tisdag 24 mars 2015

Much ado about nothing

Titel: Much ado about nothing
Författare: William Shakespeare
Språk: Engelska 
Genre: Klassiker
Utgivningsår: 1598 eller 1599
Antal sidor:
Baksidetext:
 
Min kommentar: Han var briljant mr Shakespeare. Vilket språk han besatt. Jag läste boken på engelska, och jag är medveten om att det inte är originalupplagan jag läste, utan en omarbetning, men ändå. Den är rapp och underhållande, och handlar om kärlek, missförstånd och förvecklingar! Precis som man förväntar sig att Shakespeare ska skriva.


Det hela handlar om de två unga älskade Hero och Claudio, som har fått tillåtelse att gifta sig med varandra. Claudios bästa vän Benedikt, är kär i den sköna Beatrice, som har väldigt starka åsikter om allt och alla, men Benedikt vågar inte erkänna detta. Beatrice har samma problem gentemot Benedikt. Nu gillras det en liten kärleksfälla för de två av Claudio, Hero och Don Pedro av Aragonien. Samtidigt konspirerar den onde Don Juan, Don Pedros halvbror, för att bryta upp de unga trolovade genom att anklaga Hero för otrohet... Det hela ordnar självklart upp sig och det visar sig ha varit "mycket väsen för ingenting".


Det här är första gången jag läser något av Shakespeare, men inte sista gången. Jag har självklart sett filmatiseringar av flera av hans verk och även sett filmer som sägs vara baserade på hans verk, så det var ingen överraskning egentligen. Men, jag var trots detta inte helt förberedd på hans briljanta språk! Jag älskar det. =)


Betyg: 4






måndag 2 mars 2015

Månadsavslut januari och februari

Men det här började ju bra. Halvvägs in i februari insåg jag att jag glömt att plita ner ett månadsavslut, så jag bestämde mig för att strunta i januariavslutet och slå samman januari med februari. Det har dock inte varit något överdrivet läsande så här de två första månaderna. Jag har liksom inte orkat läsa helt enkelt. Men nu har läslusten börjat komma tillbaka...

1. Linus Jonkman - Introvert-den tysta revolutionen
2. Po Tidholm, Agneta Lilja - Celebrating the Swedish way
3. Himmelskt Gott 2
4. Nora Roberts - Doft av rosor
5. Urban Wråkberg, Gunilla Lindberg-Wada - An Arctic Passage... 
6. Julian Barnes - Arthur & George
7. Jo Baker - Huset Longbourn



Antal böcker: 7
Antal lästa sidor: 1 726
Genomsnitt/dag: 29
Genomsnitt/bok: 247
 
Roman: 3
Klassiker: -
Fakta: 4

Bokprojektet: 3

Författare
Kvinnor: 2
Män: 2
Duo: 2

Originalspråk (engelska): 2
Författare jag inte läst innan: 6
Biblioteksböcker: 6
Böcker i bokhyllan: -
Lånade av vänner: 1

Månadens bästa: Huset Longbourn
Månadens sämsta: -
Månadens överraskning: -
Månadens besvikelse: -
Månadens otäckaste: -

Kommentar:
Om månadens bästa: Jag älskar att få veta mer om de "på golvet".
Om månadens sämsta: Jag läste mest "fackböcker", och de tycker jag är svåra att bedöma som bra och dåliga... Så det var ingen av de skönlitterära böckerna som var dåliga.
Om månadens överraskning: Se "om månadens sämsta".
Om månadens besvikelse: Det var ju som sagt så få böcker jag läste och det var ingen som jag blev besviken på.
Om månadens otäckaste: Det var ju som sagt så få böcker jag läste och det var ingen som var otäck.

söndag 1 mars 2015

Huset Longbourn

Titel: Huset Longbourn
Författare: Jo Baker
Språk: Svenska (Engelska)
Genre: Skönlitteratur, Roman
Utgivningsår: 2013 (min utgåva: 2014)
Antal sidor: 414
Baksidetext: Det är tidig bykdag för tjänstefolket på Longbourn och jungfrun Sarahs köldskadade händer har redan spruckit och börjat blöda. Vardagsslitet, som styrs med järnvilja och ett ömt hjärta av hushållerskan mrs Hill, störs av den nye betjänten James ankomst.
     Var kommer han egentligen ifrån och varför har han hamnat hos just dem? Hans hemlighetsfulla förflutna förbryllar och påverkar alla i huset.

Huset Longbourn berättar tjänstefolkets historia i Jane Austens klassika roman Stolthet och fördom. I det georgianska England finns en parallell värld som de unga damerna Bennet i salongen på övervåningen aldrig kommer att veta något om - en värld av fattigdom och utsatthet, omänskliga arbetsförhållanden och brutala krig, men också oumbärlig vänskap och kärlek.

Min kommentar: Här får vi då alltså följa tjänstefolket på Longbourn. Och det var en fröjd att få lära känna dem lite bättre! Man känner ju familjen ganska Bennet ganska bra. Åtminstone döttrarna, och mrs Bennet. Mr Bennet träder också fram i den här boken. "Huset Longbourn" följer "Stolthet och fördom" och vi får liksom i bakgrunden följa Jane och Elizabeths romanser med mr Bingley och mr Darcy. Vi får självklart ta del av de andra systrarna. Men här får vi då se det ur tjänstefolkets synvinkel. Vi får följa med när det tvättas, lagas mat, promeneras till staden för att köpa skorosetter och allt vad det var.

Jag tycker det här är en väldigt lyckad spinoff av "Stolthet och fördom" och den får mig att vilja lära känna både tjänstefolket, som i vanliga fall bara, helt anonymt skymtar förbi. Jag vill även veta mer om familjen Bennet. Framför allt mr Bennet...

Betyg: 4