tisdag 26 november 2013

Morgon i Jenin

Titel: Morgon i Jenin
Språk: Svenska
Författare: Susan Abulhawa
Genre: Skönlitteratur
Utgivningsår: 2010
Antal sidor: 383 sidor
Baksidetext: Här står vi nu. Jag känner ett oförklarligt lugn. Men han skjuter inte. Han blinkar hårt. Jag ser hela mitt liv flimra, blinka och ta gestalt. Mina ögon spärras upp i fasa när jag får syn på min dotter som kommer gående genom krypskyttarnas synfält.
     Amal Abulheja är på besök i sin barndoms Jenin på Västbanken tillsammans med sin dotter Sara då Israel oväntat gör en räd in i det palestinska flyktinglägret. När stora delar av lägret jämnas med marken kastas Amal tillbaka in i det förflutna, till 1967 och tiden för sexdagarskriget, då hennes egen far dödades, hennes bror gick under jorden och hennes mor långsamt slöt sig inom sig av sorg.
     Morgon i Jenin är Amals dramatiska berättelse om den palestinska släkten Abulhejas skiftande levnadsöden och en hyllning till den besynnerligt starka, men ordlösa kärlek, som får släkten att hålla ihop under fyra generationer trots svåra förluster och umbäranden.

Lägg till bildtext
Min kommentar: Den här boken har jag haft ett tag i min bokhylla. Jag har velat läsa den, men ändå inte. För jag är/var rädd att jag skulle bli arg/upprörd/ledsen när jag läser boken. Och då måste jag liksom vara på rätt humör. Men det där rätta humöret har liksom inte infunnit sig. Men, så drogs den här boken i vår bokcirkel och det var bara att plocka ur den bokhyllan.
I den här boken får vi följa den palestinska flickan (kvinnan) Amal, från före hennes födelse, barndom, ungdom och vuxen ålder, och hennes liv i Palestina, Västbanken och USA. Vi lär också känna hennes släktingar och vänner.

Det är en grym och otäck bok. Kanske lite mer otäck än jag förväntat mig, men jag kunde ändå inte släppa från mig boken, utan jag läste ut den på två dygn. Detta trots att jag emellanåt bara ville stoppa tillbaka boken i bokhyllan eller helt enkelt bränna den. För att slippa läsa om krigets elände helt enkelt. Hade det inte varit för att det var just vår bokcirkelsbok så hade jag nog slutat läsa den. För att slippa ta del av allt elände. Boken är fantastiskt skriven och den lämnar ingen oberörd.

Och boken gjorde mig arg/upprörd/ledsen precis som jag förutspådde. Men, jag ångrar inte att jag läste boken, även om jag bara får ta del av hur den ena sidan ser på det. Jag fick flera gånger påminna mig själv om att det här är en fiktiv story och inte en självbiografisk bok, hade det varit det ja då hade jag nog fasiken gett upp boken. Det hade varit alldeles för tungt att läsa!

Betyg: 5!

måndag 25 november 2013

Vättern: öar - båtar - fiske

Titel: Vättern: öar - båtar - fiske
Språk: Svenska
Författare: Anders Åkerberg
Genre: Fakta, Geografi
Utgivningsår: 2010
Antal sidor: 205 sidor
Baksidetext: Vättern har över 800 öar. Många av dem har trots sin ringa storlek varit bebodda helt fram till våra dagar.
     Sjön har också varit arbetsplats för otaliga skeppare, fiskare, fyrvaktare och liknande. Råbockar, slupar och galeaser har seglat med kalksten, malm och jordbruksprodukter.
     Vättersnipor har använts till både fiske och transporter av folk. I krösabåtar seglade man från Tiveden med bär och annat till marknaderna i både Motala och Vadstena.
     Författaren tar oss med till många av de mera okända platserna runt sjön och låter oss möta människor som ofta levt hela sitt liv på och kring sjön.


Min kommentar: Tja, vad ska man säga. Baksidetexten säger liksom allt. Boken tar upp några av sjöns öar, båtarna som seglats/körts på sjön, och fisket. Då jag inte är så förtjust i fiskar och fiske, så lade jag inte så vidare värst stor energi vid det kapitlet, som dessutom var ganska långt. Men, det är väl fördelen med sådana här böcker. Man behöver inte läsa alla kapitel lika noga.

Den här boken skulle jag kunna tänka mig att ge till någon äldre person med någon anknytning till Vättern. Det känns lite som en bok som får en att minnas tillbaka i livet... En helt ok bok, men personligen hade jag nog uppskattat en om tex Trollhätte Kanal eller något sånt, men det är kanske inte så konstigt, eftersom jag är från Trollhättan...

onsdag 20 november 2013

Världsarv människans mästerverk

Titel: Världsarv människans mästerverk
Språk: Svenska
Författare: Peter Hanneberg
Genre: Fakta, Geografi
Utgivningsår: 2012
Antal sidor: 320 sidor
Baksidetext: 100 kulturarv i världen. Detta är en bok om dödliga byggnadsverk och uråldriga kulturer, om människans skaparkraft och förstörelselusta, om konst och makt, godhet och ondska. Peter Hanneberg har rest jorden runt för att i text och bild dokumentera de kulturvärldsarv som Unesco har utsett som omistliga. Han skildrar hundra av de mest fantastiska kulturarven och tar oss samtidigt med på en världsomspännande resa till 45 länder på 6 kontinenter.


Min kommentar: Vad gäller den här boken så fastnade jag för framsidan, då jag såg den i en bokhandel. Men då den kostar lite pengar så gick jag in på bibblan och kollade om den kanske fanns där, och se det gjorde den. Lånade hem boken, och jag blev blown away av bilderna. Texterna brydde jag mig knappt om... Här kan vi bl.a. läsa om Gamla Jerusalem, Kinesiska muren, Jelling, Vatikanen och Skogskyrkogården. Det här är ännu en bok jag vill ha i min bokhylla. Om inte annat för de fina bilderna!

tisdag 19 november 2013

Sveriges 100 märkligaste sevärdheter

Titel: Sveriges 100 märkligaste sevärdheter
Språk: Svenska
Författare: Fredrik Kullberg
Genre: Fakta, Geografi
Utgivningsår: 2010
Antal sidor: 128 sidor
Baksidetext: I vårt avlånga land ryms fler udda platser än man kanske anar - vissa omskrivna, andra mer okända. Låt dig här guidas till 100 märkliga sevärdheter, allt från ufomonument, trädgårdstomtar, kinesiska drakar och märkliga konstinstallationer till udda boende i träd, flygplan, under vatten och i gruva. Författaren har också tagit sig an den digra uppgiften att rangordna alla konstigheter och utse en vinnare.


Min kommentar: Den här boken tar upp sevärdheter som bilkyrkogården i Kyrkö mosse, Zlatan Court i Malmö, Ufo-monumentet i Ängelholm, Badbryggan i Bjärred, Agentmuseet i Nybro och Malmska valen i Göteborg, för att nämna några få. Det här är en kul guidebok, som tar upp de där sevärdheterna som inte finns med i de vanliga guideböckerna!

måndag 18 november 2013

Northanger Abbey

Titel: Northanger Abbey
Språk: Engelska
Författare: Jane Austen
Genre: Romantik
Utgivningsår: 1818
Antal sidor: Ljudbok (inläst av Joanna Lumley)
Baksidetext: Northanger Abbey, a satire och Gothic melodrama, is one of Jane Austen's most popular works. When Cathrine Morland is launched into the politics and pitfalls of the Bath social season she behaves with the cheerful open-mindedness of one of Jane Austen's most eligible classic heroines.



Min kommentar: Det här är om jag inte fattat det helt fel Jane Austens första roman, men den gavs inte ut förrän efter hennes död. Den handlar om Cathrine Morland som får följa med sina grannar Mr och Mrs Allen till Bath för några veckor. Catherine lär ganska snart känna Isabella Thorpe som blir en väldig god vän. På en bal blir hon presenterad för Henry Tilney och möter även dennes syster Eleanor som hon blir vän med. Cathrine blir erbjuden att följa med Eleanor till godset där hon bor, Northanger Abbey... Northanger Abbey är som klippt och skuret ur någon av de gotiska romaner som Cathrine älskar...

Jag tycker att det märks i språket att det här är ett av Austens tidigaste verk, det känns inte riktigt riktigt som Jane Austen, även om alla element finns här! Vi har prästen, militären (visst finns det väl militärer med i bilden?), hjältinnan som går lite mot strömmen och inte bara rättar sig i ledet, den lite oförståndiga mfl...

Jag gav mig in i boken med liv och lust då jag fick för mig att jag ska minsann läsa Jane Austens verk. På originalspråket. Har dock bara tagit mig igenom Northanger Abbey på originalspråket. När jag skulle ge mig i kast med Sense and Sensibility i Jane Austencirkeln, började jag på engelska, men fick erkänna mig besegrad och så fick jag börja läsa den på svenska. Dock hann jag inte klart boken innan vi skulle diskutera den... Pride and Prejudice hade jag redan hemma på svenska och då tyckte jag det var onödigt att låna den på engelska bara för att... Men åter till Northanger Abbey. För att få en liten repetition av boken inför Jane Austencirkeln så valde jag att låna den som ljudbok. Jag hittade en version där Joanna Lumley (Helt Hysteriskt) läste boken. Och, det var helt rätt val av inläsare. Även om jag läst boken innan så var jag fast. Det var till och med så att jag glömde jobba ibland (jag lyssnade nämligen på boken på jobbet innan vi öppnade)!

Betyg: 3

söndag 17 november 2013

Stockholm gata för gata

Titel: Stockholm gata för gata
Språk: Svenska
Författare: Michael Masover
Genre: Fakta, Geografi
Utgivningsår: 2012
Antal sidor: 239 sidor
Baksidetext: Vampyrmord, Beatlesbesök och August Strindberg
     Följ med på en guidad tur utöver det vanliga! Till verklighetens och fiktionens Stockholm. En del känner du igen, annat är nytt. Vissa faktauppgifter har aldrig förut publicerats.
     Visste du att punkbandet Six Pistols hade en spelning på gamla kårhuset? Eller att Lenin en tid bodde på Rörstrandsgatan? Är du nyfiken på var Milleniumfilmerna spelades in? Vampyrmordet - var ägde det rum? Vilka platser besökte Beatles när de var här på 60-talet? Var bodde Garbo, Strindberg och Bellman?
     Läs boken hemma eller bär den med dig på stan - det är nämligen stor chans att du passerar några av de drygt 650 platserna och adresserna i boken. Med hjälp av kartorna kan du enkelt se vad som hänt i olika områden och gå någon av bokens promenader. Eller bläddra dig fram till en specifik gata.


Min kommentar: Har man varit i Stockholm x antal gånger och man betat av de "traditionella" sevärdheterna och nu vill upptäcka något "nytt" är det här den perfekta guideboken. Och jag tror faktiskt att den passar även de som bor i Stockholm för här finns massa spännande saker att uppleva! Jag älskar boken, och vill självklart ha den i min bokhylla, så den står uppskriven på min önskelista!

Betyg: 5

lördag 16 november 2013

Fritt fall

Titel: Fritt fall
Språk: Svenska
Författare: Allan Johansson
Genre: Historisk roman
Utgivningsår: 2011
Antal sidor: 416
Baksidetext: 1859 bor det ungefär 1700 personer i Trollhättans by. Det är fler än i många svenska städer vid samma tidpunkt. Anläggandet av två sluss- och kanalleder genom samhället, och etableringen av Trollhättans Mekaniska Verkstad & Gjuteri 1847 är starkt bidragande orsaker till folkökningen. Sågar, kvarnar och andra småindustrier längs de fortfarande orörda Trollhättefallen har fått sällskap och konkurrens i älvrummet.
     Efter goda år i Sverige under hela 1850-talet stannar plötsligt den ekonomiska utvecklingen upp 1858. I Trollhättan tvingas framför allt "Verkstan" dra i nödbromsen.
     Det är i detta läge, i början av 1859 som en dramatisk händelse får torparen att hitta nya försörjningsmöjligheter. Med sig har sina båda äldsta söner. Hustrun Josefina och fyra yngre barn stannar kvar i torpet någon mil utanför Trollhättan.
     Ute i stora världen är det fortfarande två år kvar innan amerikanska inbördeskriget bryter ut, och Sverige har sedan 15 år befunnit sig i union med Norge.
Min kommentar: Jag fick upp ögonen för den här boken redan för ett par år sedan faktiskt, då jag var hemma i Trollhättan. Redan då ville jag läsa boken och önskade mig den i julklapp. Men jag fick den aldrig... Men så för ett par-tre veckor sedan kom jag på den briljanta idén att fjärrlåna boken! Sagt och gjort, jag knegade upp till biblioteket som ligger en trappa upp från min arbetsplats och frågade om de inte kunde fjärrlåna boken åt mig, och mindre än en vecka senare hade jag boken i min hand!

Boken utspelar sig då i mina hemtrakter Trollhättan, och under en väldigt spännande tid i Trollhättans historia 1850-1860-talet. Det händer så otroligt mycket i min hemstad vid den här tiden. Man börjar gå från en liten bondby till en stad (även om det dröjer till 1916 innan man får stadsrättigheter).

Vi får följa Edvin och hans familjs öden och äventyr dels i torpet i Åsaka, i Trollhättan och faktiskt ute i vida världen! Det hela börjar med att en björn går genom taket på fähuset och dödar familjens enda ko! Nu måste Edvin hitta ett sätt att försörja sig och sin familj. Edvin vet också att det i Trollhättan finns arbetstillfällen. Han tar med sig sina äldsta söner Johan och Oskar, men innan de kommer in till Trollhättan så följer Oskar med Isak som de möter på vägen till Göteborg där han mönstrar på ett skepp och hamnar i England...

Som Trollhättetös (och intresserad av historia och hembygd) så var det en fröjd att läsa boken. Jag hade redan i början på känn att familjen Andreasson bodde någonstans i Åsakatrakten, och alla platser som beskrivs vet jag ju vart de finns någonstans på riktigt; Bryggum, Halltorp, Stavereds Mosse, Önan, Toppön, Mekaniska Verkstan, Hotell Utsikten, Grand Hotel, Slätthult... Det var som att gå omkring hemmavid, även om jag inte levde på den här tiden. Men genom att kika på gamla bilder från Trollhättan så kunde jag se miljöerna framför mig!

Betyget dras dock ner något pga att det är lite ryckigt emellanåt. Vissa delar beskrivs väldigt ingående, för att nästa sedan bara behandlas med några rader, och för mig så känns det som att jag inte får veta hela historien. Det är ett par saker till som drar ner betyget men om jag skriver det här så avslöjar jag hela storyn, och det vill jag inte...

Betyg: 3,5

torsdag 14 november 2013

att komma hem

Titel: att komma hem en trollsaga
Språk: Svenska
Författare: Ludmila Lagesson-Andrasko
Utgivningsår: 2011
Antal sidor: 64
Baksidetext: -

Min kommentar: Författaren har här målat/ritat diverse troll i olika tekniker och sedan skrivit små texter till varje bild, och har sedan ställt samman dem till en berättelse.

Den här boken/häftet har jag hållt i många gånger när jag städat butiken. Men jag har aldrig fått för mig att öppna den och kika igenom. Inte förrän nu. Och det här är en sån där bok som jag inte förstår. Varför är den gjord? Och för vem? Teckningarna/målningarna som författaren gjort är som klippt och skurna till en utställning. Texterna till ger det en extra dimenson och skulle åtminstone fånga mig. Tyvärr gör inte boken det. Den är för mig intetsägande och ganska anonym.

tisdag 12 november 2013

Ett Solvarv i Gränna 2013

Titel: Ett Solvarv i Gränna 2013
Språk: Svenska
Författare: Grenna Hembygdsförening
Utgivningsår: 2013
Antal sidor: 244
Baksidetext: -

Min kommentar: Det här var den sista "Ett Solvarv i Gränna". Jag har nu läst 41 st och 4 445 sidor (om jag räknat rätt) av "Ett Solvarv i Gränna". Och då jag ju "avbrutit" projektet så känns det skönt att ett delmål är avklarat i alla fall. Att läsa alla "Ett Solvarv i Gränna".

2013 års upplaga tema är Andra Världskrigets ofredsår. Man får dels följa Andra Världskrigets utveckling, dels får vi veta hur livet kunde te sig i Grännaområdet. Även om kapitlet/artikeln "Ofredsåren" var väldigt långt, så var det riktigt spännande. Ibland trodde jag att jag läste en roman... Jag var ju tvungen att veta hur det skulle gå för pappa Emil...

Man får även läsa ett nytryck av "Ett Solvarv i Gränna årgång 3"

Men vad hände då under 2012? Jo bland annat detta:
Januari: Hembygdsföreningen i Gränna fyller 100 år. Eldsjälars arbete 1912 och framåt har resulterat i Friluftsmuseet på Grännaberget, bevarandet av Rasmus och Jerusalems kvarnar i Röttle, Franckska Gården, samt Grenna Museum.

Alf Svensson på hemmaplan berättar om människor, politik och musik på pensionärernas Träffpunkt Baronen.

10-årsjubileum firas på Baronen, en plats för daglediga att träffas på tre dagar i veckan. - Daglediga minsann... Fint ord för pensionärer...

Februari: Gruvobjekt vid Norra Kärr väcker intresse. 150  samlades för en första information till allmänheten. Jordartsmetaller av stort intresse för elektronikindustrin med flera användningsområden finns att bryta.

Boken "The Ice Balloon" har gett stort genomslag i världen. Film om Andrées polarfärd visas på BBC Worlds TV-kanal - den bästa tänkbara marknadsföring, enligt museichef Håkan Jorikson - dessutom gratis.

Mars: Grännaberget ska lysas upp som ett led i det kommundelsutvecklingsprojekt som pågår, med Lena Claesson från stadsbyggnadskontoret som drivande kraft. Trottoarerna skall få enhetlig beläggning av smågatsten i kvarteret mitt för torget.

April: Vårmarknad hölls i hamnallén istället för torget, eftersom det senare planerats om för mer ordnad parkering, samt tillgänglighet för fotgängare på ett säkert sätt. Tradition sedan flera hundra år har därmed brutits.

Skadegörelse vid Skogstornet, mycket av trivselanordningar förstörda.

Maj: 50 år sedan E4 kom till Vätterleden.

Stora förhoppningar på Grännastrandens campingplats. Utveckling beräknas ske i samarbete med företagare i Gränna.

Juni: Ann Edlund öppnar idéträdgård på Ängs gård, för allmänheten. I sädesmagasinet finns loppis, butik och ateljé.

Juli: Munter start trots mörka moln i allsången. Allsångsprogrammet från hamnen sänds i Sveriges Radio P4. Några artister som gästar Allsången 2012 är Louise Hoffsten, Jessika Andersson, Torsten Flinck med flera. Rolf von Otter sjöng sin Granna Gränna till publikens förtjusning.

Vätternrundan blev rekordrunda. Rekordmånga hade anmälts 23 307 stycken. 2 250 tvingades bryta på grund av piskande kallt regn. En man avled av hjärtattack. - Fast visst äger Vätternrundan rum i juni??

Brahehus räddas från ras. Renoveras för tre millioner, eftersom ruinen hotades förstöras. Den västra yttersidan av muren har inte gjorts något vid på 50 år. Cementbruk andas inte utan stänger in fukten. Tidigare renoveringar har delvis gjorts med cement i mening att det skulle bli varaktigt hållbart.

Ny toalett för turisternas behov efter många års intensiva påtryckningar på kommunen. Offentlig toalett dygnet runt har varit hett eftertraktat särskilt under turistsäsong. Kommunalrådet Mats Green invigde och Inger Krantz och George Svensson, båda ivriga pådrivare, rev toalettpappret motsvarande blågult band.

Ebba Brahe körde in i kajen. Fyra skadade fördes till sjukhus. Propellern lydde inte, men anledningen är oklar.

Gamla riksettan stängdes av efter jordskred från Vretaholm på grund av det myckna regnet.

Östra Vätterbranterna förklarat som biosfärområde. Det senare innebär att naturvetenskaplig forskning samverkar med samhällsvetenskaplig forskning inom det internationella nätverket av biosfärområden. Hela programmet ligger under UNESCO och Östra Vätterbranterna är det femte området. Övriga är Blekinge arkipelag, Vänerskärgården, Älvlandskapet Nedre Dalälven, samt Kristianstads vattenrike.

Augusti: Gränna en attraktion fattigare. Efter tolv år läggs Tryckerimuseet ner, ett museum uppbyggt för att Grännabor och turister ska kunna ta del av hur boktryckarkonsten vuxit fram och hur bokstav för bokstav placerads in i maskin för att ge det tryck man önskar. Datorer har numera tagit över det manuella arbetet. 31 oktober stänger museet som funnits i gamla Pedagogins lokaler, som också varit småskola och handelsskola.

Gräset växer på Grännaberget men ingen vill klippa.

September: Hjulångaren Eric Nordevall II anländer till Gränna hamn. Det är första gången i Gränna hamns drygt 150-åriga historia en hjulångare gästar hamnen, så vitt man vet.

Örnemarks ballong åter på väg upp i rondellen vid Galgen. Den är en viktig symbol för Gränna anser Gränna Näringslivsförening som tagit inititativet till reparationen. Konstruktionen är nu av järn och mer hållbar.

Oktober: Vårdkasar tända för Vätterns vatten. Flygbombningar hotar att förstöra Vättern som dricksvattentäkt.

Röttle byalag 50 år.

November: Smålandsgården läggs ner. Efter flera tuffa strider om testamentets tolkning, lämnar Frälsningsarmén anläggningen. Systrarna Ester Emilia Falk och Annie Falk-Persson byggde kuranstalten, klar 1933. De donerade den före sin död till Frälsningsarmén. Striden gäller stiftelsebildning eller ej och vilken verksamhet som bör bedrivas.

December: Ny detaljplan för Grännastrandens Camping och del av ny infartsgata till Gränna hamn klubbad av stadsfullmäktige.

Gruvbolaget får bakläxa på ansökan av länsstyrelsen som vill ha klarhet i ett flertal frågor.

måndag 11 november 2013

Ett Solvarv i Gränna 2012

Titel: Ett Solvarv i Gränna 2012
Språk: Svenska
Författare: Grenna Hembygdsförening
Utgivningsår: 2012
Antal sidor:  202

Baksidetext: -

Min kommentar: Den här upplagan var faktiskt en av de mest lättlästa. Varför vet jag inte. Kanske för att det inte var så värst många personskildringar. Eller hur svårt det var att växa upp/leva "förr i tiden"...

Man kan bland annat läsa: Ett Solvarv i Gränna - Nytryck 1:a och 2:a årgången, Grenna Hembygdsförening 100 år 1912-2012, Gränna vid tiden för Grenna Hembygdsförenings start, Idéerna bakom Grennaskolan...

Under 2011 kan man bland annat läsa att följande skedde:

Januari: Smålandsgården perfekt för den lilla söndagsutflykten. Läget vid Ören lockar gäster till renoverade rum i gammal stil.

Isterbandet har blivit känt. Saluhallar i Stockholm är viktigaste kunderna för Hugos Chark. Nicklas Sjöberg tillverkar.

Februari: Ballongfest över förväntan. Kalasväder och hela 16 ballonger gjorde minnesdagen till Andrées ära till succée. Segrande pilot blev Janne Nilsson från Ballongklubben, detta för tredje gången.

Mars: Plats för fler turister i Gränna. Marianne och Bengt Larsson utvidgar till 19 rum, samt konferenslokal för tjugofem personer i och med köpet av Brahegatan 3, där Gränna Glasmästeri tidigare hyrde lokaler.

April: Ny färja 2013 osäkert. Förtur kommer gälla. Statlig färja eller kommunalt övertagande diskuteras ännu, liksom om leden ska räknas som allmän väg och därmed vara avgiftsfri. Frågan aktuell redan på 1930-talet.

Glasstillverkning öppnas i Tygbitens lokaler bredvid Tempo som öppnar till påsk. På andra våningen inreds en liten bokhandel som ersättning för den gamla nedlagda, säger Anders Ahlenius och Susanne Lundell som även driver Krysset i Ölmstad.

Vändning för handeln. Tommy Karlsson och Ann-Charlott Johansson nyöppnar Tempo i fräsch lokal i slutet av april. Peter Ottosson med hustrun Anna vilka driver Matlust Butik och Catering, öppnar outletbutik med detaljer för köksinredningar, där silversmeden hade lokal, söder om Palms Järnhandel. Klädaffär för modemedvetna damer mellan 20 och 45 år, öppnar jämte Grenna Polkagriskokeri där tidigare en interiörbutik legat.

Maj: Olle trycket på för ny GT. Olle Larsson som driver Grenna Tryckerimuseum kan glädjas åt att den Gränna Tidning som han kämpat ska "återupstå" inför turistsäsong, nu utkommer för tionde året i rad. Den har blivit efterlängtad av näringsidkare som annonsorgan och bland läsare stor succé.

Amalias Hus; nästa generation tar över. Dottern Caroline Larsson och mågen Joakim Karlsson satsar på konferenser och bröllop. "Viktoriasviten" har tillkommit efter att kronprinsessan Viktoria var gäst 2010.

Brahehus ska renoveras. Förra gången det skedde var 1984-1985 då fönsteröppningarna göts om och kläddes med betongtegel som överputsades.

Stjärnkockar ska laga mat i Gränna. Tillsammans med TV4 gör kocken Tommy Myllymäki och vinexperten Jens Dolk en rundtur i Sverige med nedslag i Grännaskolans park v 29.

Juni: Polkagrisar tar över världen? Jonas Walldow och Damo Sundvall ska sköta Polkapojkarnas butik och polkagriskokeri i Gamla Stan, Stockholm, det första kokeriet utanför Gränna.

Juli: Blomsterträdgården i hamnallén kommer att invigas och heta Gröna Rummet. Ideella krafter planerar och sköter området som också fått ett litet vindskydd som kan användas som scen, av kommunen.

Besöksrekord hos Allsång i Gränna. Eldkvarn med Plura lockade fram sol och publik.

Augusti: Dyrt sprinklersystem räddade känt turistmål - Kumlabykyrkan. Ett krav för fortsatta besök i det populära tornet.

Gränna Glasbruk stängs tillfälligt under hösten. Vi söker nya som vill ta vid, vi är för gamla. Turisterna kräver mer än bara glasblåsning; servering, underhållning, uppvisning mm och det orkar vi inte med längre, säger 78-årige Germano Padoan och Lennart Adamsson 70 år nästa gång.

September: Gränna utvecklas med ökad tillgänglighet. Gruppen för kommundelsutveckling satsar på torget, trottoarerna, offentlig central toalett och en renare badlagun, samt iordningsställer ytor mot hamnen för diverse fritidsaktiviteter.

Polkagrisar hjälper barn. Tolv polkagrisbagare har gått samman med hjälp av Marina Andersson som fått dem att skänka minst två polkagriskok till förmån för Världens barn, samtidigt som bagarna (och Gränna) får uppmärksamhet.

November: Nytt utseende på Gränna torg. Mötesplats har gjorts i mitten, fri från biltrafik. Promenadvänligt stråk med bänkar från trappan upp till sittplatser vid bysten av Per Brahe d.y. är resultatet av idéer från den kommundelsutvecklingsgrupp som sammanträtt under ledning av Lena Claesson från Jönköpings kommun. Trots förändringen finns samma antal parkeringsplatser, men torget kan inte korsas med bil. - Promenadvänligt och promenadvänligt vill jag säga. Torget lutar fortfarande rejält och det är fortfarande gatsten/kullersten på torget. Så jag vill inte påstå att det är speciellt gåvänligt. Ja förutom att man då slipper bilarna där i mitten av torget då...

Museigäster får sova över i exakt Antarktiskopia, tre rum och kök på 25 kvadratmeter, inne på museets gård. Kopian är fullskalig av Nordenskjölds vinterkvarter på Antarktis, expeditionen 1901-1903.

Fattighuset på väg att säljas. Byggdes 1831 som hem åt åldringar och behövande. Användes till 1907, blev sedan privatägd, ägd av kommunen. Uthusmagasin användes som likbod och vedbod. Renovering bör ske i samråd med byggnadsantikvarie.

December: Kvinnorna rycker ut i Gränna. Katarina Andersson och Helena Gustavsson har anställts som första kvinnliga deltidsbrandmän i Gränna någonsin. Platschef Kenneth Hermansson nyanställer samtidigt Joakim Karlsson som ny i kåren.

söndag 10 november 2013

Ett Solvarv i Gränna 2011

Titel: Ett Solvarv i Gränna 2011
Språk: Svenska
Författare: Grenna Hembygdsförening
Utgivningsår: 2011
Antal sidor: 204
Baksidetext: -

Min kommentar: Den här årgången tar upp något som redaktionen för "Solvarvet" har saknat, nämligen det kvinnliga berättandet - om kvinnor, eller av kvinnor. Fast självklart får man klämma in något annat med. Det går ju inte för sig att HELA Solvarvet handlade om kvinnor...

I årets upplaga kan man bland annat läsa följande artiklar: Något av vad en kvinna förväntades kunna - bakning, Brödbak förr, Fotograf Anna-Lisa Rythén maka till Osse Gustafsson, Symöte på Bunnströms Södergård, Amaliapriset till kvinnliga företagare i Gränna, Firandet av Grenna Hantverksförening 100 år, Funderingar kring hästens utträde och traktorns inträde i jord- och skogsbruk, samt andra minnesfragment från tid som flytt...

Vad hände då under 2010, jo bland annat följande:
Februari: Förvirrad man hittades vid hamnen av busschaufför klockan fem på morgonen. Detta är tredje gången på ett par år som personer lyckas ta sig ut från Äldreboendet. Personalen var upptagen med annat och hörde inte telefon eller knackningar, säger enhetschef Jenny Wiberg.

Kronprinsessan Viktoria tillbaka i Gränna. - Vad trevlig och rar hon är, hördes kommentarer från de närvarande, då hon vandrade in på Grenna Museum för ett seminarium om Arktis i Fokus. Förra gången var det EU-middag på Gyllene Uttern.

Mars: Workshop inleddes på Grenna Museum. Håkan Jorikson hoppas på samarbete mellan museet för en gemensam databas över allt musealt material, sökbar av privata och museer. Samarbete med Högskolan för lärande och kommunikation.

Grenna Museum ett av tre nominerade till Årets museum. Övriga är Nordiska Akvarellmuseet på Tjörn och Hallwylska i Stockholm. Bara att bli nominerat är bra, många stormuseer fanns på förslag.

Gränna gick miste om åtråvärt pris. Nordiska Akvarellmuseet på Tjörn vann.

Hjorten blir familjehotell. Elva rum och restaurang. Bygglov klart, säger ägaren Thomas Lövgren som köpt fastigheten för tre år sedan av Jönköpings kommun. - Det blev inget med det, för huset står fortfarande tomt...

April: Gruvdrift i Norra Kärr inte uteslutet. Metallerna används i elbilar och hårddiskar.

Maj: Bättre sits för allsångsbpublik - Ny läktare vid hamnen, bekostad av Jönköpings kommun inför årets Allsång i Gränna hamn, vilken även kommer att sändas i Sveriges Radio.

Lagunen och torget var i fokus när Grännabornas tankar om stadens utveckling vädrades på stormöte. Inbjudare var den lokala utvecklingsgrupp som utgörs av företrädare för olika organisationer. En handlingsplan skall tas fram och lämnas till kommunfullmäktige för beslut.

Röttle blir mer levande. Byn har nu fått levande kor, getter och får som ska beta i markerna. Sveriges största mulmholk (för skalbaggar) har placerats ut då ihåliga träd finns i fåtal.

Ännu ingen bensin i Gränna. Det finns oklarheter kring saneringen av marken enligt bröderna Vadsten.

Juni: Brahehus är länets bästa rastplats enligt Motormännens Riksförbund.

Grännafilm ska locka danskar. Filmteamet besökte bland annat Grenna Museum, Grännaberget och Visingsö. Filmen kommer ligga på dansk turisthemsida.

Juli: Allsången skrämde bort regnet. Efter tre veckors torka, kom en regnskur precis som allsången i Gränna hamn började. Allsångsprogrammet sänds i lokalradion, samt i Sveriges Radio P4, rikstäckande och spelas in från hamnen söndagskvällar i juli.

September: Polkagrisarna ger ungdomar jobb. Många unga får sin första arbetsplats och inkomst, tack vare polkagrisindustrin under turistsäsong.

Friluftsmuseet på berget får renoverade toaletter.

Oktober: Hallska gården har återfått rätt kulör. Tekniska kontoret i samråd med Länsstyrelsen står för att ommålningen ger den rätta nyansen.

December: Affärer stänger i Gränna. Negativ trend fortsätter; Tygbiten slår igen, Tempo, Brahehörnan, Brittas kiosk, LL Interiör och Present är till salu. Bokhandlaren har även gett upp. Konkurrensen från Jönköping är en orsak, men förutsättningar för handel finns säger Leif Carlsson som jobbar med affärsstrategier i Gränna.

Inredningsbutiken som har ett inbyggt museum, öppnar Marianne Dillon i Franckska  Gården. Butiksnamnet är Amanda Kristina, som innehavarens mormorsmor.

lördag 9 november 2013

Ett Solvarv i Gränna 2010

Titel: Ett Solvarv i Gränna 2010
Språk: Svenska
Författare: Grenna Hembygdsförening
Utgivningsår: 2010
Antal sidor: 168
Baksidetext: -


Min kommentar: Den här årgången har tema invandring, och man möter olika livsöden med flykt från krig, men också människor som vuxit upp i Sverige med föräldrar från en annan kultur. Vi kan bland annat läsa artiklar som: Per Brahe och tattarfrågan, Hur hamnar man som kroat i Sverige?, Att finna rötter och ett nytt land att älska, Om resan till mitt andra land, Mina båda hembygder - likheter och olikheter, Möte med flyktingar på förläggning i Gränna, 1990-talets flyktingar i lokal press. Men, man kan också läsa om Polkagrisen 150 år, Min Brahegata 1931-1932, Samtal två vänner emellan Rolf von Otter och Anders Gustafsson, I skuggan av Bengt Hedberg och Pelle Malmborg, för att nämna några artiklar.

Vi kan också läsa att det under 2009 bland annat hände följande:

Januari: Butiker bort från centrum. Näringslivsföreningen är bekymrad över att Brittas Skor och Tygbiten har varslat om nedläggning och att L.eva beslutat att lägga ner efter endast ett halvår, att Lennarts Frisersalong upphört redan tidigare hösten 2009.

Grännas Allsång i riksradion; Stärker positionen som en av Sveriges största musik- och sommarstäder.

Februari: Tygbiten lever vidare. Caisa Björndal, tidigare marknadsförare på Grennaskolan tar över Tygbiten efter renovering.

Mars: Ny komminister i Gränna. Ulf Winddotter flyttar in i prästgården. Komministrar har de senare åren bott i Visingsö prästgård. Så blir det inte nu. Winddotter uppehåller sedan några år komministertjänsten i Skärstad-Ölmstad.

Dags att flyga igen till minne av Andrée. För 35:e gången försöker Andrée Memorial Meet att genomföra tävlingen, trots att vädret ser mindre lovande ut.

Flygaren till salu igen efter att ha stått öde ett antal år. Namnen har växlat och turerna varit många på det Margretehus som borde ha kunnat bli något publikdragande med det enastående läge fastigheten har. Som bäst gick danspalatset Submarin på 1980-talet.

Soppatorsk på Grännamack. Nu monteras pumparna ner på Shells bensinstation på Norrtull, där bensin sålts sedan 1917. Bröderna Vadsten som äger, kämpar för att få ett nytt bensinbolag som ersättare efter den sanering Shell är skyldiga att göra.

Krogarna i Gränna håller stilen. Hamnkrogen och Gyllene Uttern är återigen med i "restaurangbibeln" White Guide. Lilla Gränna representeras av dessa två, medan huvudkommunen Jönköping endast har en representant som fick juryns gillande. - Anar jag en viss skadeglädje här?

April: Museerna får sköta berget. Tekniska kontoret kommer inte att svara för skötseln på Grännaberget, så som de gör i Jönköpings Stadspark. Kommunens företrädare vill inte erkänna Grännaberget som parkområde, vilket det i praktiken varit sedan 1920-talet.

Maj: Amalia och polkagrisarna heter en ny utställning om polkagrisen 150 år, på Grenna Museum. Amalia Eriksson fick tillstånd att bedriva försäljning med sockerbagarprodukter vilket som resultat gett Gränna dess största souvenir.

Germano är kung på glas. Germano Padoan driver sedan 1965 Gränna glasbruk som tillverkar konstglas. Att jobba med glas är det roligaste den 76-årige konstnären och designern vet.

Hugos chark i Örserum är nu också medlem i Regional Matkultur i Småland och får sätta dess kvalitetsdiplom vid sin dörr.

Andrées kamera deltar i tävling om titeln klenod 2009. Folket avgör genom röstning bland nio bidrag. Eventuell vinst är 75 000 kr.

Juni: Regnet förstörde festen då årets Vätternrunda med 17 000 deltagare passerade Gränna där öppna, men ganska folktomma affärer var beredda på folkfest.

Spår från järnåldershus funna i Gränna vid arkeologisk utgrävning av området öster om Kraftstationen, där senare ett antal tomter skall bebyggas. Tre långhus har legat på platsen, varav möjligen två samtidigt.

Juli: Man är så glad att ha Gränna-Visingsö att visa upp, säger marknadsansvarig i kommunen inför EU-ministermötet i Jönköping.

Gyllene Uttern putsades för fest med kunglig glans. Ministrar från EU var på ministermöte i Jönköping, gästade Gyllene Uttern i sällskap med kronprinsessan Victoria för att äta middag. Drabanter från Grenna Hembygdsförening "vaktade" prinsessan.

Augusti: Brahes gravkor öppnades. Mögelsanering. I gravkoret ligger Christina Chatarina Stenbock och Beata De la Gardie, Per Brahe d.y:s båda gemåler, samt barnen i första äktenskapet Elsa Beata, Abraham Joakim, Magdalena Hedvig och Fredrik. Dessutom ligger grevens faster Margareta Sporre och huvudet av hennes make Johan Sparre som avrättades i Linköpings blodbad, i graven.

September: Ryskt-svenskt seminarium på museet med anledning av att 300 år har förflutit sedan slaget vid Poltava.

Oktober: Positivt möte om cykelväg. Det ser ljusare ut för att en säkrare väg mellan Gränna och Uppgränna ska byggas. Kommunalråd Ann-Mari Nilsson åtar sig att hålla i trådarna framåt. - Än har jag inte sett någon cykelväg denna sträcka...

Läge för ny hamn: Nytänkande förslag från folkpartiet med färjeläge nedanför fabriksområdet. Småbåtshamnen föreslås i nuvarande färjeläge.

Vaccination mot svininfluensan påbörjad.

November: Grevégården blir elevhem. Grennaskolan fortsätter att växa. Lokalerna, ägda av Grännahus, hyrda av Jönköpings kommun har stått tomma. Nära till skolan, säger skolchef Mats Almlöw.

Valvet ny lunchrestaurang. Peter Ottosson och Oskar Pantzar som driver Matlust ökar ut med daglig servering i Valvet.

Interiörbutik nytt inslag i von Otterska villan. En dröm har gått i uppfyllelse säger nyinflyttade Marie-Louise Karlsson.

Akut behov av toalett i Gränna, skriver kommundelsrådets ordförande Martin Möller.

December: Ryssar vill samarbeta med Grenna Museum. Kontakt och utbyte på sikt kan generera ny turism till området, säger museichef Håkan Jorikson.

fredag 8 november 2013

Ett Solvarv i Gränna 2009

Titel: Ett Solvarv i Gränna 2009
Språk: Svenska
Författare: Grenna Hembygdsförening
Utgivningsår: 2009
Antal sidor: 204
Baksidetext: -

Förlåt den dåliga bildkvalitén.
Tog bilden med min ajfån i halvtaskigt ljus...
Min kommentar: Jag har sagt det förut, och jag säger det igen. Jag tycker att "Solvarvet" är lite väl tjock nuförtiden. Men å andra sidan räcker den länge. Och det gör väl inte så mycket om man har den hemma i bokhyllan och man plockar fram den och läser artikel då och då...

Temat i årets upplaga är som det står i förordet: "Innehållet är blandat, men inleds med ett knippe artiklar om samhällsfunktioners utveckling utifrån lokala handlingar, alla med brand som gemensam utgångspunkt, samt dithörande ämnen". Man kan även läsa om att Sveriges första vandrarhem invigdes i Gränna, hur Uppgränna fick en Byagård, Ribbaskolans högstadium - en historisk tillbakablick, självupplevd familjeresa på cykel med mera.

Som vanligt såg jag mest framemot själva "solvarvet", och man kan läsa att under 2008 skedde bland annat detta:

Januari: Äldre man avvek från boende. Hittades lätt klädd i Gränna hamn, men ingen av personalen på Gränna Äldreboende hade en susning om att mannen var ute.

Spaning efter dement kvinna. Polisen har efter flera dygns spaning fortfarande inga spår efter den 66-åriga kvinna som förvann från Gränna Äldreboende på nyårsafton.

Uppsägningen av kyrkoherde Hans Lundin ska förhandlas centralt. Kyrkonämndens ordförande Ingvar Törnqvist säger att han tänker inte backa.

Det har gått alldeles för snabbt och utlöst onödigt stor dramatik, säger kyrkofullmäktiges ordförande Bengt Tillberg. Mycket viktigt är att avvakta domkapitlets bedömning huruvida arbetsutskottet haft befogenhet för sitt agerande.

Grännabråket avslutat. Kyrkoherden lämnar tjänsten. Samfälligheten köper ut Hans Lundin med 18 månadslöner. - Det var väldigt mycket om kyrkoherde Hans Lundin i januari 2008...

Över 300 grisar brann inne på Visingsö. Genom att spränga ladugårdsdörren med hjälp av traktor kunde brukaren Jimmy Svensson rädda ett 30-tal modersuggor.

Februari: Glad i stickat är museiintendent Mari Lundberg som arrangerat den mycket uppskattade utställningen av stickalster i Galleriet, Grenna Museum.

Ännu ingen lösning för Hjorten. Turistchefen kritiserar hanteringen av ärendet. Hjorten har stått tomt i över ett år. - Mej veterligen står lokalen fortfarande tom...

Grännabor kräver stationära poliser. Vi behöver poliser - inte ord! Den häftiga skolbranden, pyromandåden på Gärdesvägen, krossade rutor med mera gör att Grännabor känner skräck och olust och kräver polisnärvaro. - Tro 17 det...

Hamnpiren återställs för en halv miljon kronor efter stormarna Gudrun och Per.

Mars: Uppgränna Byalag tar emot Missionshuset i Uppgränna som gåva. Örjan Grennvall tar emot nyckeln av församlingens siste ordförande Stig Johansson.

Vindkraftverk vid Brahehus 2009. Elva verk med totalt 25 megawatt ger hushållsel för 14 000 hushåll.

April: Gränna Camping bygger ut sina stugor. Dusch och toalett höjer standarden, säger David Pantzar som driver campingen.

Andrée inspirerade till ny bok; I ljuset av Andrée, skriven av Karin Havemose, släpptes på Grenna Museum.

Maj: Frukostmöte ny satsning från Grenna Näringslivsförening. Det ser lovande ut att så många kommer, sa ordförande Anders Roman - Nu är det mest gubbar som kommer på de där frukostmötena (i alla fall vid de tillfällen jag varit där)

Fast scen byggs vid hamnen inför sommarens stora artistuppdåd under Grevskapsveckans allsångskvällar.

Äldreboende i Gränna kritiseras. Åtgärder ska rapporteras till socialnämnden. - Har man inte mindre än två försvinnanden på kort tid, så förstår jag det...

Juni: Grännabor kritiska till skötseln av Grännaberget. Kommunen sköter inte tillfartsvägar eller gräsklippning. - Grännaberget, detta sorgebarn...

Fyra män och en kvinna söker tjänsten som kyrkoherde i Gränna pastorat. Hans Lundin är bland de sökande. - Var det inte han som blev uppsagd?

Sista vandringen i rosenträdgården. Elisabeth Hermelin-Bengtsson 91 år, har haft besökande rosenbeundrare från hela Sverige.

Juli: Skolan fick 21 rutor krossade. Polisen efterlyser personer med civilkurage som berättar vad de sett eller hört.

Callas grisar världsbäst igen. Arvid Callas försvarade sin VM-titel i polkagrisbakning under Grevskapsveckan.

Visingsborg faller sönder. Nu är det bråttom, tegelstenar lossnar.

Augusti: Hjortenfastigheten såld. Thomas Löfgren, Lund tänker renovera lokalerna och därefter hyra ut restaurangrörelsen.

Regnskador för miljoner 2007 på Skarpavägen - Sjukhusgränd. I mitten av september ska reparation av skadorna påbörjas med det beräknas ta flera månader tills gatan är i fullgott skick igen. - Flera månader? Inte förrän jag kom till Gränna sommaren 2011 var den HELT återställd...

Sluttankat på Brahegatan 88. Hydromacken stängd.

September: Konstverk söndersågat för luftrör. Eva-Lotta Franzén från Kultur Jönköping, museichef Håkan Jorikson, turistchef Carl-Gustaf Tollén och hembygdsföreningens ordförande Inger Andersson kräver totalt återställande av konstverket som skänktes av Georg Trapp 1971 till invigningen av Medborgargården.

300 år sedan Brahehus brann. Minnet högtidlighölls i samband med att Uppgränna Byagård invigdes.

Pengarna tog slut halvvägs då Brahegatans gatsten justerades.

Oktober: Bokningsrätten på färjan försvinner. I och med att staten tar över driften av Visingsöfärjorna, förvinner bokningsrätten för visingsöborna och ersätts med ett förturssystem. Samtidigt konstateras att den nya färjan rymmer flera fordon och går fortare. - Är detta den nya färjan Braheborg som det handlar om och som kommer i drift nu till våren/sommaren?

Ny brand i bostadshus. Inte nu igen, lät det på Gärdesvägen 30, där det brann för nionde gången.

Örnemark har landat i Gränna: Äntligen har Gränna fått en skulptur av Calle Örnemark. "Ballongfararna" har placerats som utsmyckning i Galgenrondellen.

Korvhistorien sitter i väggarna. Isterbanden i Örserum är så populära att rökeriet måste byggas ut.

December: Shell vill inte leverera bensin och diesel till Gränna. Hela julhelgen har pumparna varit tomma - Shell hotar lägga ner försäljning i Gränna. Området måste saneras och pumparna tas bort före annan intressent kan komma ifråga, säger besvikna bröderna Vadsten.

torsdag 7 november 2013

Läsplanering

Nu har jag ju tagit mig vatten över huvudet igen. Under en period har jag inte haft mer än en bok i taget att läsa, men nu så...

För nån vecka sedan fick jag för mig att nu är det dags att läsa de sista "Ett Solvarv i Gränna", jag
har ju ändå bara 4 kvar! Sedan fick jag idén att jag skulle läsa "Fritt Fall" av Allan Johansson, då jag gått och suktat efter den i snart ett par års tid. Dessvärre går den inte att låna på biblioteket här i Jkpg kommun så gjorde jag ett fjärrlån på den. Och i måndags eller tisdags kom den. Jag måste också börja läsa "Morgon i Jenin" som är vår bokcirkelbok och som ska diskuteras den 26 november. Jag har även beslutat mig för att jag måste läsa klart "Förnuft & Känsla", då jag inte hann läsa klart den inför våra Jane Austenträff... Jag skulle även vilja påbörja "Mansfield Park" som är nästa bok vi ska läsa i Jane Austencirkeln. "Stolthet & Fördom" har jag faktiskt, tro det eller ej, redan läst klart!

Målet/förhoppningen är att ha läst ut de här böckerna (sju stycken, Mansfield Park är ej medräknad) till den siste november. Det kanske går...


Bokhögen som förhoppningsvis är färdigutläst siste november!

tisdag 5 november 2013

Stolthet och fördom

Titel: Stolthet och fördom (Pride & Prejudice)
Språk: Svenska (Engelska)
Författare: Jane Austen
Genre:  Roman
Utgivningsår: 1987 (1813)
Antal sidor: 299
Baksidetext: Titeln Stolthet och fördom har Jane Austen valt med största omsorg - de två egenskaperna ägs i olika grad av bokens två huvudpersoner och bidrar till att forma deras öden. Jane Austens storhet ligger i hennes förmåga att ge kvicka och skarpsynta porträtt av människor och miljöer hon känner i detalj. Den fördomsfulla Elisabeth Bennet och den stolte mr Darcy är de två vilkas privata tvekamp utkämpas medan den energiska mrs Bennet försöker få sina döttrar lyckligt gifta. Stolthet och fördom utkom första gången 1813.

Min kommentar: Hur jag har undgått att läsa denna bok tidigare är för mig en gåta! För självklart har jag sett BBC-serien från 1995, ni vet den med Colin Firth som mr Darcy. Jag har även sett filmatiseringen från 2005 med Keira Knightley i rollen som Elisabeth. Men, jag har alltså lyckats med bedriften att inte läsa boken. Men nu så är jag ju med i den lilla bokcirkeln där vi läser och diskuterar Jane Austens böcker! Så nu äntligen. Och det kan väl ändå inte vara så värst många som inte har en aning om vad Stolthet och fördom handlar om?

Även om jag nu redan sett TV-serien flera gånger och även då filmatiseringen från 2005, och ändå kan storyn rätt så bra, så hade jag svårt att lägga ifrån mig boken! Och det måste ju vara ett bra betyg på en bok? Det som fascinerar mig är att trots att boken har 200 år(!) på nacken så håller den än! Det är en väldigt välskriven bok och jag gillar sättet Austen gestaltar karaktärerna. Man kan verkligen känna igen karaktärerna än idag. Berättelsen i sig är både genomtänkt och välarbetad. Hon grottar inte in sig i några detaljer, men jag får ändå en klar bild av vad hon vill förmedla. Jag är verkligen inte den typen som behöver långa beskrivningar av något, jag får ganska snart en bild ändå.

Om jag såg Colin Firth framför mig när jag lästa boken och mr Darcy nämndes/var med? Absolut!

Betyg: 4