fredag 30 november 2012

Ett Solvarv i Gränna 1982

Titel: Ett Solvarv i Gränna 1982
Språk: Svenska
Författare:  Gränna Hembygdsförening
Utgivningsår: 1982
Antal sidor: 56sidor
Baksidetext: -


Min kommentar: I detta häfte kan man läsa om Gränna stads kontrollmärke och stadsaln, från fotogen till elkraft, knekten Blixts dagbok och ett sekels godtemplararbete i Gränna. Ja förutom om hembygdsåret 1981 och då årskrönikan.

Det kapitel som fångade mej i det här häftet var faktiskt det om "från fotogen till elkraft i Gränna". Fråga mej inte varför. Men jag vet nu att man på 1840-talet började tycka det var mörkt på gator och torg under den mörka årstiden och man ville kunna gå säkrare på kvällarna.

1848 kom den första belysningen till Gränna. Denna belysning skulle bekostas av fastighetsägarna utmed Brahegatan stå för. Eller, själva lamporna bekostades av medel ur torgkassan (medel man fått in för auktionering av gödsel på Gränna torg), men sedan skulle kostnaden för lykttändaren, olja och vekar bekostas av fastighetsägarna. Kostnaden skulle bli i förhållande till hur många fönster ut mot gatan man hade! Detta var som ni kanske kan förstå inte så vidare poppis! Man hade bestämt att man skulle sätta upp fem stycken fotogenlampor.Allt eftersom så blev det fler lampor, både längs med Brahegatan, Bergsgatan, Sjögatan och hamnvägen.

Den 5 september 1905 klockan 21.40 tändes den första elektriska gatubelysningen i Gränna. På grund av ojämn vattentillförsel till kraftstationen så var spänningen i elnätet ojämn och det hande faktiskt även att ljuset slocknade! För att avhjälpa detta byggdes Östradamm, som ännu finns kvar ovanför Rasmus kvarn. Arbetet med dammen avsynades 1912.

Till Visingsö kom elen 1930, tack vare Cathrine Tingleys sterbhus (dödsbo).

Ett Solvarv 1981
Musikskolan flyttar i januari. Övandet på fioler och blåsinstrument på våningen ovanför polisens lokaler har frestat på psyket hos vår ordningsmakt. Nu kommer man gnida och tuta i eget hus - den gamla småskolan med anor från 1770.

Andréefilmen är under inspelning vid Hovs hallar på Bjärehalvön där man funnit en plat som väl liknar den ursprungliga startplatsen på Spetsbergen. Gränna är rikligt representerat. Nästan alla kläder har skräddats tav Harry Lind från Gränna och snickerierna har utförts av Einar Persson. Bengt Gunnarsson sätter ihop ballonghuset och är med för att få ballongen att flyga. Filmsekvenserna från Andrées barndom i Gränna tas däremot i Halmstad.

1 april kan man i lokalpressen läsa om storslagna planer om att en amerikansk kedja skall bygga ett jättehotell på slätten mellan staden och Vättern. Grännaborna är upprörda. Tills man inser att det är ju just den 1 april!

I augusti lämnas det in protestlistor mot den tilltänkta serviceplatsen vid Brahehus. Man menar dessutom att det bästa vore att helt stänga rastplatsen då nedskräpningen är förskräcklig.

Nya elljuspåret på Grännaberget invigs i oktober månad.

torsdag 29 november 2012

Ett Solvarv i Gränna 1981

Titel: Ett Solvarv i Gränna 1981
Språk: Svenska
Författare: Gränna Hembygdsförening
Utgivningsår: 1981
Antal sidor: 56
Baksidetext: -



Min kommentar:  Jag måste erkänna att jag gillar de här "Solvarven". Det är väl det att jag får en glimt av hur det var förr i tiden i Gränna. Och så gillar jag den där årskrönikan, där man "listar" året innans höjdpunkter. Som i det här fallet då vad som hände under 1980. För övrigt samma år som min syster föddes!

I 1981 års Solvarv kan man bland annat läsa om: läkare och läkekonst i Gränna, och om en emigrants levnadsöde. Man tar även upp hembygdsåret 1980, och så visas bilder ur "bildarkivet".

Man kan läsa att den förste fast verkande läkaren i Gränna förmodligen, för man vet ju ändå inte riktigt säkert, var E. A. Sunesson och detta var någon gång på 1840-1850-talet. På den här tiden så hade läkaren sin mottagning i hemmet, varav mottagningarna flyttade, allt beroende på var läkaren bodde!

Emigrantens levnadsöde vi får följa är Karl Oskar Johansson, en fattig och rättslös man. Innan han emigrerade till Amerika arbetade han som dräng, bland annat på Östanå herrgård, och han var en av dem som tändes av väckelsens eld! I Amerika arbetade inom jordbruket, på ett stort järnbruk coh under många år på en snickerifabrik i Chicago. I Amerika var han något av en andlig ledare. Han återvände till Sverige för gott 1914 (han var hemma i Sverige en sväng emellan). Han avled 1958, 99 år gammal.

Solvarvet 1980
I februari kommer pizzan till Gränna! Highway Inn, serverar nu bland annat pizzor. Självklart är jag ju nu nyfiken på vart denna pizzeria låg.

I mars kommer det fram att av alla stora planer för Gränna torg finns nu bara kvar medel till omläggning av del av kullersten och restaurering av brunnslocket.

Gränna får sitt första trafikljus i april. Det skall hålla ordning på trafikanterna vid av- och pålastning av färjorna i hamnen.

Örtagården på Visingsö återinvigs, 300 år efter Per Brahe d.y:s död, i juni.

I juli premiärvisas Örnens kopia. Det är den ballong som ska användas vid inspelningen av filmen om Andréexpeditionen. Den fylls vid campingplatsen.

tisdag 27 november 2012

Forntid i Sverige

Titel: Forntid i Sverige - en introduktion
Språk: Svenska
Författare: Dag Lindström
Utgivningsår: 2004
Antal sidor: 132
Baksidetext: Vad vet vi egentligen om vår förhistoria?
Större delen av mänsklighetens historia har utspelat sig under den epok som kallas forntid. Spåren ser vi överallt omkring oss i landskapet.
     Dag Lindström tecknar i denna bok grunddragen i vår forntida historia - från de första renjägarnas ankomst till den begynnande medeltidens mäktiga stormän. Utgångspunkten tas i olika arkeologiska fynd och fornlämningar, men huvudvikten ligger vid tolkningarna av dem.
    Genom att läsa om forntiden får vi ett perspektiv på såväl kontinuiteten som förändringarna i människans livsvillkor. Vi ser de riktigt långa linjerna i vår sociala, kulturella och politiska historia.


Min kommentar: Det här är en lagom stor bok om man vill inte grotta ner sig alldeles för djupt i vår forntid. Den är lagom stor och får lätt plats i handväskan. Varför man nu skulle vilja ha den där? Den tar på ett lättbegripligt sätt upp de olika perioderna i vår forntid och vad som kännetecknar dem!

måndag 26 november 2012

Vecka 8

Den här veckan blev jag klar med projektets andra tungviktare nämligen boken om Fridtjof Nansen!  Det är bara det att min kollega gav mej ytterligare en tjock bok att läsa. Men, den här boken är på svenska och går det som jag vill så är den utläst till nästa söndag!

Nu till läget
Antal veckor: 8
Antal lästa böcker: 25 st
Ska ha läst: 21,6
Antal lästa sidor i projektet månad 2: 935 sidor
Antal lästa sidor i projektet totalt: 3528 sidor

Ett förtydligande: Stämmer inte antal sidor och böcker, om du roat dig med att gå igenom inlägg för inlägg? Det beror på att jag kanske inte hunnit recensera ett par böcker än! Men med tanke på att jag är gammalmodig så för jag även statistik i ett block, där jag skriver upp varje bok jag läst klart och antal sidor!

söndag 25 november 2012

Visingsö! Sagornas och kungarnas ö

Titel: Visingsö! Sagornas och kungarnas ö
Språk: Svenska
Författare: Kristina Laggar
Utgivningsår: 2012
Antal sidor: 20
Baksidetext: Visingsö - kungarnas och sagornas ö
     I detta häfte hittar du de flesta av öns sevärdheter beskrivna, och även en kort beskrivning över personer som varit viktiga för ön. Visingsborgs slottsruin och ruinen av Sveriges första kungaborg i Näs, och annat. Per Brahe, vem var han egentligen?
     Välkommen att njuta av ön och alla dess sevärdheter!


Min kommentar: Ja vad ska säga om det här häftet. Baksidetexten förklarar rätt så bra vad man kan läsa om i detta lilla häfte. Jag tycker att det är ett alldeles lagom tjockt häfte, som är lätt att ha med sig i handväskan. Vill man sedan veta mer om ön finns det andra böcker/häften att läsa.

lördag 24 november 2012

Fridtjof Nansen. Mannen og verden

Titel: Fridtjof Nansen. Mannen og verden
Språk: Norska
Författare: Carl Emil Vogt
Utgivningsår: 2011
Antal sidor: 563 (468 exkl. fotnoter och källhänvisningar)
Baksidetext: Da FRAM seilte inn Oslofjorden 1896, ble ekspedisjonen mött av et folkehav landet aldri hadde sett maken til. Titusener av nordmenn hyllet Fridtjof Nansen og hans mannskap. Nansen var 34 år og den komplette helt. Likevel var dette bare begynnelsen.
     Forfatter Carl Emil Vogt fölger Nansens eksepsjonelle liv og kaster nytt lys over det nasjonale ikonet. Han var utvilsomt en allsidig begavelse: nyskapende vitenskapsmann, dyktig diplomat, forfatter og folketaler. Hans karisma virket like godt på prinsen av Wales som på kvinner. Da Nansen döde 68 år gammel, hade han mottatt Nobels fredspris for sitt banebrytende humanitaere engasjement. Nansens innsats på så mange felt var samtidigt hans svöpe: Han hadde problemer med å konsentrerte seg om ett felt - eller én kvinne - av gangen. Han var stridbar, hadde humörsvingninger og var vanskelig å komme inn på selv for sine naermeste.
     Fridtjof Nansen. Mannen og verden er en gripende fortelling om den mennesklige helten som ble selve symbolet på Europas samvittighet.


Min kommentar: Vart ska jag börja någonstans? Jag kan villigt erkänna att jag inte hade så stor koll på denna norman. Förutom att jag vet att han försökte gå till Nordpolen med hjälp av hundar, och att det inte gick så bra. Men till skillnad till Andrée, Fraenkel och Strindberg så kom han tillsammans med Johansen som var hans "vapendragare" och övriga besättningsmän på skeppet/fartyget Fram hem igen.

Tidigare har jag väl inte varit en person som läser biografier direkt, men det här är en genre med oanade effekter. I alla fall på mig. För här får man verkligen chansen att lära sig allt, eller åtminstone mer om en viss person, och i detta fallet Fridtjof Nansen.

Tyvärr måste jag säga att jag retade mej på karln. Och det beror på hans personlighet. Jag har svårt för självupptagna personer som tror de är störst, bäst och vackrast, och som minsann vet bäst. Och Nansen var en sådan person. Han älskade kvinnor, och hade svårt att hålla sig till en åt gången... Han var gift med Eva, men var betuttad i sin granne och vän Edvard Munthes fru Sigrunn. Och det var inte nog, han var betuttad i Robert Falcon Scotts fru Kathleen. Det gick rykten om att han hade ett förhållande med drottning Maud. Kan det ha varit så att han faktiskt var kung Olavs far? Ja ni märker ju vad det är för en karlslok. Efter att Nansens hustru Eva gått bort, så gifte han om sig med Sigrunn, men först så hade han faktiskt friat till Kathleen Scott, men hon tackade nej... Han slutade aldrig att intressera sig för kvinnor. En av hans utomäktenskapliga affärer var med en ung amerikansk journalist, Brenda Ueland, hon var 30 och han 67!

I den här boken får jag veta att han hade en uppblåst självbild, svårt att koncentrera sig, var rastlös och hade rejäla humörsvängningar. Det kan inte ha varit en lätt man att vara gift med, eller ha som far.

Trots att jag som sagt retade mej på karln på grund av det som jag skrivit om så kan jag inte låta bli att bli sjukt imponerad av karln. Inte nog med att han traskade där på isen och faktistk var hyfsat nära ändå att nå Nordpolen så blev han en diplomat. Han var med och utväxlade, eller såg till att utväxlingen kunde ske, av krigsfångar. Han engagerade sig för svältoffren i framförallt i Ryssland, Nord-Kaukasus och Ukraina. Han medlade/förhandlade i konflikten mellan Grekland och Turkiet. Han fick, inte helt oförtjänt Nobels fredspris 1922.

Icke att förglömma är att han var i allra högsta grad delaktig i unionsupplösningen, alltså den svensk-norska unionen, och vad jag förstod det som så var det prat på att Norge istället skulle bli republik. Och han kunde nog faktiskt tänka sig att bli president...

Ibland när jag läste den här boken fick jag för mig att jag läste en skönlitterär bok, där Nansen är hjälten. Här har vi stoff för en långfilm. Det finns kanske. Det måste jag ju förstås luska reda på.

Det som drar ner betyget, om jag hade gett något, så är det att den är på norska. Norska är verkligen inte lätt att läsa. Jag hade hellre läst den på engelska faktiskt. Fast allra helst på svenska förstås. Men, nu har museichefen bestämt att vi ska ha den på originalspråket och då är det så. Fast, den finns kanske inte översatt...

Innan jag släpper er så kan jag meddela att hans fullständiga namn är: Fridtjof Wedel-Jarlsberg Nansen. Och då undrar jag förstås är han släkt med de som tillverkar Jarlsbergosten??

måndag 19 november 2012

Vecka 7

Det går sjukt trögt just nu. Fridtjof Nansenboken jag läser just nu är ingen peace of cake om jag säger som så. Att läsa på norska är way much jobbigare än på engelska. Vem hade anat?? Men, det är bara att kämpa på. Målet är att bli klar med boken den här veckan. Vi får väl se hur det blir med den saken!

Antal veckor: 7
Antal lästa böcker: 20
Ska ha läst: 18,9

Jag måste med andra ord lägga in en lite högre växel den här veckan!

torsdag 15 november 2012

Torka aldrig tårar utan handskar

Titel: Torka aldrig tårar utan handskar: 1. Kärleken
Språk: svenska
Författare: Jonas Gardell
Utgivningsår: 2012
Antal sidor: 291 sidor
Baksidetext: När Rasmus stiger av tåget på Centralstationen i september 1982 lämnar han det lilla Koppom bakom sig för att aldrig återvända. Ung och vacker kastar han sig ut i de homosexuellas Stockholm.
     Benjamin är Jehovas vittne. Ivrigt går han från dörr till dörr för att predika om Gud. Ingenting kan rubba honom i hans tro. Tills den dag han ringer på hos Paul, den varmaste, roligaste och bitchigaste bögen Gud någonsin skapat.
     Så på julaftonskvällen, när det snöar över staden, träffas Rasmus och Benjamin, och inget blir som förr igen.
     Det som berättas i den här historien har hänt. Det hände här, i den här staden, i de här kvarteren, bland de människor som har sina liv här. I en stad där de flesta fortsatte att leva sina liv som om inget hänt började unga män insjukna, tyna bort och dö.
     Jag var en av dem som överlevde.
     Det här är min och mina vänners historia



Min kommentar: Ja, vad ska man säga. En fantastisk bok. Jag var beredd på att bli arg och/eller ledsen när jag läste boken, och jag hann väl inte mer än till andra sidan eller nåt, när jag blev förbannad första gången. Men på flera ställen kom jag på mig le, för samtidigt som det är en hemsk bok så finns det värme i den.

Den handlar om när HIV kom till Sverige, och den är ju liksom självupplevd. Jonas umgicks med dessa människor, även om såklart namnen är ändrade och en del platser också "påhittade". Och helt ärligt, så vet jag faktiskt inte riktigt vad jag ska skriva om den, förutom, läs den!

Om jag sett serien? Nej det har jag inte. Är i valet och kvalet på om jag ska vänta och se serien tills jag läst de andra två delarna. Men, del två kommer ut till våren och del tre nästa höst. Och vad jag förstått så plockar svtplay bort serien typ nästa vecka...

Betyg: På boktipset.se gav jag boken en 4, men det är en stark fyra.

onsdag 14 november 2012

Djävulsbibeln

Titel: Djävulsbibeln (Die Teufelsbibel)
Originalspråk: Tyska
Författare: Richard Dübell
Utgivningsår: 2007
Antal sidor: 528
Baksidetext: En gripande och nervkittlande roman om den mest gåtfulla handskriften i kyrkans historia.
     I ett benediktinerkloster i Sydböhmen 1572 blir åttaårige Andrej vittne till en fruktansvärd massaker: tio människor, däribland Andrejs föräldrar, mördas brutalt av en munk som går bärsärkargång med en yxa. Andrej lyckas fly, men har genom sin far fått veta att klostret gömmer en av kyrkans bäst bevarade hemligheter - Djävulsbibeln. Boken sägs rymma all världens vetande och anses ha kraft att förgöra hela mänskligheten. Den vaktas av klostrets munkar, som dödar alla som på något sätt får kännedom om dess existens.
     Under Andrejs tuffa uppväxt kan han inte glömmma historien om den mystiska handskriften. Han är inte heller den ende som överlevde massakern i Syböhmen och har kännedom om den värdefulla skriften och snart är sökandet efter Djävulsbibeln igång...


Min kommentar: Det här är en bok som jag blev nyfiken på bara genom att läsa titeln och se framsidan (som inte ser likadan som bilden jag hittat, orkade inte fota och lägga upp). När jag sedan läste baksidetexten var jag fast! Den här boken måste jag bara läsa! Innan jag satte igång med att läsa boken så googlade jag på den och så kollade jag även på Boktipset.se och läste lite kommentarer om boken. Och det var inget bra betyg den fick. Skit också, tänkte jag. Men, nu har jag köpt boken och nu får jag läsa den var nästa tanke.

Men, tyvärr, den var inget vidare. Vilket är synd, för den har ju en jättepontetial. Det som drar ner betyget är att den är rörig. Det är alldeles för mycket karaktärer att hålla koll på, och så kommer det in ytterligare ett "sidospår". Jag som knappt kan hålla isär sidospåren i typ Wallanderböckerna... Ja, ni förstår ju själva. Texen var liten med. Alltså var det väldigt mycket text på varje sida, och boken är ändå 528 sidor med "tack-texten".

Jag började läsa boken på bussen upp till Stockholm och Tjejmilen den 30 augusti, men lade ner ganska fort då jag inte orkade hålla fokus på de små bokstäverna i boken. Sedan blev den liggandes bra länge, innan jag för ett par veckor sedan tog mig i kragen och helt sonika bestämde mig för att nu ska boken läsas klart!

Betyg: På Boktipset gav jag boken 2, men det är en svag tvåa.

tisdag 13 november 2012

Två små frågor

Fråga ett: Vad gäller om vi helt plötsligt sålt slut på en bok eller två? Ska jag läsa dem ändå? För vi hade ju titeln till försäljning när projektet startade. Här måste jag fundera en dag eller två!

Fråga två kommer från min kollega på jobbet: ska du även recensera andra böcker du läser, här på bloggen? Alltså böcker som inte hör till projektet? Titeln är ju ändå "Jenny läser om Nord- och Sydpolen och allt däremellan". Svar: Varför inte? De recensioner som är om böcker som inte tillhör projektet kommer jag tagga med: "inhoppare".

Nu kanske någon frågar, men hur ska jag hinna läsa andra böcker? Jag ska ju ändå klämma till med 2,7 böcker i veckan i projektet. Som svar på denna undran svarar jag: jag läser en del på bussen till och från jobbet, har ju ändå 30 min resväg enkel väg, och en del böcker som vi har på jobbet är så stora, otympliga och tunga att jag helt enkelt inte orkar släpa med mig åbäket på bussen. Då kan det vara lämpligt med en liten "inhoppare". Och det kan också vara skönt att bryta av med något annat när man läser om Fridtjof Nansen (på norska)!

Vecka 6

Om vecka 5 var en slö vecka vad gäller bokprojektet, så var vecka 6 inte ett dugg bättre. Tyvärr. Men så är det. Det är bara att ta tag i det hela igen.

Antal veckor: 6
Antal lästa böcker: 20 böcker
Ska ha läst: 16,2
Alltså ligger jag fortfarande på plus. Men "försprånget" knappas in...

söndag 11 november 2012

Rosor, ränder och medaljonger

Titel: Rosor, ränder och medaljonger. Tapeter i småländska bondstugor borgargårdar och herrgårdsgemak
Författare:
Utgivningsår: 2001
Antal sidor: 48
Baksidetext: -



Min kommentar: Den här boken kom väl egentligen till i och med att Jönköpings Läns Museum och Byggnadsvård Qvarnarp i Eksjö under 2001 gjorde en gemensam satsning på temat tapeter.

Det här är egentligen en bok jag inte ens skulle titta på om det vore för mitt projekt om jag säger så! Men nu var min kollega S nyfiken på boken så jag tog och gick igenom den.

Som titeln antyder så handlar boken till viss del om tapeter i småländska bondstugor, borgargårdar och herrgårdsgemak, men även om olika moden inom tapeter. Ett tag var det inne med tapeter med "utsikt", till exempel scener ur livet på landet, julirevolutionen i Paris.

Men man får även veta lite om tapetfabriker i Jönköpings län, och så får man också en liten kort genomgång av hur man har konserverat och restaurerat tapeter vid Fröreda Storegård.

Även om jag inte var speciellt intresserad av den här boken från början, så måste jag ju ändå erkänna att efter ha läst den så blev jag lite sugen på att tapetsera om där hemma!

lördag 10 november 2012

Ett Solvarv 1980

Titel: Ett Solvarv i Gränna 1980
Författare: Gränna Hembygdsförening
Utgivningsår: 1980
Antal sidor: 56 sidor
Baksidetext: -



Min kommentar: Redan när jag ser framsidan så inser jag att det här är en årgång jag kommer gilla. Jag menar, det är ju kungen på framsidan! I "boken" kan vi bland annat läsa konung Carl Gustafs tal, Andréemuseets invigning, om Vista kompani, hur det var att vara ung i Grännabygden och om flyktingläger i Gränna på 1940-talet.

Under 1979:
- var det en hård vinter. Det ena vinterovädret avlöste det andra. Temperaturer på 20-30 minusgrader noterades. Kraftiga snöoväder orsakade trafiksvårigheter och den 29 mars förbereddes körväg till Visingsö.
- Ny musikform. Bluegrass är en ny form av folkmusuk, som bland annat Gränna-kapellet Staffans Stollar presenterar. Ett 40-tal av dessa stränginstruments entusiaster var sista veckohelgen i augusti samlade i Gränna.
- siste sbyslaktaren utförde sin sista slakt. Han heter Gustaf Karlsson, hittills bosatt i Mörstorp och har i nära 50 år biträtt grannar och vänner vid gris- och kreaturslakt.

fredag 9 november 2012

Ett Solvarv 1979

Titel: Ett Solvarv i Gränna 1979
Författare: Gränna Hembygdsförening
Utgivningsår: 1979
Antal sidor: 56 sidor
Baksidetext: -



Min kommentar: I Ett Solvarv i Gränna 1979 kan vi bland annat läsa om Gränaskolans första skede, Gästgiveri och gästgivare, John Bauers sista resa och interner och flyktingar. Vi får även titta lite närmare i ett familjealbum.

Det som jag fastnade för i den här årgången var dels det om Grennaskolans första skede. Jag hade till exempel ingen aning om att den egentligen var tänkt att vara kopplad till Stockholms Universitet. Jag fastnade även för kapitlet om interner och flyktingar. Jag visste ju att det under några månaders tid fanns ett gäng amerikanska flygare här (i samband med andra världskriget). Ja ni kan ju tänka er, flickorna flockades ju som flugor kring dessa snygga och charmiga amerikaner. Men jag vet nu att man tagit emot flyktingar och interner även från andra länder och vid olika tidpunkter!

Under 1978:
- samlade Andrée Memorial under Gränna Ballongklubbs värdskap 25 varmluftsballonger
- övertogs Gränna boktryckeri, ortens äldsta företag, grundat 1857, av Rune Karlsson
- lades grunden för Gränna Bluegrassfestival kan man säga. Då samlades nämligen några Bluegross(?)- och Old timesgrupper och höll "oorganiserad" träff i Gränna under värdskap av Staffans Stôllar och lät sig höras här och var under en veckohelg. Kanske kan det bli något årligt evenemang,

torsdag 8 november 2012

Ett Solvarv 1978

Titel: Ett Solvarv i Gränna 1978
Författare: Gränna Hembygdsförening
Utgivningsår: 1978
Antal sidor: 52 sidor
Baksidetext:



Min kommentar: I denna upplaga av Solvarvet får vi bland annat läsa en dikt av Ernst W Willers "Till Grännabygden". Vi får läsa om 1700-talets industri i Gränna, kyrkklockor i Gränna, när Andrée landade i Småland och att Östanå slott är renoverat.

Under 1977:
- invigdes sporthallen i närvaro av 500 personer. Kostnaderna hade uppgått till 3 375 000 kronor, 75 000 kronor mindre än beräknat!
- 80-årsminnet av Andréemännens avfärd mot Nordpolen firades den 11 juli. Gränna Open samlade 7 varmluftsballonger till Gränna och på jubileumsdagen lyfte nära nog samtidigt 5 av dessa från .Gränna torg.
- Frälsningsarméns scoutförbund höll nordiskt läger vid kursgården Högaberg med 2 000 deltagare
- Gränna AIS firade 50 år. Det gjorde även Gränna scoutkår.

onsdag 7 november 2012

Ett solvarv 1977

Titel: Ett solvarv i Gränna 1977
Författare: Gränna Hembygdsförening
Utgivningsår: 1977
Antal sidor: 52 sidor
Baksidetext: -




Min kommentar: I detta Solvarvet får vi bland annat veta mer om Grännas förste manufakturist, släkten Neostadius och Röttle och Rasmus kvarn.

Jag vet inte om jag har sagt det tidigare, men jag är lite småförtjust i de här årsskrifterna. Dels får jag veta massa spännande om Grännas historia och de som bott och verkat här. Och längst bak, ja nästan i alla fall, av boken så kan man läsa om de största händelserna som skedde året innan.

Som att:
- siste skomakaren i Gränna, Lennart Blom, avslutat sin rörelse i april.
- en ny elkabel lades ned mellan Gränna och Visingsö för en kostnad av 1,3 miljoner kronor. Den är 7 km lång med en effekt av 10 000 volt. Detta skedde i augusti.
- i augusti rapporterades det att det varit turistrekord. 100 000 personer reste under sommaren till Visingsö.12 688 campingnätter på Grännastranden gav en bruttoinkomst på 180 000 kr. Nya vandrarhemmet vid Gränna hamn hade 4 558 loginätter, gamla vandrarhemmet 1 537 och Visingsö 691. Andréemuseet besöktes av 15 101 personer.

En del är ju så klart onödigt vetande, men jag tycker ändå det är spännande, och alltid är det nåt som fastnar...

tisdag 6 november 2012

Malte Liewen Stierngranat

Titel: Malte Liewen Stierngranat - Mannen som gjorde vad som föll honom in
Författare: Göran Engström
Utgiviningsår: 2010
Antal sidor: 203
Baksidetext: Malte Liewen Stierngranat på godset Nobynäs i norra Småland beslöt sig för att gifta sig rikt och sofå ett behagligt liv. År 1901 for han därför utan sin familjs vetskap till Amerika och lyckades över hövan i sin ambition. Han köpte sig en ingenjörstitel, gifte sig med en kvinna vars far var en mycket förmögen senator, arbetade som konservator och restaurerade verk av såväl Rubens som Rembrandt.
Paret bodde i staden Milwaukees finaste kvarter och umgicks med president Theodore Roosevelt och general MacArthur. Till Sverige återvände Stierngranatt med sin hustru och barn år 1911 och var värd för den amerikanska idrottstruppen vid olympiaden året därpå.
I kraft av hustruns pengar byggde han Stjärneborgs slott efter att ha köpt loss mark från fädernegodset vilket gått släkten ur händerna under hans bortavaro i Amerika.
Stierngranat umgicks med prins Eugen och andra konstnärsvänner på Valdemarsudde, men ett problem gällde, det fanns ingen järnvägsstation hemmavid. Då byggde han en själv, ritad av Stadionarkitekten Torben Grut och fick Statens Järnvägar att stanna tågen. Strax intill uppförde han ett museum och kuriosakabinett.
I början av 1930-talet gifte han om sig, även denna gång med en förmögen kvinna, för att sedan flytta till Gränna där han förskönade staden med olika konstverk.
Efter hädanfärden ville Stierngranat likt faraonerna bli begravd i en pyramid och fick sin vilja igenom trots kyrkligt motstånd. I skogen, några hundra meter från slottet, vilar denne vittbereste adelsman i sin en gång i Österrike tillverkade sarkofag, balsamerad, iförd sin adelsuniform varpå alla medaljer han fått är fästade.
Men vem var Malte Liewen Stierngranat? Svaret ges i denna berättelse, skriven av journalisten Göran Engström, under tio år kulturredaktör på Smålands-Tidningen i Eksjö



Min kommentar: Ja, vad ska man säga om Malte Liewen Stierngranat? Han var en bessynerlig man. Och spännande. Han hade ju bestämt sig för att åka till Amerika för att gifta sig rik. Och det gjorde han. Han köpte sig en ingenjörstitel, för allt går ju att köpa i Amerika. Malte köpte sig ytterligare en titel - konservatorstitel, då han bestämt sig för att börja konservera och restaurera tavlor. Det känns nästan osannolikt att han skulle "hänga med" president Theodore Roosevelt och prins Eugen för att nämna några, men det gjorde han.

Det som jag tycker är roligast är att han hävdade att han var släkt med grevarna Brahe och därmed även Gustav Vasa. Jag fick dock inte riktigt ihop hur, när jag läste boken. Som jag tolkar det, och det kan mycket väl vara fel, så var det för att baron Nils Brahe en gång ägt Maltes barndomshem! Och om det är nåt jag lärt mig på Grenna Museum, förutom en massa onödigt vetande om Andréexpeditionen så är det att Braheätten är släkt med Vasaätten. Erik XIV och Per Brahe d.ä var kusiner!

Var det något som inte passade Malte så såg han till att det blev som han ville, tror nästan det bara var någon enstaka gång som han faktiskt inte fick sin vilja igenom... Blev han ovän med de "styrande", ja då flyttade han bara.

Efter en resa till Egypten, bestämde han sig för att han skulle bli begravd i en pyramid, och så blev det. Han lät specialtillverka en kista, som han hade med sig typ överallt, för man visste ju aldrig när det sista andetaget kom!

Detta och mycket mer kan man läsa om i boken. Den är inte speciellt tungläst, vilket är positivt! Boken tar bland annat upp om hans liv i Amerika, byggnader han uppförde och hans arbete inom olika hembygdsföreningar, hans äktenskap med mera. När jag väl satte tänderna i boken så hade jag svårt att lägga undan, för jag ville ju vad för galenskaper han skulle hitta på härnäst!

måndag 5 november 2012

Vecka 5

Förra veckan var en ganska slö vecka vad gäller bokprojektet. Det blev faktiskt bara en ynka bok.

Antal veckor: 5
Antal lästa böcker: 20
Ska ha läst: 13,5

Jag ligger med andra ord ganska bra till fortfarande. Men nu gäller det att ta tag i projektet och läsa på! Och få ut "recensionerna"!