torsdag 18 oktober 2012

Ballongen som samlarobjekt...

Titel: Ballongen som samlarobjekt - kuriosa - kitsch - kvalitet
Författare:
Utgivningsår: 1989
Antal sidor: 16
Baksidetext: -



Min kommentar: Häfte utgivet med anledning av utställningen Ballongmani av/med Björn Bahr, som ägde rum på Andréemuseet (idag Grenna Museum) 13 maj-1 oktober 1989. I detta häfte får man information om utställningen, men ballongens historia, i årtal.

Man får till exempel veta att den 19 september 1783 släppte upp en tupp, en anka och ett får i en varmluftsballong inför Ludvig XVI och drottning Marie Antoinette i Versailles. Eller att den belgiske professorn, illusionisten och aeronauten (ballongfararen) Etienne Gaspard Robertson, år 1805, var var den förste att flyga ballong i Sverige. Han släppte ner djur med fallskärm över Stockholm. 1851 blev greve Per Ambjörn Sparre den förste svenske ballongresenären när han flög från Stockholm till Värmdö tillsammans med aeronauten Joseph Tardin, dennes 10-årige son och en ren!

Vill man få lite lätt ballongfakta, så är detta ett helt ok häfte, men annars vet jag inte riktigt. Jag tycker väl inte att det är så spännande att läsa om en utställning som redan varit, och som jag inte sett!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar