onsdag 12 december 2012

Ett Solvarv i Gränna 1985

Titel: Ett Solvarv i Gränna 1985
Språk: Svenska
Författare: Grenna Hembygdsförening
Utgivningsår: 1985
Antal sidor: 56
Baksidetext: -


Min kommentar: Denna årgång börjar med att ta upp Per Brahe (den yngres) begravning, planläggningen och verklighet. Man berättar om hur greven själv tänkt sig begravningsprocessen, vem som skulle gå med i liktåget och så vidare. Och han hade ju tänkt sig att han skulle begravas i Visingsborgs kyrka, men av olika anledningar blev det inte så. Varför får du läsa själv...

Sedan går vi raskt in på folkskolan där man skriver om Gränna folkskola 1950-1970. Här rabblas det antal elever, upptagningsområden, skolböcker och så vidare, inte så jättespännande om du frågar mig,  men för den infödde så förstår jag "värdet" av att rabbla allt detta.

Även nästa artikel handlar om skolan, från högre folkskola till grundskola. Även här rabblas det en del vart det olika skolorna legat och så vidare, och för mig som inte är infödd och som dessutom inte bott och verkat i Gränna så vidare värst länge så tyckte jag inte att det är så spännande, för jag vet ändå knappt vart de olika platserna ligger... Men återigen för den infödde Grännabon så är det förstås nostalgi på hög nivå!

Däremot så uppskattade jag att läsa om vad som hänt under 1984 i Gränna:
I januari öppnas en skidlift på Grännaberget. Friluftsfrämjandet står för liften och har haft god hjälp av kommunen med röjning och markarbeten.
I februari är det som vanligt Andrée Memorial (ballongflygning), i år är det även SM i ballongflygning!
Trämålningar från fastigheten Brahegatan 76 skänks till Grännamuseerna. De värdefulla målningarna överlämnas av fastighetsägaren Lennart Algeskär i samband med renoveringsarbetena och ska sedan ställas ut på museet.
I april vållar ett förslag från länstrafikens arbetsgrupp, om ny bussled genomn kvarteren Vinbäret och Mullbäret, starka protester från de boende.
Cykelleden Vättern-Sommenleden, mellan Gränna-Vadstena-Mjölby-Tranås invigs i juni.
I juli sätts det upp en turistbyrå vid Brahehus. Fyra kommuner, Jönköping, Ödeshög, Vadstena och Motala, har slagit sig samman om en turistbyrå på rastplatsen vid ruinen.
I juli firar färjetrafiken till Visingsö 30 år med rekordtrafik. 1954 sattes den första bilfärjan in.
Turistbesökarna i Gränna är fler än någonsin, till turistindustrins stora belåtenhet. Campingplatsens, museets och färjornas kapacitet har ofta utnyttjats maximalt. Det skapar dock en del problem. Alla parkeringsplatser är upptagna och bilisterna parkerar i buskar och snår!
I november beslutas att bussleden genom kvarteren Vinbäret och Mullbäret inte blir av.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar