söndag 25 maj 2014

Colin Firth The Biography

Titel: Colin Firth The Biography
Språk: Engelska
Författare: Alison Maloney
Genre: Fakta, Biografi
Utgivningsår: 2011
Antal sidor: 256
Baksidetext: - 



Min kommentar: Jag erkänner. Jag lånade boken enbart för att den handlar om Colin Firth. Och förhoppningsvis skulle den innehålla en del bilder på honom. Och lite bilder finns det ju... Innehållet då. Vi får veta mer om privatpersonen Colin Firth, hans uppväxt, hur han kom in på skådespelarbanan (han är uppväxt i en akademisk miljö), vi får läsa om de filmer han spelat in fram till 2011, vilka var hans motspelare?, hans båda äktenskap... Ja, det är helt enkelt en biografi, om än unauthorized... Jag hade dock lite svårt att komma in i att det var på engelska, då det var ett tag sedan jag läste på engelska. Men när jag väl kom in i det så var det väldigt lättläst.

Men vad ger man då en biografi betyg? Den får en 3:a, jag blev inte direkt överväldigad, men den var samtidigt inte dålig på något vis...

lördag 24 maj 2014

Barnet som ingen ville ha

Titel: Barnet som ingen ville ha
Språk: Svenska
Författare: Jan-Erik Kjellberg
Genre: Fakta, Biografi
Utgivningsår: 2014
Antal sidor: 348
Baksidetext: Jan-Erik Kjellberg född 1924 oönskad, lämnad att dö, placerad i ett fosterhem, tillbakahållen, stundom älskad, ett resultat av kämpaglöd och tillfälligheter och med ett oerhört gott minne, så kan man sammanfatta författaren till denna unika bok.
     Röttle by blev under uppväxttiden den plats där Jan-Erik Kjellberg danades. Därifrån har författaren tydliga minnen av varje stuga, dess invånare och dessas olika karaktärer. Dåtidens syn på fosterbarn från såväl myndighetspersoner i samhälle och skola, som av människor i hans väg, präglade hela hans uppväxt. Längtan efter att godkännas av en far och svek som skadade det lilla som fanns av självförtroende, beskrivs som i en roman, men med kuslig realism och inlevelse.
     Boken ger tydlig inblick också i dåtida seder, sysslor och bruk från vardagsliv såväl som från högtider, från lekar såväl som från inträde i vuxenlivet. Många var de personer i Gränna som gav bestående intryck av värme, men också djupa ärr i den unga pojksjälen.
     Finska vinterkriget och dess förödande effekter är skildrade av Jan-Erik Kjellberg, som tog värvning för strid vid fronten. Från den militära enhet författaren tillhörde, är han det enda ögonvittne, som ännu lever då boken ges ut.
     Oljebranschen blev den yrkesgren som författaren kom att ägna sig åt och som han var stor del i uppbyggnaden av, men även inblandad i då branschen senare blev föremål för sammanslagningar.
     Sammanfattningsvis skildrar boken ett långt, innehållsrikt liv, i ett livets bergochdalbana.



Min kommentar: Det är alltid intressant att läsa om livshistorier, även om jag personligen kanske föredrar att läsa om kändisar, för att få veta mer om denne person. Vem är han eller hon egentligen? Men, nu har jag ju det här lilla bokprojektet som jag håller igång på sparlåga. Och hade jag inte haft det så hade jag inte fått läsa om Jan-Erik Kjellbergs mycket spännande levnadshistoria. För det är det. Tänk själv att födas av en ogift kvinna på 1920-talet... Nej, det var oftast inte att tänkas på. Istället skickade man iväg sina döttrar till förlossningshem, fast det sade man ju inte till familjen och släkten. Och långt bort skulle de skickas med, så ingen skulle känna igen den gravida kvinnan... I Jan-Eriks fall fick hans mor åka från Sundsvall ända ner till Skänninge i södra Östergötland. Förlossningshemmen var även behjälpliga att slussa barnen vidare efter förlossningen, också det så långt bort från mammans hemort som möjligt.

Huvudpersonen i den här boken hamnade så småningom i en fosterfamilj i Röttle och han berättar ganska så ingående om sin uppväxt där. När författaren berättar om varenda gård i Röttle och vem som bodde där, ja då tröttnade jag faktiskt lite, men det beror med all säkerhet på att jag inte har någon koppling till Röttle och jag har inte en susning om vem författaren pratar om.

Vi får sedan följa med Jan-Erik genom livet, skolgången, längtan efter att träffa sina biologiska föräldrar, hur han tar värvning och krigar vid fronten under Finska vinterkriget, blir förälskad, det civila livet efter militärtjänstgöringen.

Även om jag inte har någon som helst koppling till vare sig författaren, Röttle, Finska vinterkriget eller oljebranschen, så var det en intressant bok. Och ibland så trodde jag att jag faktiskt läste en roman, och inte en biografi

fredag 16 maj 2014

Hilsen fra Svalbard

Titel: Hilsen fra Svalbard
Språk: Norska
Författare: Birger Lövland/Gunnar Sandbo (red.)
Genre: Fakta, Geografi
Utgivningsår: 2011
Antal sidor: 269
Baksidetext: Hilsen fra Svalbard inneholder en enestående samling av postkort, frimerker og poststempler som formidler levende inntrykk fra Svalbards historie.
     Gjennom nesten 300 postkort får vi formidlet interessente og morsomme geografiske og historiske motiver, ikke minst fra den gryende turismen som begynte ved forrige århundreskifte. Postkortene viser også fascinerende motiver fra fangst- og kullgruvevirksomheten, og de mange polarekspedisjonene. Teksten på kortene sier også noe om hva folk opplevde og ville fortelle fra öygruppen.
     Postkortene, de förste datert 1895, og over 70 ulike stempler, samt alle norske og utenlandske frimerker med Svalbard-motiver, utgjör en unik og spennende del av norsk posthistorie. Birger Lövland og Gunnar Sandbo har i denne boka fått hjelp av Thor Björn Arlov, Susan Barr, Svein B. Lie, Per Kyrre Reymert, Kjell Mork og Morten Ruud til ett tett samspill mellom illustrasjoner og tekst.
     Hilsen fra Svalbard er et rikt illustrert verk og viktig bidrag till ny kunnskap om postkort, frimerker og poststempler fra Svalbard. Dette er en bok for alle med intresse for Svalbards kultur og historie.

Bilden är lånad från nätet


Min kommentar: Jag hade förväntat mig en bok med gamla vykort från Svalbard och inte så mycket mer än så. Men, boken är mer än så. Här får man ta del av nästan 300 vykort från Svalbard, det äldsta från 1895, men även se frimärken (de flesta med en isbjörn på) och poststämplar. Men, man får även ta del av Svalbards historia och utveckling, dels genom texterna i kapitlen, men även genom motiven på vykorten. Här finns förutom vykort med typiska "turistmotiv", även vykort som illustrerar de olika industrierna på Svalbard som jakt och kolgruvindustrin. Här finns även vykort från de otaliga polarexpeditioner som är gjorda, även Andrées Nordpolsexpedition finns med. Så klart. Konstigt vore ju annars.

Är man det minsta nyfiken på Svalbards historia så är det här en ypperlig bok, även om den är skriven på norska! Jag rekommenderar den verkligen.

onsdag 14 maj 2014

Bokklubben vid livets slut

Titel: Boken vid livets slut (The End of Your Life Book Club)
Språk: Svenska (engelska)
Författare: Will Schwalbe
Översättare: Charlotte Hjukström
Genre: Biografi
Utgivningsår: 2013
Antal sidor: 297
Baksidetext: "Vad är det du läser?" Det är frågan Will ställer till sin mamma, Mary Anne, när de sitter i väntrummet på cancermottagningen. Det är november 2007, kort efter att hon diagnosticerats med långt framskriden cancer.
     Detta är den sanna historien om en son och hans mamma, och om den bokklubb som under hennes sista tid i livet för dem närmare varandra. I takt med att sjukdomen sprider sig läggs bok efter bok till läslistan, och i de personliga samtalen kring böckerna får Will och Mary Anne en möjlighet att återupptäcka sina liv och lär känna varandra på ett nytt sätt. I bokklubbens sfär är de inte längre den sjuka och den friska, utan en mamma och en son som tillsammans upptäcker nya världar.
     Bokklubben vid livets slut är en ömsint hyllning till en älskad mamma,  och en inspirerande betraktelse över böckers förmåga att skapa mening och glädje ur kaos och förgängelse, att skänka oss tröst och vidga vår kunskap om oss själva och andra.

Min kommentar: Det här är en bok jag sneglat på ett tag, men ändå tvekat att läsa, då den ju ändå handlar om döden. Och det känns ju inte så jätteupplyftande när jag redan innan jag börjar läsa boken vet att Wills mamma Mary Anne dör. Men, det var ändå något som lockade med boken. Så jag tog tag i den och läste den. Och boken handlar så mycket mer än om döden. Den handlar om förhållandet mellan en mor och hennes son. Att hålla ihop familjen... Och om böcker såklart.

Jag tycker det är en otroligt fin bok, men ibland så glömmer jag bort att det är en verklig historia. Jag har liksom svårt att se den här familjen (framför allt mamman) har varit med om allt som man läser. Och även om jag redan från början visste hur det skulle sluta, så satt jag och hoppades att man skulle hitta ett botemedel till Mary Anne. Men, icke att förglömma, jag har fått sjukt många nya boktips!

Betyg: 3

fredag 9 maj 2014

Livets gåtor Jane Austen

Titel: Livets Gåtor Jane Austen
Författare: Vivi Edström
Språk: Svenska
Genre: Fakta, Biografi
Utgivningsår: 2009
Antal sidor: 366
Baksidetext: Tre eller fyra familjer i en by - det räcker för att icensätta en roman, förklarade Jane Austen en gång. Hon betonade också vikten av att som författare bara skriva om sådant man känner till. Och det var i sin närhet hon mötte alla dessa människor som hon med så skarp iakttagelseförmåga skildrat. Hon såg och noterade.



     Vad är det som gör Jane Austens böcker så spännande och aktuella ännu efter tvåhundra år? Vivi Edström har grävt djupt i Jane Austens författarfotspår. Hon har sett husen, byarna, städerna där Jane Austen hämtade sin inspiration. Hon följer Jane Austen i liv och dikt och analyserar romanerna och visar på dess modernitet, hur hennes figurer blir levande och allmängiltiga. Men framför allt betonar Vivi Edström hur rolig Jane Austen är, på samma gång drastisk, filosofisk och lekfull.


Min kommentar: I den här boken går författaren igenom Jane Austens verk. Hon tar upp kärnan i böckerna, beskriver karaktärerna, platserna, karaktärernas förhållanden till varandra. Det är en mycket genomarbetad bok, men man får komma ihåg att det är författarens personliga åsikter.

torsdag 8 maj 2014

Jönköpings promenader

Titel: Jönköpings promenader
Språk: Svenska
Författare: Agneta Åsgrim Berlin
Genre: Fakta, Hembygd
Utgivningsår: 1994
Antal sidor: 148
Baksidetext: - 




 



Min kommentar: Den här boken består av sex promenader i Jönköping, med tillhörande informationstext. Lite som en stadsvandring på egen hand. Men, boken fungerar lika bra hemma i läsfåtöljen om du kanske bara vill lära dig mer om Jönköpings historia. Eller för den delen, tänka tillbaka på tider som flytt. Nu när jag börjat grotta ner mej lite i Jönköpings historia så kände jag till en del, men en hel del nytt. Så den här boken lär ju finnas i min bokhylla inom kort! I år ska jag faktiskt försöka ge mig ut på de här promenaderna. En del har nog ändrats sen boken skrevs, men om inte annat så kanske jag kan få en inre blick hur det en gång sett ut! Storleksmässigt är det en bra bok. Den tar inte upp en alltför stor plats i min väska! =)

onsdag 7 maj 2014

Månens anförvant

Titel: Månens anförvant
Språk: Svensk
Författare: Niklas Rådström
Genre: Roman
Utgivningsår: 2010
Antal sidor: 349
Baksidetext: Den som för pennan i Niklas Rådströms Månens anförvant är Lorenzo Da Ponte, librettist till Mozarts tre mest kända operor, född jude, vigd katolsk präst, gift och minst sexbarnsfar, poet, spelare och äventyrare, vän med Giacomo Casanova, hovdiktare i Wien, teaterman och boktryckare i London, specerihandlare och vintillverkare i Philadelphia och den första professorn i italienska vid universitetet i New York.
     Niklas Rådströms roman, hans första på nästan ett decennium, är historien om ett närmast osannolikt rikt öde där Mozart spelar en central roll, men även en meditation över musik, kärlek, skapande och vad vi gör av våra liv.
     Månens anförvant är en storartad återkomst till romanen av en av våra främsta skönlitterära berättare.

Min kommentar: När den här boken valdes i vår bokcirkel och jag sedan fick den i min hand så hade jag ganska höga förhoppningar. Jag menar, boken handlar om 1700-talet, mannen bakom Mozarts tre stora "hits", Mozart, och musik. Framsidan är också fin, och titeln är ju helt underbar.

Men, så börjar jag läsa den, och den fångar mig inte alls. Språket i boken är helt enkelt för ansträngande/svårt för mig. Det är långa meningar som jag tvingas läsa om och om igen för att överhuvudtaget förstå vad som står. Ibland känns det faktiskt som att boken är översatt.

Det är alldeles för många (för mig i alla fall) personer att ha koll på. Det är Da Ponte själv, Mozart, bröder, barn, barnbarn, präster, kungar, Vivaldi, älskarinnor. En del personer har dessutom två namn. Jag vill gärna lära känna personerna lite när jag läser en bok, men det gör jag inte här. Det blir liksom bara en person till på listan. Det är ungefär samma sak med platsbeskrivningarna, vi får veta alla platser Da Ponte bott på, men ändå får jag ingen känsla av att jag är i Venedig, Wien, London eller vart det nu är han befinner sig.

När jag började läsa boken så var jag sjukt nyfiken på vem denna Lorenzo Da Ponte var för en person, men jag får ingen positiv bild av honom. Han är egocentrisk, och ser sig själv i huvudrollen hela tiden. Han är snabb att döma andra för deras misstag och snedsteg, men sina egna ser han inte. Det är alltid någon annans fel. Och varför måste han hela tiden flytta vidare? Men, vi får inte glömma att det är Da Ponte själv som berättar. Det här är hans sanning. Och kan vi ens veta om det har hänt? Och om det nu har hänt, så skulle jag gärna även få veta vad de andra säger om händelserna...

Jag hade velat veta mer om Mozart, och få ta mer del av musiken. För när boken tar upp just Mozart och musiken så lyfter den. Jag blir nyfiken och vill veta mer. Men, så hoppar man snabbt vidare i historien.

Jag vill verkligen gilla den här boken. Men, den når inte fram till mig. Vilket är synd. Sedan så kan det ju också vara så att då jag kände ett tvång att snabbt läsa ut boken då den skulle upp till diskussion, så hann jag inte riktigt ta mig tid att verkligen läsa den... Det är nog en sån bok som man inte bara läser igenom...

Betyg: 2

tisdag 6 maj 2014

Styggelsen

Titel: Styggelsen
Språk: Svenska
Författare: Amanda Hellberg
Genre: Roman, Skräck
Utgivningsår: 2008
Antal sidor: 168
Baksidetext: Maja är en helt vanlig kvinna, som år 2006 jobbar på en vårdcentral. Men under flera attacker av övernaturliga syner möter hon Singa, en ung flicka med klärvojanta gåvor, som under senare hälften av fyrtiotalet turnerade med sin far på olika marknader som andeskådare.
     Men Singa råkar illa ut då hon blir kidnappad av en tvivelaktig spiritistkyrka, som utnyttjar henne och hennes förmågor.

Styggelsen är Amanda Hellbergs skönlitterära debut. Det är en modern spökhistoria fylld av kringresande sällskap, marknader, spritistiska samfund och parapsykologiska lurendrejerier.


Min kommentar: Då jag på flera bokbloggar läst om Maja Grå av Amanda Hellberg, blev jag riktigt nyfiken på vad det är för böcker. Och då jag redan visste att det handlade om en (fristående) serie så var jag ju tvungen att läsa första boken först.


När jag läste att det är en skräckroman så trodde jag trots det inte att den skulle vara speciellt otäck. Men ack vad jag bedrog mig. Den är riktigt otäck bitvis. Psykologiskt otäck. Jag kommer på mig själv att jag ibland liksom håller boken långt ifrån mig. Och det är inte långt borta att jag får hålla en kudde framför ögonen... En kväll när jag läste den på bussen hem från en kompis så fick jag till och med lägga ifrån mig boken, för annars skulle jag inte kunna sova den natten.

Jag tycker att första delen är hemskast, den med Singa. Stackars flicka säger jag bara. Tänk vad folk kan göra mot andra.

Plus i kanten att Hellberg faktiskt skriver på västgötska emellanåt! Det är så gôtt att få läse lite rekti(er) svenska! Det gjorde mig absolut ingenting!

Om man tror att det här är en otäck bok på grund av bestialiska mord eller nåt sånt, så är man helt fel ute. Nej, den här boken handlar om övernaturlighet, och det i sig kan vara nog så otäckt...

Amanda har verkligen lyckats att skriva en skräckroman. Till och med bilden på framsidan är otäck!

Betyg: 4

måndag 5 maj 2014

Nådens omkrets

Titel: Nådens omkrets
Språk: Svenska (norska)
Författare: Jörgen Brekke
Översättare: Per Olaisen
Genre: Deckare
Utgivningsår: 2012
Antal sidor: 352
Baksidetext: "Hur föredrar du skalpellen - vass, ganska vass eller slö?"

År 1528 gör en ung, kringresande tiggarmunk ett kort stopp i Bergen innan han drar vidare norröver. Med sig tar han ett antal sylvassa barberarknivar och ett obehandlat skinn.
     Nästan femhundra år senare dyker det upp ett lik, halshugget och flått, på ett museum i Richmond, Virginia, och ytterligare ett i det dammiga bokvalvet på ett bibliotek i Trondheim. Båda morden verkar ha anknytning till Johannesboken, en uråldrig text skriven på pergament. De verkar också ha utförts av någon med tillgång till gamla barberarknivar.
     Den första kriminalromanen om den amerikanske mordutredaren Felicia Stone och den norske polisen Odd Singsaker är en historia om dissektion, gamla böcker, blodiga mord och svårläkta sår.


Min kommentar: Av någon anledning kände jag behovet av att låna en bok. Jag gick bort till deckarhyllan, då det var längesedan jag läste en deckare. Men då jag inte orkade stå och gå igenom hyllrad för hyllrad, så kikade jag på snurran. Nästan direkt får jag syn på den här boken. Och jag fastnade. Jag menar vi snackar 1500-talet, munk(ar?), bibliotek, museum... Den här boken måste jag bara läsa!

Det är en ganska klassisk deckare där nutid, blandas med dåtid, och på något sätt så hör alla delhistorier ihop. Vi har den erfarne polisen med alkoholproblem... Varför ska dessa utredare "alltid" vara glada i spriten? Bitvis är den ruskigt spännande. Lite makaber. Jag hade dock svårt att komma in i boken då den hoppade mellan Norge i nutid, USA i nutid, Norge dåtid, vi får följa tiggarmunkens liv... Men, när jag tagit mig igenom det här och jag fick kläm på "hoppen" fram och tillbaka i tiden så läste jag på av bara farten.

Som vanligt så fattade jag inte förrän i slutet vem som var mördaren utan jag misstänkte folk hej vilt i boken!

Den här boken är dock ingen jag rekommenderar för min bokcirkel, då mina medläsare där uppenbarligen inte gillar blodiga mord... Den här boken är med andra ord INGET för dem!

Betyg: 3

söndag 4 maj 2014

Månadsrapport: April

Har kommit in någon slags halvsvacka igen, vad gäller bokläsandet igen. Men jag kämpar på, och jag tar en bok i taget!

Antal böcker: 5

25 Jane Austen - Övertalning
26 Agneta Åsgrim - Jönköpings promenader
27 Jörgen Brekke - Nådens omkrets
28 Amanda Hellberg - Styggelsen
29 Vivi Edström - Livet enligt Jane Austen

Antal lästa sidor: 1 274
Genomsnitt/dag: 42,5
Genomsnitt/bok: 255

Roman: 3
Klassiker: 1
Fakta: 2

Bokprojektet: -
Kaosutmaningen: 2

Kvinnor: 4
Män: 1
Duo: -

Originalspråk (svenska): 3
Författare jag inte läst innan: 4
Biblioteksböcker: 4
Böcker i bokhyllan: 1

Månadens bästa: Övertalning
Månadens sämsta:  -
Månadens överraskning: Styggelsen
Månadens besvikelse: Nådens omkrets
Månadens otäckaste: Styggelsen

Kommentar:
Om månadens bästa: Övertalning kan mycket väl vara årets bok! Jag älskar den.

Om månadens sämsta: -

Om månadens överraskning: Jag har hört mycket om Amanda Hellberg och hennes böcker. Så jag var lite nervös att jag skulle bli besviken. Men icke. Jag blev positivt överraskad av Styggelsen.

Om månadens besvikelse: Anledningen till min besvikelse var att den innehöll det där typiska för en kriminalroman. En polis med alkoholproblem. Flera parallella historier. Både i nutid och dåtid. Jag hade hoppats på att få slippa de här stereotypiska delarna. Annars så var boken bra!

Om månadens otäckaste: Styggelsen var riktigt otäck. På baksidan står det att det är en skräckroman. Den var till och med så otäck att jag inte vågade läsa den på kvällen, innan jag skulle sova. En gång fick jag till och med lägga ifrån mig den på bussen där jag läste den! Precis som en skräckroman ska vara.

lördag 3 maj 2014

Övertalning


Titel: Övertalning (Persuation)
Språk: Svenska (engelska)
Författare: Jane Austen
Översättare: Jane Lundblad
Genre: Roman, Klassiker
Utgivningsår: 1996 (1818)
Antal sidor: 240
Baksidetext: "Sir Walter Elliot till Kellynch Hall i Somersethire var en man som aldrig för nöjes skull grep till någon annan bok än adelskalendern."

Så börjar Jane Austens roman, en pricksäker introduktion, lika berömd som den vi finner i hennes övriga verk.
Övertalning beskriver hur Anne Elliot, dotter till en adelsman, förmås bryta med den man hon fäst sig vid. När hon flera år senare återser honom tror hon att allt är för sent, men hon har under mellantiden genomgått en utveckling som lett henne till kritik av den egna familjen och av dess livsstil, och så småningom till en beredskap för ett annat slags tillvaro.

Jane Austen (1775-1817) räknas som en av de stora nyskaparna inom den europeiska romantraditionen. Hon var dotter till en kyrkoherde på landet och förde ett ganska händelselöst liv med familjeumgänge i trakten, avbruten av vistelser i badorten Bath. Jane Austens sex romaner utspelas alla i dessa historiska miljöer och präglas av hennes skarpsynthet för såväl psykologiska som sociala sammanhang.
Övertalning är hennes sista fullbordade roman och gavs ut postumt 1818. Det anses vara hennes mognaste verk och det som rymmer mest av personlig inlevelse.

Min kommentar: Det här är då Jane Austens sista färdigställda roman, men den gavs ut postumt. Och som det står på baksidan så håller jag med om att det här är hennes mognaste verk. Eller, det är så jag uppfattar den i alla fall. Boken handlar om Anne Elliot, 27 år gammal, adelsflicka, som för 8 år sedan bröt sin förlovning med Frederic Wentworth. Detta på inrådan av sin mors väninna... Då Annes far, levt lite över sina tillgångar (trots att han hör till adeln...), så tvingas man hyra ut sin egendom och själva flyttar hennes far och storasyster till Bath. Anne får inte följa med... Anne flyttar tillfälligt hem till sin syster och hennes familj. Anne återser så klart sin forna kärlek, då hans syster, tillsammans med sin man hyr Annes gamla hus. Det verkar som att Annes känslor inte har svalnat. Men kapten Wentworth däremot visar inga känslor mot Anne. Men, har man läst en Jane Austen-bok, så har man läst alla. Och redan innan jag läst ut första sidan så visste jag ju hur det skulle gå. Men, det gör mig faktiskt inget. Jag ville ändå veta varför Anne brutit förlovningen. Och hur de skulle hitta tillbaka till igen.

Av alla Austens hjältinnor så är nog Anne ändå min favorit. Och jag tycker synd om henne. Hon är helt osynlig för sin far och storasyster. Hennes lillasyster (ut)nyttjar henne som barnvakt till sina två vilda barn. Lillasystern har full sjå att vara sjuk... Den man hon älskar, som nu kommit tillbaka efter att ha gjort karriär i flottan, ser henne inte, och inte bara det, han flörtar hej vilt med en annan flicka... Men, på något sätt så accepterar Anne sin situation, och gör ändå det bästa av den. Hon verkar t.ex. trivas med att ta hand om sina systersöner.

När jag tänker efter så är det ingen i den här romanen som jag avskyr. Och kapten Wentworth. Jag tror minsann jag är kär i denna karl. Ja, han slår faktiskt Mr Darcy. Vem hade anat? Och, ja, det här är min favoritroman av Jane Austen. Stolthet och Fördom kommer dock inte långt efter. Jag är övertygad om att jag kommer plocka fram den här boken ur bokhyllan och läsa den om och om och om igen...

Betyg: 5