Antal sidor: 531

Baksidetext: Gertraud, köpmansdottern från Kalmar, är nu en vuxen kvinna – 18 år, om hon själv räknat rätt. Året är 1532 och hon gifter sig med sin älskade. Det är moderna tider: de båda växlar ringar i kyrkporten istället för att bekräfta äktenskapet med sänglag och handslag som man gjorde förr.
     Deras liv under de närmsta åren kantas av lust och kärlek men också av dramatiska händelser. I landet hopar sig orosmoln: hemliga grupper av män rör sig i skogarna, namnet Dacke hörs allt oftare i samtalen. Hoten splittrar familjer, den politiska kampen trampar rakt in i barns och kvinnors liv.
     Gertrauds dagar är fyllda med arbete, men rymmer också samvaro med bl.a. väninnan Hannele och svägerskan Sissela. Gertraud väger allt inom sig: vad är rätt och vad är fel? Under åren sömmar hon på den gröna altarduken till Jungfru Maria. Och pärlorna hon drömmer om att fästa på jungfruns krona kommer till henne på de mest oväntade sätt…
     Hustrun är andra och fristående delen i Maria Gustavsdotters serie om tre kvinnoromaner under gemensamma titeln Fem pärlor till jungfruns krona. 


Min kommentar: Det här är då del två i trilogin ”Fem pärlor till jungfruns krona”. Nu har Gertraud blivit en vuxen kvinna och gift sig med den man hon älskar. Detta är ännu en välskriven bok av Maria Gustavsdotter, som har gjort ordentlig research om hur det kunde vara för (framför allt) kvinnor i 1500-talets Sverige, i brytningen mellan katolicism och protestantismen.

Del två är en tjock bok, över 500 sidor, åtminstone den pocketvarianten jag läste, men samtidigt är det en lättläst bok, och jag vill ju veta hur det går för Gertraud, både i hennes äktenskap och med hennes löfte till Jungfrun.

Det är inte en dans rosor för människorna, och kanske framför allt kvinnorna i 1500-talets Sverige, och i boken får vi ta del av en del ohyggligheter och sorg, men även glädje.

Det står på baksidan av boken att det är en fristående bok, men jag skulle absolut läsa den första boken först.

Betyg: 4

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar