tisdag 11 december 2012

Ett Solvarv i Gränna 1984

Titel: Ett Solvarv i Gränna 1984
Språk: Svenska
Författare: Grenna Hembygdsförening
Utgivningsår: 1984
Antal sidor: 52 sidor
Baksidetext: -


Min kommentar: Ett Solvarv i Gränna 1984 har typ tema post. Det börjar med att man läser om Syreneholms gård som var sista postgården i Gränna socken. Jag trodde i min enfald att den här artikeln skulle handla om en helt vanlig gård i Uppgränna, men det visade sig handla mer om postväsendets historia, och hur posten delades ut från 1600-talet och en bit framåt i historien. Absolut läsvärt. Nästa artikel visar glimtar ur posthistoria i Gränna, där jag bland annat kunde läsa om postdiligensen där man kunde kunde köpa sig en passagerarbiljett för att följa med "en bit på vägen".

Lite fascinerande är att det krävdes 5000 hästar om dagen för dessa postdiligenser... Och jag har i denna upplaga av "Solvarvet" fått veta att Ribbagården var Grännas första postkontor. Det stället har varit med om mycket om jag säger som så...

Och nu några glimtar från vad som hände under 1983:
I februari kommer första snön och därunder är det isgata så Grännaborna åker kana nerför backarna!
Man vill få Grännaborna ska bli mer aktiva så man delar ut en föreningsfolder till alla hushåll i Gränna, för att visa på vilka föreningsaktiviteter som finns.
Franckska Gården blir byggnadsminne.
I juni höjs färjetaxorna igen. För Visingsöborna blir det dock ingen höjning. Med en särskild färdlegitimation får man åka till det gamla priset...
I juli ställer en "korvmånglare" upp sin bil och startar därmed debatt om man ställa upp ett kanske inte så vackert rullande gatukök på hamnplanen och konkurrera med Hamcaféet. Berörd kommunal myndighet svarar att tillstånd finns med att det kanske inte är så lyckat...
Det är jordskalv, med epicentrum utanför Gränna, och som känns i södra Vätterbygden. Skalvet uppmäts till 2,8 på magnitudskalan.
I augusti firar Sveriges första vandrarhem i STF:s regi 50 år. I den dåtida Grönbergska gården kunde man bo för en krona natten då det begav sig.
Gränna kallas Nordens Nashville efter den lyckade  sjätte Bluegrassfestivalen.
I september renoveras alla utomhuskonstverk, tavlor och minnesstenar i Grännabygden inför Jönköpings 700-årsjubileum året därpå!
I november får Grännamuseerna (äntligen?) ordning på sina mängder av donerade böcker. Det är bibliotikarie Ulla Sjöfors som lagt ner mycket arbete och intresse på att katalogisera boksamlingen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar