torsdag 10 april 2014

Minnen Människor Platser

Titel: Minnen Människor Platser Jönköpings stads historia
Språk: Svenska
Författare: Jönköpings Läns Museum
Genre: Fakta, Hembygd
Utgivningsår: 2010
Antal sidor: 160
Baksidetext: Minnen Människor Platser är en fristående katalog till utställningen om Jönköpings stads historia i Arkivhuset i Jönköping.
     I utställningen möter vi stadens spännande historia från dess grundande på 1200-talet fram till 2000-talet. Här framträder olika tiders visioner för staden och skildringar av människorna, deras liv och villkor. Utställningskatalogen innehåller korta artiklar om stadens liv genom tiderna, dels i sammanfattande form, dels i fördjupande texter. Berättelserna gör nedslag i Jönköpings över 700 år långa historia genom minnen, människor och platser.


Min kommentar: Som baksidetexten säger så är det här en utställningskatalog till den lokalhistoriska utställningen i Arkivhuset. Det är korta texter med inte så mycket lull-lull, vilket jag gillar. Här får man läsa om hur staden kom till, klostret, slottet, Jönköping brinner och mycket mer. Efter att ha besökt utställningen flera gånger så känner jag igen väldigt mycket redan vid första läsningen!

Även om en del saker upprepas så är det här en bok jag kan rekommendera, då den kort och koncist berättar om Jönköpings historia!

onsdag 9 april 2014

Jönköpings Kommun Landsbygden, en kulturhistorisk utredning

Titel: Jönköpings Kommun Landsbygden, en kulturhistorisk utredning.
Språk: Svenska
Författare: Jönköpings Läns Museum
Genre: Fakta, Hembygd
Utgivningsår: 1989
Antal sidor: 244
Baksidetext: -


Min kommentar: I min jakt på information om gamla hus och byggnader så kunde jag ju inte låta bli den här boken när jag var på Länsmuseet och kikade in bokrean. Boken är då en kulturhistorisk utredning och nu är man på landsbygden. Här har man plockat fram byggnader som är intressanta ur ett historiskt perspektiv. Man kan till exempel läsa om Drättinge och Lyckås gårdar och naturligtvis många fler i Jönköpings landsbygd.

Boken har några år på nacken, vilket märks både layoutmässigt och bildmässigt. Men detta är inget som stör mig. Vad jag däremot skulle önska är att man skulle göra en uppdatering. för det händer faktiskt att man trots allt river en byggnad eller bygger om dem...

fredag 4 april 2014

Vägen mot Bålberget

Titel: Vägen mot Bålberget
Språk: Svenska
Författare: Therése Söderlind
Genre: Skönlitteratur, Historisk roman
Utgivningsår: 2013
Antal sidor: 590
Baksidetext: Den här platsen har något att berätta
     En sensommardag 1975 går Jacke och hans tonårsdotter Veronica upp på Bålberget i hemtrakten Nyland vid Ångermanälven. Det sägs vara platsen där man avrättade häxor. Besöket blir kulmen på en kaotisk period som tagit Jacke tillbaka till barndomen och Veronica längre än så. Hennes farmors berättelser ska göra att historien om Bålberget inte lämnar henne ens som vuxen.
     Malin växer också upp i Nyland nära älvens utlopp i havet. Året är 1674 när hon rannsakas för trolldom. I fängelset tänker hon på sitt liv och på hur hon alltid fått kämpa mot mäns förtryck. Hon våndas också över sin otyglade dotter som rymmer hemifrån, gång på gång.
     Ett av ögonvittnena som pekat ut Malin är grannpojken Olof. Som alla barn fantiserar han mycket - inte minst om Malins dotter. Men gränsen mellan lek och allvar suddas ut när en äldre pojke dyker upp och berättar om en annan värld och om de krafter och väsen som befolkar den. Plötsligt finner sig Olof indragen i en fruktansvärd rättsprocess där ingen bemödar sig om att skilja mellan fantasi och verklighet.

Vägen mot Bålberget spänner en båge över tiden. Det är en roman om fyra människor - fyra öden - en bygd. Therése Söderlind har skrivit ett drama som, liksom den hyllade debutromanen "Norrlands svårmod", handlar om ursprung men också om att vara fångad i sin tid.
Min kommentar: Det är alltid spännande när den nya bokcirkelboken presenteras för gruppen. Man vet aldrig vad som väntar en. Den här boken har jag faktiskt kikat på några gånger själv. Jag är ju lite svag för historiska romaner, och häxprocesserna är självklart otäcka att läsa om, men det är ju samtidigt en spännande tid.

Den här boken är då indelat i fyra större kapitel. Varje kapitel har sin huvudperson som alla har släktband med varandra; Jacke, Malin, Veronica och Olof. Boken tar sin början 1975 och slutar 1740! Genom att huvudpersonerna berättar om sina liv och relationer till familj och omgivning får vi ta del av en spännande släkthistoria! Allt sker i skuggan av Bålberget där man på 1600-talet brände häxor på bål.

Språket i boken är ganska grovt, men författaren är duktig på att anpassa sitt språk utefter vem som är berättaren i boken. Jag var tex helt övertygad om att det är en man som skrivit första delen, då vi får följa Jacke. Sättet hon skriver på, hur vi får följa Jackes tankar, är enligt mig väldigt manligt. När vi sedan förflyttas tillbaka till Malin och 1600-talet så ändrar hon språket helt och hållet och hon får åtminstone mej att tro att jag är på 1600-talet.

Therése beskriver miljöerna väldigt bra, och jag kunde se framför mig hur de anklagade kvinnorna hade det i fångkistan, medan de väntade på sina domar. Jag fick dock ingen känsla för hur personerna ser ut. Ibland får man ju bara en bild framför sig, men inte den här gången...

Något som jag inte förväntat mig av den här boken var fokuset på sex. Det "bolades" både här och där genom boken. Jag funderar på vad det tillför boken? Och jag trodde det skulle handla mer om "häxeri", så det saknar jag! Och vad var egentligen arvet efter Malin??

Trots att boken är nästan 600 sidor lång så är det en del trådar som fortfarande är lösa? Jag vill veta mer om Veronica och mer om Olof och Segrids barn? De nämns nästan bara i förbifarten. Ett tag är det väldigt många personer att hålla reda på. Då är det ju tur att jag är med i den där bokcirkeln så vi får diskutera boken ordentligt. Har de andra snappat upp något som jag missat??

Låt er inte avskräckas av antalet sidor i boken, utan läs den!

Betyg: 4

torsdag 3 april 2014

Månadsrapport: Mars

Mars månad var inte ett dugg bättre vad gäller antalet lästa böcker än februari. Däremot hade jag ett par tungviktare på nästan 600 sidor per bok vilket åtminstone drar upp sidantalet något! Men, har man annat i livet som pockar på uppmärksamheten så har man. I mitt fall har det varit mycket på jobbet, så jag har helt enkelt inte orkat läsa på kvällarna... Och på bussen till och från jobbet har jag inte heller orkat läsa många sidor, annars är bussen en väldigt bra plats att läsa på!

Antal böcker: 5

Antal lästa sidor: 1 648
Genomsnitt/dag: 53
Genomsnitt/bok: 412

Barn-/ungdomsbok: 1
Hembygd: 1
Historisk roman: 1
Klassiker: 1
Noveller: 1

Bokprojektet: -
Kaosutmaningen: 3

Kvinnor: 3
Män: -
Duo: 1

Originalspråk (svenska): 3
Författare jag inte läst innan: 3
Biblioteksböcker: 3
Böcker i bokhyllan: 2
Ljudböcker: 1

Månadens bästa: Vägen mot Bålberget
Månadens sämsta: Kärlek Vänskap Hat
Månadens överraskning: -
Månadens besvikelse: -
Månadens otäckaste: Vägen mot Bålberget

Kommentar:
Om månadens bästa: Det var ganska jämnt mellan "Nyckeln" och "Vägen mot Bålberget", men den sistnämnda drog det något längre strået. Här är det både nutid och dåtid, och genom fyra fristående "delar" i boken så vävs så småningom 1600-talet och 2000-talet samman. En släkts levnadsöde knyts samman... Och så gillar jag ju historiska romaner.

Om månadens sämsta: "Kärlek Vänskap Hat" är väl egentligen inte dålig. Men noveller är inte riktigt min grej. Jag vill veta mer om karaktärerna osv. Den här novellsamlingen är även ojämn. Eller så tycker jag det för att jag läste boken från pärm till pärm. Vilket man egentligen inte ska göra. Men, är det en bokcirkelbok så är det!

Om månadens överraskning: -

Om månadens besvikelse: -

Om månadens otäckaste: "Vägen mot Bålberget" var inte otäck i den bemärkelsen att det är en skräckroman eller thriller. Nej, jag baserar det på den historiska delen i boken och sättet man behandlade de man anklagade för häxeri. Det finns även andra otäcka delar i boken. Men de får du läsa själv om.

onsdag 2 april 2014

Emma

Titel: Emma
Språk: Svenska (engelska)
Författare: Jane Austen
Översättare: Sonja Bergvall
Genre: Skönlitteratur, Roman, Klassiker
Utgivningsår: 1998 (1815)
Antal sidor: 591
Baksidetext: Emma Woodhouse är ung, vacker, rik och begåvad. Hon lever tillsammans med sin gamle far på ett gods utanför den lilla staden Highbury. Hennes dagar upptas av umgänge med släkt och vänner, middagsbjudningar och små utfärder, och hennes stora intresse är  att smida äktenskapsplaner - främst för sin skyddsling Harriet Smith.
     Emma har många goda idéer och gör allt för att de ska förverkligas, men hon finner plötsligt att hon har gjort de mest fatala misstag och försatt både sig själv och andra i pinsamma situationer. De rätta paren blir dock så småningom lyckligt och väl gifta, och en något dämpat Emma lovar sig själv att aldrig mer försöka ordna några partier.



Min kommentar: Det här är Jane Austens näst sista publicerade roman, och låt oss säga att jag inte sett en enda film eller läst en enda recension av/om Jane Austen och hennes verk, men hennes andra böcker, så kan jag ju säga att man börja känna igen ett mönster. De vanligaste ingredienserna finns där. Det som ändå är lite annorlunda att i den här boken så är att Emma Woodhouse är Jane Austens första hjältinna som inte har några ekonomiska problem. Däremot så tycker jag att hon är ganska omogen. Kanske inte så konstigt när hon är bortklemad av sin far. Man kan nästan säga att boken handlar om Emmas jakt på att få sina väninnor gifta, samtidigt som hon själv absolut inte tänker gifta sig. Jag tycker nog till och med att Emma är lite småelak emellanåt, men det har väl till hennes brist på erfarenhet att göra.

Språket är som alltid bra, och Jane lyckas återigen med konststycket att berätta om hur livet tedde sig på engelska landsbygden under slutet av 1700-talet. Det är så jag ser miljöerna framför mig. Och återigen så är temat än idag högst aktuellt. Jag gillar att en bok som är utgiven i början av 1800-talet fortfarande är aktuell!

Jag gillar den här boken. Och den får näst högsta betyget, en 4!!