fredag 21 december 2012

Om konstnären John Bauer och hans värld

Titel: Om konstnären John Bauer och hans värld
Språk: Svenska
Författare: Helen Agrenius
Utgivningsår: 1996
Antal sidor: 72 sidor
Baksidetext: Det här är allt en riktigt John Bauer-skog, säger vi ibland under skogspromenaden. Och inom oss växer någon av sagoillustratören John Bauers dova akvareller fram. Kanske den med prinsessan Tuvstarr, som sitter inramad av höga trädstammar, med blicken försvunnen ner i den mörka tjärnen? Eller kanske den med de kluriga trollen som lätt förväxlas med stenbumlingarna i skogens dunkel? Eller den med käcke vallpojken som oförskräckt tar emot en förtrollad ört ur trollets grova hand? John Bauers illustrationer tillhör våra allra käraste sagominnen. Och hans bilder har påverkat vår syn på den svenska naturen.
     I den här boken får vi lära känna konstnären bakom verken. Vi får följa den unge Jönköpingspojken med konstnärsdrömmar, den förhoppningsfulle konsteleven och den mogne mannen i glädje och i motgång. Skildringen av konstnärens liv, arbete och personlighet utgår från tusentalet skisser och färdiga verk och det rika arkivmaterial, bland annat brev och fotografier, som finns i Jönköpings läns museums ägo.
     Författaren, Helen Agrenius, är intendent vid Jönköpings läns museum.


Min kommentar: Det här en alldeles lagom tjock bok om John Bauer. Det är inte heller fullproppat med text och det bryts av med skisser och teckningar av John. Däremot så kändes det ibland som att det fattades en sida eller nåt i den stilen. Jag fick inte riktigt ihop texten alla gånger, det kändes som att det liksom saknades något. Vad kan jag förstås inte säga, men det är känslan. Eller så var jag helt enkelt för trött när jag läste boken! Men som sagt, det här är en lagom tjock bok om en fantastisk målare.

Boken finns även på engelska och tyska hos "oss" till försäljning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar