tisdag 18 december 2012

Ett Solvarv i Gränna 1986

Titel: Ett Solvarv i Gränna 1986
Språk: Svenska
Författare: Grenna Hembygdsförening
Utgivningsår: 1986
Antal sidor: 72
Baksidetext: -



Min kommentar: I detta häfte kan man läsa om när kung Oscar II besökte Gränna och man ansåg att det vore på sin plats att visa Gränna lite från ovan och vad vore då bättre än den vackra kyrkkullen, idag Oscarshöjd? Hyddan som fanns där var dock i dåligt skick så man beslutade sig för att rusta upp den. Man kan också läsa om Grenna kyrkas invigning, därefter avhandlas det första avsnittet av torpinventeringen. Just detta kapitel tyckte jag var tråkigt. Men det är ju för att jag inte har någon som helst koppling till torpen eller dess ägare. Jag hoppade raskt vidare till Solvarvet 1985, dvs höjdpunkterna av vad som hände året före...

I januari var det hårt väder med stark nordanvind som inledde året. Färjeturer med Visingsö får ställas in.
Den starka och ihållande kyrkan fortsätter in i februari och man får spränga isen med dynamit för att klara av färjetrafiken!
EM i isjakt är under några dagar i mars förlagt till Gränna. 90 åker från nio olika länder gör upp om titeln. En ryss från Estland tar hem segern i tävlingen.
I mars lägger Gränna mejeri ner sin verksamhet. Slut är det också med den goda Grevéosten, tillverkad hantverksmässigt sedan 1964.
I maj bildas det en golfklubb i Gränna. En interimsstyrelse ska arbeta för en golfbana på Grännaberget!
I juni har Grenna Pedagogi, den gamla småskolan som lades nr 1952, restaurerats och invigs som skolmuseum.
Turistsäsongen kom igång dåligt, men i juli har den stora rushen kommit och allt är fullbelagt.
Paviljongen på Oscarshöjd är återuppbyggd. På 90-årsdagen av kung Oscar II:s besök i Gränna invigs en kopia av den på 50-talet rivna paviljongen.
Gränna kyrka firar 90 år i september.
Höstmarknaden på torget samlar många knallar och mycket folk i milt väder. Många av det gamla gardet av knallar saknas men ett nytt inslag är en karusell.
I december invigs ICA-affären i Gränna.

Jag undrar dock varför man envisas med att skriva musikal med c, det vill säga musical. Jag har sett denna stavning i flera Solvarv...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar